[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Jazda w 3 - pilne pytanie - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 20 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 07 lis 2008, 18:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Opel Insignia ST

Jutro tata jedzie w trasę na Mazury, Chciałbym się z nim zabrać, ale z powrotem bedzie wiózł pracownika klienta. Oczywiście musiałbym jechać ok. 50km na łóżku. Co może zrobić ITD, gdyby zatrzymało nas, a ja jechałbym na leżance? Jakie kary za to grożą? Proszę o rzetelną odpowiedź, nie o jakieś "lepiej nie jedź" itp. Pilne.

Post Wysłano: 07 lis 2008, 18:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Wg taryfikatora mandatów za

"Przewóz osób w liczbie przekraczającej liczbę miejsc określonych w dowodzie rejestracyjnym pojazdu"

jest 100zł i 0 punktów karnych. No i pewnie dalej czeka Cię piesza wycieczka do najbliższego przystanku autobusowego. Tyle jeśli chodzi o policję. Nie wiem co z tym może zrobić funkcjonariusz ITD, ale raczej wątpię żeby groziło Wam coś gorszego niż te 100zł (poza konsekwencjami zdrowotnymi w razie ewentualnego wypadku, ale z tego na pewno zdajesz sobie sprawę).

Post Wysłano: 07 lis 2008, 20:51

Szczerze to wydaje mi się, że policja się nie doczepi, kumpel jechał magnumką w sześć osób. Mijali misiaków a ci tylko na nich popatrzyli i nic. A co do ITD to w końcu od czego jest CB :mrgreen:
Znowu 100 zł to nie tak dużo :wink: ważne żeby twój tata punktów nie zarobił ale za takie wykroczenie chyba ich nie ma.

ps: Co się będziesz stresował, wywal tego kolesia na leżankę. :mrgreen:

Ostatnio zmieniony 07 lis 2008, 20:54 przez Użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 07 lis 2008, 20:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: kadetem tera

Gleba na łóżko pod koc i Cię nie ma jak coś.

"MAM WYJE BANE NA TIRY!"

Post Wysłano: 07 lis 2008, 21:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Opel Insignia ST

Cytuj:
Znowu 100 zł to nie tak dużo :wink: ważne żeby twój tata punktów nie zarobił ale za takie wykroczenie chyba ich nie ma.

ps: Co się będziesz stresował, wywal tego kolesia na leżankę. :mrgreen:
Sto złotych piechotą nie chodzi a nie mam zamiaru jej tracić, gdyż 100zł potrzebne jest mi na model Iveca z Pekaesu.
Cytuj:
Gleba na łóżko pod koc i Cię nie ma jak coś.
Krokodyle nie powinny zajrzeć pod koc?

Post Wysłano: 07 lis 2008, 21:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jeżeli nic zobaczą nic podejrzanego to myśle że nie.

"MAM WYJE BANE NA TIRY!"

Post Wysłano: 07 lis 2008, 21:17

Tak a na pytanie co leży na leżance to jego tata powie,że worek kartofli. :shock:
Co Ci grozi to już chyba wiesz, decyzja należy do ciebie: Nie jedziesz masz isto złotych w kieszeni, jedziesz i masz dalej sto złotych w kieszeni albo twoje sto złotych trafia do budżetu państwa.

Post Wysłano: 07 lis 2008, 21:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Leżą tam moje ciuchy bo nie miałem czasu poskładać wiadomo nie sam koc a jakąś kurtke czy coś żeby wyglądało, nawet nie wiedziałem o tym przepisie i dziesiątki razy jeździło się w 3 osoby aczkolwiek nigdy nie mieliśmy kontroli.

"MAM WYJE BANE NA TIRY!"

Post Wysłano: 07 lis 2008, 21:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Intryguje mnie taka kwestia, że wolno przewozić osoby poza kabiną kierowcy na pace z ziemniakami...

tak tak... wiem, mają być ławeczki odpowiednio wysokie burty itd, ale jednak to sa warunki powiedzmy sobie szczerze polowe i dośc ryzykowne...

W kabinie po mojemu wcale nie jest mniej bezpiecznie, no chyba, ze ten z leżanki wyleci przez szybe.

Fakt faktem, ze nie będzie jechał z przepisową prędkoscią dla cięzarówek przewożących osoby poza kabiną kierowcy..

Post Wysłano: 07 lis 2008, 22:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

jeżeli w pojeździe ciężarowym poza kabiną przewozimy ludzi, to oprócz tych rzeczy które wymienił kolega Marix (i jeszcze paru) jest jeszcze coś takiego jak ograniczenie prędkości takiego pojazdu, a do ilu to już zostawiam koledze Marixowi do odszukania.

natomiast jeżeli chodzi o bezpieczeństwo, to w razie zderzenia ludzie polecą na ścianę przednią skrzyni ładunkowej, a w kabinie przy zderzeniu dość prosto jest wylecieć z leżanki przez przednią szybę i nie jest to bezpieczniesze.

Post Wysłano: 07 lis 2008, 23:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Ja z kolei oprocz tych rzeczy, które wymienił Cyryl pozostawiam mu do odszukania ostatnią linijke mojego postu ;-)
Cytuj:
Fakt faktem, ze nie będzie jechał z przepisową prędkoscią dla cięzarówek przewożących osoby poza kabiną kierowcy..

edit: o tym, ze mozna wyleciec przez szybe można tez napisałem.
Jednak skrzynia ładunkowa nie jest pomyślana z uwzględnieniem ochrony biernej i czynnej pasażerow, a wypadki to przeciez nie tylko uderzenia czołowe.

