Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 01 wrz 2008, 23:50

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3246040
Samochód: Audi

Witam.
Nie jestem kierowcą ciężarowym, ani nie posiadam ciężarówki.
Postanowiłem zrobic konkurencję dla otomoto.pl i potrzebuję pomocy przy ustalaniu podziału oraz opcji jakie muszą zostac umieszczone w ogłoszeniu.

Aby trochę unaocznic obraz, staram się trochę czerpac z mobile.de. Postanowiłem iż dział nazywac się będzie "uzytkowe". W nim znajdzie się podział na następne kategorie. I tutaj już zaczyna się mój problem. Jak teraz podzielic, aby wyszukiwanie pojazdów było łatwe?
Myślałem podzielic na: ciężarowe do 3,5t, ciężarowe do 12t, ciężarowe powyżej 12t, maszyny budowlane, pojazdy komunalne, pojazdy rolnicze, wózki widłowe, przyczepy, naczepy, ciągniki siodłowe (kolejnośc losowa). Czy jest to dobry podział na polski rynek? A może inny byłby lepszy?

Kolejnym problemem z jakim się borykam, są opcje jakie użytkownik może wybrac, ograniczając tymsamym wynik wyszukiwania. Opcje mogą byc inne dla każdej kategorii, mogą to byc opcje do zaznaczenia, wybrania lub wpisania.
Proszę w miarę możliwości o szeroką pomoc, jestem w gruncie rzeczy zielony w tym temacie, a czas nagli.
Mam nadzieje, że wybrałem dobry dział, jezeli nie, prosze moderatorów o przeniesienie.

Post Wysłano: 02 wrz 2008, 5:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

podział w miarę dobry:
1. 3,5t DMC graniczna wartość zezwoleń na wykonywanie transportu, oraz pojazdy te mogą wjeżdżać wszędzie gdzie osobowe w centrum miast, czyli dystrybucyjne - kurierskie,
2. 7,5t DMC pojazdy takie w całej Europie (oprócz Polski) mogą jeździć w dni świąteczne, używane do zaopatrzenia sklepów, są przeważnie zaopatrzone w windę samowyładowczą,
3. 12t DMC odpowiadająca w Polsce wartość punktu 2 oraz graniczna wartość opłat autostradowych w Niemczech,
4. 16t DMC jest wielkość powyżej której określa się pojazdy ciężkie w statystykach itp.
5. 16t DMC powyżej pojazdy ciężkie.

Post Wysłano: 02 wrz 2008, 11:30

Użytkownik

Użytkownik

A które z tych opcji mogą znaleźc się w poszczególnych grupach?
-drzwi przesuwne, -dźwig, -filtr cząstek stałych, -miejski, -napęd na cztery koła, -nowe HU i AU, -ogrzewanie postojowe, -podnośnik tylny, -przegroda, -system nawigacyjny, -tempomat, -dodatkowa klimatyzacja, -EBS, -Retarder/Intarder, -Sprężarka, -kompletna obudowa pojazdu, -Pojedyncze opony osi napędowej typu „super single”

Może jakieś jeszcze funkcje są wazne, aby dodac do poszczególnych grup? Co jest ważne w takich pojazdach?

Post Wysłano: 02 wrz 2008, 11:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

Jako przykłady mogą Ci posłużyć takie portale jak
- http://www.mascus.pl/
- http://www.admoto.pl/
Oba mają dość jasny i przejrzysty system kategoryzowania przedmiotów ogłoszeń. ADmoto ma również wygodne formy płatności oraz możliwość umieszczania ogłoszeń nie tylko w internecie oraz bardzo miłe i konkretne konsultantki - szczególnie Pani Marta :mrgreen:
Życzę powodzenia choć biorąc pod uwagę ww. wymienione, poprzeczkę masz ustawioną dość wysoko.

Post Wysłano: 02 wrz 2008, 16:48

Użytkownik

Użytkownik

Co więc powiecie Panowie na podział:
Ciężarowe, ciągniki siodłowe, przyczepy i naczepy?

Nikt nie będzie wiedział lepiej od Was...

