[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Bez doświadczenia na międzynarodówkę - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 23 lut 2009, 22:51

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam ,
mam takie pytanie do was koledzy , bo mój kumpel był dzisiaj w sprawie pracy w jednej firmie która zajmuje się transportem międzynarodowym i powiedzieli mu że jak chce to może wsiąść na solówkę , jeszcze szefowa mu powiedziała kupi pan sobie nawigacje i da pan sobie rade a on trochę tylko jeździł na solówce a C+E ma dopiero od niedawna , jak dla mnie to jest szaleństwo a co wy o tym myślicie ????? Ma szanse dać sobie rade

Post Wysłano: 23 lut 2009, 22:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Myślę, że gdybyś przeczytał gorące tematy (najświeższe) to byłbyś pewny, że ma to brać ;-)

Jeśli płaca nie jest jak w biedronce i zgodna z przepisami, to bym sie pisał.
Gorzej jeśli faktycznie ani jednej jazdy w podwójnej, wszystko sam?

Czyli szalona szefowa, ale może warto to wykorzystać. Dużo nie ryzykuje, a moze zyskać doświadczenie, albo ewentualnie fajną posade.

Proponuje lepiej poszukać informacji o firmie.
To sie dowiesz co jest grane, ze puszczają świeżych w świat.

Post Wysłano: 24 lut 2009, 18:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: wrotki

Mnie chcieli w jednej firmie samego wysłać w świat zestawem :/ .....odmówiłem. Jak się później okazało, słusznie.

Gdybym teraz dostał taką propozycję w dobrej firmie, to możliwe, że bym się zgodził.

Post Wysłano: 24 lut 2009, 19:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5236488
Samochód: ŁOPEL

zaczynałem dokładnie tak samo..i żyję..nie ma się co szczypać...ważne jest tylko za ile i warunki pracy...i to wszystko..

Post Wysłano: 24 lut 2009, 20:46

Użytkownik

Użytkownik

Kumpel właśnie raczej zamierza spróbować sił i chyba pojedzie sam w tą trasę tylko mówi że się zaopatrzy w jakaś nawigacje i mapy i mówi że pojedzie

Post Wysłano: 24 lut 2009, 21:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1520853
Samochód: Osobowy

No osobiście to pewnie bym zaryzykował ale na solówce nie na zestawie bo wiadomo jak się gdzieś wsadzić to czy zawrócić czy wycofac to solówką jest łatwiej no i jak się ma GPS bo bez niego to bym napewno nie pojechał bo to jak jazda w ciemno...

C+E
W PRZECIĄGU PÓŁ ROKU ;D

Post Wysłano: 24 lut 2009, 21:10

Przy obecnej sytuacji myślę, że warto zaryzykować. Jak wspominał kolega wyżej, solówką będzie na pewno łatwiej.

Post Wysłano: 24 lut 2009, 21:27

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
No osobiście to pewnie bym zaryzykował ale na solówce nie na zestawie bo wiadomo jak się gdzieś wsadzić to czy zawrócić czy wycofac to solówką jest łatwiej no i jak się ma GPS bo bez niego to bym napewno nie pojechał bo to jak jazda w ciemno...
Ciekawe jak ludzie jeździli w czasach gdy GPS (w rozumieniu nawigacja, choć to nie to samo) nie był jeszcze w ogóle znany.. Pewnie transport nie istniał..

Post Wysłano: 24 lut 2009, 21:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1520853
Samochód: Osobowy

Nie martw się istniał :evil:
ale skoro mamy dostęp do takich rzeczy to niby po coi sobie życie utrudniać a zwłaszcza na starcie.

C+E
W PRZECIĄGU PÓŁ ROKU ;D

Post Wysłano: 24 lut 2009, 21:43

Użytkownik

Użytkownik

Ego w czasach gdy nie było GPS-u nie było też telefonów komórkowych.Nie znało się języka a Polski transport był zbyt biedny,aby kierowcy mogli pozwolić sobie kupować plany miast w których się ładowało.Wtedy na prawdę było ciężko.Kierowca oprócz tego że musiał odwalić swoje na granicach a potem w urzędach wewnętrznych,to jeszcze musiał po trosze znać prawo celne.Co musi miec,jakie dokumenty,co to Carnet TIR,co Carnet ATA,jaki Carnet na spożywkę.Co to T-1 a co T-2.Po co EX a dlaczego faktura pro forma a nie oryginał.Po co certyfikat na naczepę i czy wolno jechać na Carnet innej firmy.Życie teraz jest proste,jak bajka.