Poza tym śmiem twierdzić, że na duzej pace przy ogromnych siłach panujących przy zderzeniu masakra również może być niemilosierna, kiedy ciała wystrzelą w kierunku przedniej ściany.

Poza tym o czym my w ogóle rozmawiamy ;-)

Post Wysłano: 08 lis 2008, 13:03

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2029686

zacznijmy od tego, że te 100 zł dostanie KIEROWCA, a nie ten który jedzie na leżance. To po pierwsze. A po drugie też już kiedyś jechaliśmy łącznie w 4 dafem i policja sie nie przypieprzyła pomimo iż to widziała.

Post Wysłano: 08 lis 2008, 13:23

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
zacznijmy od tego, że te 100 zł dostanie KIEROWCA, a nie ten który jedzie na leżance. To po pierwsze. A po drugie też już kiedyś jechaliśmy łącznie w 4 dafem i policja sie nie przypieprzyła pomimo iż to widziała.
To,że ktoś się zlitował i nie wysadził "nadwyżki" nie znaczy,że należy to traktować jako wyrocznię i pewnik,że tak można.Tak poniekąd w związku z powyższymi wypowiedziami,aż boję się myśleć, co stałoby się w razie wypadku, gdy ubezpieczyciel przypomniałby,że ubezpieczone są dwie osoby.Czyli kierowca i jeden pasażer.Bo tak napisano w dowodzie rejestracyjnym zgodnie z konstrukcją pojazdu.I tylko jednemu pasażerowi zapłaci za szpital, leczenie i ewentualną rentę.A reszta niech się zwróci o pokrycie kosztów do kierowcy, który zgodził się zabrać niezgodnie z przepisami.Czy wtedy nadal byłoby tak solidarnie i żaden nic od kierowcy nic by nie chciał, a w/w koszty ochoczo pokryłby z własnej kieszeni.
Już nie wnikam w takie drobiazgi jak obowiązek używania pasów bezpieczeństwa choćby.

Post Wysłano: 08 lis 2008, 13:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 41206084
Samochód: SCANIA R420

Powiem Ci tak miałem okazje jechać "na trzeciego" nie miałem jeszcze prawa jazdy na camiona i wybrałem się z tatą i wtedy jeszcze z jego zmiennikiem do Anglii.Mieliśmy takie szczęście , że zatrzymała nas ITD w Szczecinie i o dziwo nic nie zrobili pośmieli się ze tata wziął syna na wycieczkę.Nie było większych problemów z wjazdem na prom i jeszcze wtedy na granicach.Tak więc wal śmiało i spędzaj miło czas na Mazurach.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
International Transport

Augustów najpiękniejsze miasto Polski

Post Wysłano: 08 lis 2008, 15:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Sam miałem takie zdarzenie zostawiwszy z tata auto w Puławach i do Radomska wróciliśmy z kolega. Ja oczywiście na leżance. W okolicach Radomia zatrzymało nas ITD był zakaz dla ciężarówek i tylko spożywka szla. My silosem jechaliśmy ale się nie przyczepili pytali tylko czy mi wygodnie

Post Wysłano: 08 lis 2008, 17:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

My wracaliśmy z Włoch w trójkę i przeżyliśmy kontrolę BAG i Polizei i czepiali się wszystkiego czego można, a tego, że w trójkę jedziemy wcale... Odpuść i jedź.

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 08 mar 2009, 18:08

Użytkownik

Użytkownik

GG: 771174
Samochód: Man 9

Pytanie: mam ciezarowke mana 9 i mam go zarejestrowanego na 5 osob, tzn jest to auto do przewozu koni + socjal. I jak wyglada sprawa jezeli jedziemy w 3 kierowcow, jak wyglada sprawa tarczek, czasu pracy itd???? oczywiscie pytam gdyby 3 kierowcow mialo jechac i na zmiane prowadzic

Post Wysłano: 08 mar 2009, 18:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Rav

Co do bezpieczeństwa podróżowania na leżance to można zaciągnąć specjalną siatkę jaka jest montowana pod leżanką(przynajmniej we Volvie, w innych ciężarówkach nie zwróciłem na to uwagi). Przy hamowaniu powinna nas zatrzymać.

Post Wysłano: 10 mar 2009, 23:12

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Pytanie: mam ciezarowke mana 9 i mam go zarejestrowanego na 5 osob, tzn jest to auto do przewozu koni + socjal. I jak wyglada sprawa jezeli jedziemy w 3 kierowcow, jak wyglada sprawa tarczek, czasu pracy itd???? oczywiscie pytam gdyby 3 kierowcow mialo jechac i na zmiane prowadzic

dwoch kierowcow wklada swoje tarczki i jedzie swoje, konczy im sie czas jazdy i pracy wyciagaja tarczki, wsiada trzeci kierowca i jedzie swoje w tym czasie pozostali dwaj kreca pauzy i potem od nowa...

Post Wysłano: 11 mar 2009, 10:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
dwoch kierowcow wklada swoje tarczki i jedzie swoje, konczy im sie czas jazdy i pracy wyciagaja tarczki, wsiada trzeci kierowca i jedzie swoje w tym czasie pozostali dwaj kreca pauzy i potem od nowa...
ciekawa teoria :mrgreen: od kiedy to odpoczynek po zakończonej pracy można wykonywać w jadącym pojezdzie :?: :?: :?:

Strona 1 z 1 [ Posty: 20 ]