Cytuj:
Wszystkie towary spożywcze, wymagające kontrolowanej temperatury. Jest to mięso, owoce, słodycze itp. Nie ma to znaczenia czy na kraju, czy na międzynarodówce.
Cytuj:
Ustawa o transporcie drogowym określa wymagane dokumenty, które powinni posiadać kierowcy wykonujący transport drogowy. Nakłada ona na kierowców wykonujących transport drogowy rzeczy, zarówno w przewozach krajowych jak i międzynarodowych, obowiązek posiadania świadectwa wymaganego zgodnie z umową o ATP.
Witam,
Chciałbym "odgrzać kotleta", konkretnie chodzi mi o wymóg posiadania świadectwa ATP na tzw. "krajówce".
Aktualnie jeżdżę jako kierowca w pewnej sieci hurtowni, niedługo chcę zacząć jeździć tam na własnej działalności i muszę zakupić naczepę typu chłodnia. Hurtownia w kwestii naczepy wymaga jedynie posiadania decyzji z sanepidu / weterynarii do przewozu produktów pochodzenia zwierzęcego. Towar wozi się w temp. w przedziale 2 - 6 st.C. Przeszedłem się po placu aby zorientować się czym jeżdżą inni przewoźnicy i większość naczep od lat nie ma aktualnego ATP.
Przeglądam wspomnianą wyżej w temacie UTD, w której wymieniona jest kara za cyt.:
"Wykonywanie
międzynarodowego przewozu towarów szybko psujących się pojazdem niespełniającym warunków określonych w umowie o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów (ATP)".
Wygrzebałem w necie kilka artykułów o karaniu przewoźników przez IDT za fałszowanie lub brak aktualnego świadectwa ATP, ale zawsze dotyczyło to transportu międzynarodowego.
Temat na forum ma kilka(-naście) lat i być coś się pozmieniało? Jak to jest obecnie z tym ATP na krajówce?