Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 20 cze 2008, 17:08

Użytkownik

Użytkownik

Witam.
Planuje założyć własną działalnośc i wziąc busa w leasing. Proszę o konkretne i co ważne prawdziwe odpowiedzi:
-Leasing- czy trudno dostać samochód, gdzie najlepiej wziąć samochód w leasing i jakie papiery trzeba przedstawić?
-Jakiego busa max rocznego lub nowego?Sprinter, ducato, transit, master, iveco(max długi i wysoki czy średniak?)?
-gdzie najlepiej się potem zatrudnić kurier, zlecenia?W jakiej firmie bo slyszałem, że dużo kurierów narzeka na swoją prace, że firmy są nieuczciwe itd... (rejon siedlce, mińsk, wawa)
- no i oczywiście jakie płace na czysto(po odliczeniu paliwa, leasingu, podatkow)

Używałem szukaj ale nie znalazłem odpowiedzi na wszytskie moje pytania, jeżeli się myle to proszę ewentualnie o link.

Pozdrawiam i z góry dzięki

Post Wysłano: 21 cze 2008, 3:08

Użytkownik

Użytkownik

Chyba jest tu zbyt wiele pytań na zwięzłą odpowiedź.Przynajmniej ja się nie odważę.Ale może ktoś..

Post Wysłano: 23 cze 2008, 7:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4595794

Witaj Grzesiek.

Mojej siostry chłopak jeżdzi w firmie kurierskiej GLS także mogę Ci napisać co wiem od niego.
Jeżeli chodzi o samochód to proponowałbym Ci Iveco a co do wielkości to bierz największego.
Nigdy nie wiesz ile paczek będziesz miał danego dnia do dostarczenia.
Jednego dnia będzie to parę paczek a drugiego będziesz miał full na samochodzie.
I co jeszcze istotne mając duży samochód możesz sobie brać jakieś dodatkowe zlecenia w weekend.
Co do zarobków to mówił mi że tak 3-4 tyś na czysto da się zarobić ale zależy to od tzw.rewirów,od danego miesiąca(okres wakacyjny cienko) i samego siebie.
Wiesz niektórzy tego nie wytrzymują i odchodzą z pracy.
I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz,ty odpowiadasz materialnie za paczki.
Jeżeli coś Ci zginie lub ktoś Ci ukradnie koszt danej paczki wykładasz z własnej kieszeni.
Co do firm kurierskich to kurierzy w moich stronach chwalą sobie:DPD(trudno się tam wkręcić),GLS,Siódemkę.
Mam nadzieję że choć troszkę pomogłem,życzę powodzenia :D

Post Wysłano: 24 cze 2008, 17:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Man TGA 18.480

Ten post nie traktuj jako radę a tak żeby sobie przeczytać czyjeś przemyślenia.

Miałem w swoim życiu właśnie taki epizod, kupiłem busa Iveco, na początek podpiąłem się pod małą firmę okienną do rozwożenia okien wkoło komina dla montażystów, dobre pieniądze ale praca nieregularna. Zahaczyłem się w pewnej firmie (wtedy rozwijającej się) kurierskiej jako wahadełko + miałem swój rejon. Praca od 7 do 19 a nawet później. Bez amortyzacji samochodu ale odliczeniu wszystkich innych kosztów wychodziło około 2,5 na rękę. Współpraca z tą firmą zakończyła się wielkim procesem ale odzyskaniem pieniędzy.
Takie przemyślenia:
Jeśli jeszcze raz miałbym zakładać firmę to z dostawczakiem z plandeką tak żeby podłoga była płaska i trzy strony się otwierały. W razie niewypału z kurierką można by się załapać np. na przeprowadzki lub z zakładami produkcyjnymi/hurtowniami budowlanymi lub coś szukać po spedycjach. W busie nadkola strasznie przeszkadzają w rozmieszczeniu towaru.

Post Wysłano: 26 cze 2008, 3:16

Użytkownik

Użytkownik

A co myślicie np. o giełdzie towarów? Miał ktoś z tym styczność? lub o zleceniach od jakiegos spedytora jakie tam sa stawki i czy oplaca sie po PL?

Post Wysłano: 26 cze 2008, 9:37

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
A co myślicie np. o giełdzie towarów? Miał ktoś z tym styczność? lub o zleceniach od jakiegos spedytora jakie tam sa stawki i czy oplaca sie po PL?
Giełd jest kilka.Już nawet na Allegro.Można wstępnie tam zajrzeć.Podstawowe zagrożenie biorąc zlecenie z tzw.giełdy od całkowicie nieznanego zleceniodawcy to to,że nie wiadomo czy cokolwiek za to dostaniemy.Pewne jest że od wystawionej faktury musimy zapłacić podatek VAT 22% i podatek.Częściowym zabezpieczeniem jest poproszenie o przesłanie kopii dokumentów firmy, by mieć co do sądu złożyć w razie problemów.I zlecenie oczywiście pisemne.Standardowe terminy płatności to 45-60 dni.

Post Wysłano: 27 cze 2008, 3:08

Użytkownik

Użytkownik

acha i mam pytanko czy ktos moglby mi prostymi slowami wyjasnic co to jest ubezpieczenie OCP i czy kazdy musi je miec? ewentualnie ile mniej wiecej sie za to ubezpieczenie placi?

Post Wysłano: 27 cze 2008, 16:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To jest ubezpieczenie cywilne przewoźnika, które pokrywa koszty np. w razie kradzieży ładunku (tak mi się wydaje), czyli zobowiązania wobec klienta. Nie wiem czy jest ono obowiązkowe, ale na pewno nikt nie zatrudni cię bez niego. Ceny są na pewno różne, zależy od firmy w której się ubezpieczasz.

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]