Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 23 wrz 2008, 14:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1722746
Samochód: Scania 93

Witam wszystkich Klubowiczow i osoby zwiazane z tematem wagi ciezkiej ;)
mam 28 wiosen za soba a od nie dawna jestem szczesliwym posiadaczem prawka na autka po wyzej 3,5t ;)
troche poczytalem o ciezarowkach co i jak z czym sie je , tu na strone takze. Jednak mam kilka pytan ktore moga sie wydac smieszne dla starych wyjadaczy ;)
Jednak prosze o pomoc , gdyz jak juz wspomnialem jestem nowy w kat C ;)
B juz mam 10 lat , kilometrow po polsce i europie zachodniej zrobilem dosyc sporo, jednak B to nie C a A to nie B ;) itd ;)

Moje pytania , ktore chialbym zadac sa glownie zwiazane z wyposazeniem, badz dzialaniem ciezarowki
Czytajac posty w temacie SKRZYNIA BIEGOW ZF , uwage moja przyciagnela
Skrzynia z INTARDERem - jesli jest ktos komu sie chce odpowiedziec na to zapewno proste pytanie , to bede wdzieczny

Zrozumialem ze to rodzaj hamulca ? dodatkowego ale nie za bardzo wiem na jakiej zasadzie dziala

slyszalem o RETARDERze ale INTARDER ??
Co to jest i czym sie rozni RETARDER od INTARDER ??

Pozdro i czekam na pomoc bo moich pytan bedzie wiecej ;)

Post Wysłano: 23 wrz 2008, 18:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: Liebherr LTM1100

sa 3 rodzaje hamulcow gorskich. spalinowy , olejowy i elektromagnetyczny. na moje intarder to wlasnie teh hydrauliczny a konkretnie hydrokinetyczny ktory wykorzystuje olej w przekladni do hamowania.

Post Wysłano: 23 wrz 2008, 18:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A czy moze byc tak ze intarder to ten hamulec hamujacy skrzynie biegow ?? a retarder hamujacy np wal napedowy ?? czy np ten ktory dlawi silnik zamykajac odprowadzenie spalin ??

nigdzie nie moge znalesc informacji na temat tego intardera :( a po ogloszneiach widze ze sa opsiane w wyposazeniu retarder lub intarder

slyszalem ze hamulce te gorskie moga byc chlodzone ciecza, plynem z chlodnicy jak i olejem, czy to prawda ??

Post Wysłano: 23 wrz 2008, 18:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: Liebherr LTM1100

jest wiele rozwiazan , praktycznie co firma to inne , ja nie jestem specjalista w tym temacie ale kila rozwiazan widzialem. z nazywaniem tego jest roznie , kazdy po swojemu. a wiadomo ze jezeli chodzi o hamulce w ktorych wystepuje tarcie , potrzebne ejst chlodzenie , napewno takim hamulcem jest elektromagnetyczny zwany telma. w przypadku hamulca w skrzyni to nic innego jak olejowy nie ma racji bytu a jak jest napisane ze skrzynia biegow z hamulcem i napisane jest ze to intarder to na moje to wlasnie olejowy hamulec.

Post Wysłano: 23 wrz 2008, 18:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Retarder i intrader jest to ten sam zwalniacz hydrauliczny różnią się tylko budową oba rodzaje są mocowane do skrzyni biegów.
Retarder ma własny obieg oleju a intrader wykorzystuje olej z skrzyni biegów co przy okazji sprzyja chłodzeniu oleju w skrzyni biegów przez chłodnicę intradera a w warunkach zimowych powoduje szybsze rozgrzanie oleju w skrzyni biegów gdyż chłodnica retardera/intradera jest chłodzona przez płyn chłodzący silnika
Elektryczny zwalniacz zwany telma montowany jest na wale napędowym

Filmy z tras

Post Wysłano: 23 wrz 2008, 18:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Wlasnie o to mi chodzilo ;)
dzieki koledzy za pomoc , czyli to sa taka samo hamulce przy skrzyni tylko roznica jest w ich chlodzeniu ;) wkoncu wiem , zapraszam na inny moj post gdzie pytam o LOW LINER ;)

Ostatnio zmieniony 24 wrz 2008, 9:01 przez Kokolino, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 23 wrz 2008, 19:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
dzieki koledzy za pomoc , czyli to sa taka samo hamulce przy skrzyni tylko roznica jest w ich chlodzeniu ;)(...)
No... Chyba nie tylko w chłodzeniu.

Mogę się mylić, ale o ile mnie pamięć nie myli, intarder hamuje wałek pośredni skrzyni biegów, działa więc tylko przy zalączonym (jakimkolwiek) biegu. Retarder hamuje wał napędowy, działa więc zawsze.
Tak jakoś mi się zapamiętalo :)

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Post Wysłano: 23 wrz 2008, 19:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
dzieki koledzy za pomoc , czyli to sa taka samo hamulce przy skrzyni tylko roznica jest w ich chlodzeniu ;)(...)

Mogę się mylić, ale o ile mnie pamięć nie myli, intarder hamuje wałek pośredni skrzyni biegów, działa więc tylko przy zalączonym (jakimkolwiek) biegu. Retarder hamuje wał napędowy, działa więc zawsze.
Wiec jak wkoncu jest ?? bo ja nie wiem , a chcialbym uzyskac wiarygodna odpowiedz :/

Post Wysłano: 23 wrz 2008, 19:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Cytuj:
Cytuj:

Oba rodzaje retarderów są na stałe połaczone z wałkiem wyjsciowym skrzyni biegów i oba hamują tylko przy załaczonym biegu, na luzie też ale z mniejszą siłą gdyż silnik nie stawia wierszych oporów
Retarder jest to zupełnie osobne urządzenie niezalerzne od skrzyni biegów przykręcono do tylnej obudowy skrzyni z własnym obiegiem oleju
Intrader jest to poprostu zintegrowany retarder z skrzynią biegów gdyż skrzynia biegów i retarder tworzy jedną nie rozłaczną całość z wspólnym obiegiem oleju

Filmy z tras

Post Wysłano: 23 wrz 2008, 20:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Jeśli tak, to źle mi się zapamiętało. Przepraszam za wprowadzanie w błąd :)

Przy okazji grzebania w Google poniosło mnie tu (Uwaga! Kodowanie CP-1250). Nie zdążyłem jeszcze, co prawda, przesylabizować całego dokumentu, ale z tego, co widzę, jest tam sporo informacji o retarderach.

W ogóle zaskoczony jestem różnicami w pojmowaniu tych samych słów między EU a USA. Tam słowo "retarder" oznacza najczęściej hamulce silnikowe, kompresyjne. O ile dobrze pamiętam stosowanie retarderów w europejskim znaczeniu tego słowa (zwalniacze na wale napędowym) ogranicza się do automatycznych skrzyń biegów, które wchodzą tam do użycia bardzo powoli.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]