Post Wysłano: 25 lut 2009, 21:02

Użytkownik

Użytkownik

DRIVER1965: to to ja akurat dokładnie wiem.Ale z wielu dyskusji można wysnuć wniosek że autam starszym niż trzy lata, bez nawigacji i "może nawet bez klimatyzacji!" -jak niedawno ktoś napisał- to jeździć się w żadnym wypadku nie da.Chociaż teraz jazda to faktycznie "bajka". Ja pierwszy raz do Irlandii jechalem mając mapę z informatora dla turystów znalezionego na promie.Kupic nigdzie nie szło..A do Moskwy i Petersburga niebieskim pojazdem marki Liaz, w którym poroducent nie przewidział czegoś takiego jak ogrzewanie postojowe.
Do tego znajomość spraw celnych itp o których teraz pojecia nie potrzeba miec wcale.Itd..Itp..

Post Wysłano: 26 lut 2009, 18:30

Użytkownik

Użytkownik

A czemu nie ma spróbować. Niech jedzie niczym nie ryzykuje. jesli tylko dobre warunkii kasa.... niech jedzie. Tylko taka moja rada: żadna nawigacja nie jest warta tyle co dobra mapa.

Post Wysłano: 26 lut 2009, 21:21

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ciekawe jak ludzie jeździli w czasach gdy GPS (w rozumieniu nawigacja, choć to nie to samo) nie był jeszcze w ogóle znany.. Pewnie transport nie istniał..
Poczekaj do momentu kiedy taki "super" kierowca będzie brał ze sobą tylko GPS (bo po co mapy), a GPS mu siądzie (w palmtopach, łatwo wykasować mape z karty). Wtedy to jest płacz.

Post Wysłano: 26 lut 2009, 21:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Płacz to jest jak mamy trasę na jakieś zadupie np na Słowacji i patrzymy w navi jest droga całkiem niezła a potem się okazuje ze zakaz tonażowy do tego wąska i kreta a nie daj boże jakiś zakaz wysokościowy. A wystarczyło kupić mapę i widać jaka droga.

Raz tak się w Austrii z tata załatwiliśmy nie chciało się mapy wyciągać i sprawdzać drogi navi wybrała najkrótszą jak się okazało straciliśmy 4h a mieliśmy zyskać 30km. Góry jak nie wiem co do tego wąsko w lesie średnia prędkość wyszła niecałe 30km/h jak się okazało była to droga widokowa

Post Wysłano: 27 lut 2009, 11:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Niech jedzie niczym nie ryzykuje...
tutaj bym się nie zgodził, bo kierowca w krajówce może zrobić start na kilkadziesiąt tyś złotych bez specjanego wysiłku, natomiast w transporcie miedzynarodowym straty mogą być podobne, ale pomnożone przez kurs euro.

natomiast jest inny aspekt sprawy:
nie znam żadnego kierowcy, który pojechał w swoją pierwszą trasę za granicę mając doświadczenie. inaczej - każdy miał swój pierwszy raz.

sęk w tym, aby do tego się odpowiedno przygotować i nie rzucać się na zbyt trudne rzeczy (na początku).
dlatego dziwiłem się tym co odradzali koledze bez doświadczenia jazdy na wschód jako zmiennik z kierowcą doświadczonym. są to można powiedzieć komfortowe warunki.

mój pierwszy raz w 1988 roku wyglądał tak:
"panie K, proszę wziąć busa pojechać do Wiednia i kupić to, to i to". ale jak to przewieźć przez granicę nikt nie miał pojęcia łącznie ze mną. dopiero na miejscu dowiadywałem się co to jest odprawa wewnętrzna, odprawa graniczna, jakie są dokumenty i wiele innych rzeczy, które dopiero po pół roku poukładałem sobie w głowie jako usystematyzowaną całość.

natomiast jak trafić nawet bez nawigacji, telefonu i dobrej mapy było sprawę drugorzędną i szalenie prostą w porównaniu z przechodzeniem granic.

Post Wysłano: 28 lut 2009, 16:12

Użytkownik

Użytkownik

No dobrze ale przeciez nie jedzie swoim autem, poza tym jest pewnie ubezpieczone, tak jak i ladunek. Kolejna sprawa to taka że jesteśmy w strefir szengen i takie problemy graniczne nie sa juz tak istotne.

Post Wysłano: 28 lut 2009, 20:40

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
No dobrze ale przeciez nie jedzie swoim autem, poza tym jest pewnie ubezpieczone, tak jak i ladunek. Kolejna sprawa to taka że jesteśmy w strefir szengen i takie problemy graniczne nie sa juz tak istotne.
Dla pełności: Strefa Schengen nie ma żadnego związku z przewozem towarów.Po prostu żadnego.

Post Wysłano: 01 mar 2009, 23:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Nie ma co panikować. Mój pierwszy kurs na skandynawię, bez żadnego doświadczenia za granicą, odbył się starym volvo F12, z jedną mapą, i atlasem stockholmu, bez żadnej nawigacji i dałem radę. Co prawda nie było łatwo trzymać jedną ręką atlas, a drugą kierownicę, i nią kręcić, ale dałem radę. A uwierzcie mi, że po Stockholmie się tak prosto nie jeździ :roll:
No i oczywiście przydała się znajomość języka angielskiego, żeby spytać czasem o drogę.
Twardym trzeba być, nie miętkim :mrgreen:

Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]