Post Wysłano: 02 wrz 2008, 19:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Premium / Range T

Moim zdaniem może być... Jeśli ktoś "się nie zna" to właśnie tak będzie to dzielił ;)

Oczywiście nie mówię, że Ty się nie znasz, tylko o tym że w ten sposób dostosowujesz witrynę pod potrzeby konsumenta ;)

Pozdrawiam!

Tiry na tory, pociągi na drogi, tory na traktory, traktory do obory.

Post Wysłano: 02 wrz 2008, 20:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Tylko warto się zastanowić taki serwis w poszukiwaniu ciężarówki, będą przeszukiwały osoby, które 'się nie znają'? Żeby kupić ciężarówkę chyba warto mieć jako-takie pojęcie (a w tym określeniu ujmuje między innymi podział wagowy...)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 02 wrz 2008, 20:32

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:

Dokładnie tak jest w Telegazecie TVP

Post Wysłano: 02 wrz 2008, 20:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Tylko warto się zastanowić taki serwis w poszukiwaniu ciężarówki, będą przeszukiwały osoby, które 'się nie znają'? Żeby kupić ciężarówkę chyba warto mieć jako-takie pojęcie (a w tym określeniu ujmuje między innymi podział wagowy...)

Bajzel - bardziej chodziło mi o ludzi nie tyle nic nie wiedzących na ten temat, co wiedzących "ogólnie".
- "Tak to jest Magnum, silnik ten i ten (słyszałem że ok), przebieg ten i ten, książka jest itd. itp."
Tak ogólnie patrzący na samochody..., bo tacy są :lol: :wink:

Pozdrówko!

Post Wysłano: 02 wrz 2008, 21:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:

Dokładnie tak jest w Telegazecie TVP
sorki za OT, ale nie mogłem sie powstrzymać
przypomniał mi się moj wujek, który potrafil się patrzeć w owe ogłoszenia w telegazecie 4-5 godzin dziennie, 6 dni w tygodniu :P
nie wiem czy tak mnogo tam było :D
i tylko co 10 minut słyszałeś: -zobacz Scania 99r za xxx tys zł
po następnych 10: -zobacz Man 97, a droższy od Scanii :P

Post Wysłano: 02 wrz 2008, 22:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Według mnie kryteria powinny być mniej więcej takie:

Marka
Model
Typ (ciągnik siodłowy DMC18T, ciągnik siodłowy DMCXXT, ciężarówka DMC8T, ciężarówka DMCXXT, BDF, itp.)
Pojemność silnika
Moc silnika
Rodzaj silnika (rzędowy, V, bo chyba diesel/benzyna nie ma sensu przy ciężarówkach, chociaż w sumie się zdarzy jakiś trup z benzynowym V12 :D)
Rok produkcji
Poj. zbiorników paliwa (może to głupie, ale ważne...)

I do zaznaczania np. czy przystosowany do ADR, wywrotu, ospojlerowany, ble, ble ble :D

Tak z grubsza, więcej nie chce mi się myśleć ;)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 02 wrz 2008, 23:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Warto byłoby dodać też WYPOSAŻENIE :lol: :wink:

Post Wysłano: 02 wrz 2008, 23:30

Użytkownik

Użytkownik

Moim zdaniem serwis musi byc przystosowany dla osób znających się na rzeczy. Kto się nie zna, będzie miał jasne kryterium np. do 7t i będzie oglądał. Kto się zna na rzeczy wybierze zaawansowane opcje i oglądał będzie te, na których mu zależy.
Potrzebowałem również takiej odpowiedzi jaka uzyskałem od użytkownika "Bajzel", jezeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, to proszę o posty. Mam jeszcze pytanie, czy te kryteria, które podał Bajzel można dac do wszystkich działów? (ciężarowe, ciągniki siodłowe?) oczywiście w naczepach tego miec nie będe.

Post Wysłano: 02 wrz 2008, 23:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

juz sie duzo nie wymysli :P
wg ceny :D
tak na serio: u nas najczesciej jest do wyboru województwo, kraj.
w Anglii np podajemy adres i szuka nam w promieniu np. 60 lub 200 mil.
dobre jezeli szukasz np. motoru, autka taniego blisko, zebys nie musiał zwiedzać całej polski
wybierasz sobie z okolic, oglądasz jak nie znajdziesz poszerzasz zakres.

podobnie jak województwo, jednak jest dokładniejsze, nie każdy mieszka w centrum województwa, geografia lubi płatać figle, podział administracyjny również.
nie spotkałem sie z takim wyszukiwaniem na naszych portalach, takze moze bylbyś pierwszy.
chyba ze jestem w bledzie i juz jest gdzies takie cos. w anglii tyle latwo że podajesz tylko posctcode, takze tam to norma wszedzie, wszystkiego po tym szukasz w okolicy, bankomatów sklepów stacjii, urzędów

Post Wysłano: 03 wrz 2008, 1:30

Użytkownik

Użytkownik

Na poziomie ogłoszenia znajdzie się link odsyłający do mapki na której będzie zamieszczone miejsce w którym pojazd się znajduje. Nad tą odległością od miejsca zamieszkania pracuję, niestety nie wiem, czy będzie to możliwe. (nie wiem, czy właściciele mapy nie musieliby użyczyc części kodu/lub bazy danych, a to może by baaaardzo trudne).

Post Wysłano: 03 wrz 2008, 5:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...ciągnik siodłowy DMC18T, ciągnik siodłowy DMCXXT, ...czy przystosowany do ADR....
ciągnik siodłowy nie ma DMC, w dwodzie rejestracyjnym jest tylko DMC zestawu, a to jest zwykle 40t.

pojazd do przewozu ADR w sztukach przesyłki nie musi być przystosowany, jedynie do przewozu ADR w cysternach.

Post Wysłano: 03 wrz 2008, 15:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Według mnie
#Marka
#Model
#Typ - ciągnik siodłowy , wywrotka , chłodnia .....
#Napęd - 6x2 , 8x4 ... przy jednoczesnej możliwości wyboru tylko ilości osi
#Pojemność silnika -
#Moc silnika -
#Przebieg
#Rok produkcji
#Cena
#Rodzaj kabiny - dzienna , sypialna .....
#DMC - 3,5 , 7,5 12 16 i powyżej 16
#Ładowność - czasami " konsument" nie zwraca uwagi na dmc tylko na ładowność
# Wyposażenie dodatkowe - klima , rodzaj tachografu , elektryka , winda ....
# w odległości od _ do _ - na podstawie kodu pocztowego

Jak na razie to tyle , jak mi się przypomni to dodam

Post Wysłano: 03 wrz 2008, 16:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
ciągnik siodłowy nie ma DMC, w dwodzie rejestracyjnym jest tylko DMC zestawu, a to jest zwykle 40t.
Co więc oznacza 18 w symbolu 1844 na Actrosach, jeśli nie DMC ciągnika?
Cytuj:
pojazd do przewozu ADR w sztukach przesyłki nie musi być przystosowany, jedynie do przewozu ADR w cysternach.
Racja, zbyt uprościłem ;)

@Wojtas - wyposażenia z listy nie wybierzesz... Trzeba po prostu powstawiać checkboxy, ale to już według uznania przecież.

Post Wysłano: 03 wrz 2008, 18:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Co więc oznacza 18 w symbolu 1844 na Actrosach, jeśli nie DMC ciągnika?
sumę nacisków na osie ciągnika określoną w tonach do której ciągnik jest przystosowany :P
prawie to samo

Post Wysłano: 04 wrz 2008, 5:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

w kodeksie drogowym można przeczytać definicję DMC, jako sumę masy własnej i dopuszczalnej ładowności. jako że ciągnik siodłowy nie ma ładowności, bo sam nie jest przystosowany do wożenia ładunków, dlatego nie może mieć DMC. to jak mnożenie przez zero, wynik zawsze będzie równy też zero.
natomiast w dowodzie rejestracyjnym ciągnika jest rubryka DMC zestawu i tu wpisuje sie przeważnie 40t.

liczba 18 lub 19 w oznaczeniu ciągników siodłowych firmy Mercedes to suma masy własnej ciągnika i dopuszczalnego nacisku na siodło.
tylko w solówkach Mercedesa ta ilczba oznacza DMC, w ciągnikach nie.
i tak w solówce 1844 będzie oznaczało pojazd o DMC 18t i mocy silnika 440KM (choć takiego pojazdu akurat nie ma bardziej może się trafić 2444), a przypadek ciągnika już omówiłem.