[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Tachograf cyfrowy - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 04 kwie 2008, 0:49

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Bylem na kursie w WORDZIE,ale nie mialo to nic wspolnego z tym czy powinno byc.Po wlozeniu karty sa rozne opcje,pytania:Data poprawna?godzina poprawna?Koniec zmiany?Tryb manualny?Teraz mam pytanko,po wlozeniu karty na pytanie koniec zmiany wciska sie TAK?A tryb manualny?Co jest w takim przypadku jesli czas jazdy sie skonczy i w tacho wyskoczy juz pauza?

Post Wysłano: 06 kwie 2008, 15:42

po pierwsze to jak dostaniesz ciezarowek w cyfrowym tacho to raczej bedzie do tego instrukcja. a z tego co ja mialem doczynienia z tym urzadzeniem to moge Ci powiedziec tak: Po wlozeniu karty (w tym modelu ktory obslugiwalem) wyskakiwal pytanie czy nie chce sie wpisac czynnosci recznie (czyli takich ktore byly wykonane gdy karty w tacho nie bylo) jesli nie jezdziles bez karty wciskasz "x", potem musisz wybrac kraj w ktorym aktualnie sie znajdujesz(jesli jestes w hiszpanii dodatkowo region). po tych czynnosciach tacho pracuje samo, gdy sie zatrzymasz wyskakuja mltoeczki czyli inna praca niz jazda (np rozladunek/zaladunek), pauze wciskasz sam, czyli jak stajesz na pauze wciskasz odpowiedni przycisk odpowiadajacy zmianie czynnosci, az pojawi sie ikona "krzeselka", kazdy ruch powyzej powiedzmy 10 metrow (tak to sobie wycyrklowalem na oko:)) powoduje przelaczenie sie tacho w tryb jazdy, i ponownie zatrzymanie to sa mloteczki czyli inna praca. Po zakonczonym okresie jazdy, na dluga pauze 9/11 h wyjmujesz karte (tak bylo napisane w instrukcji) to samo na pauze likendowa :) tacho zapyta sie jeszcze o kraj w ktorym jestes, chyba ze jestes w hiszpanii to jeszcze musisz wybrac region. I to wszystko, cala obsluga tacho, oczywiscie fajna sprawa jest wydruk na koniec dnia na ktorym masz wszystko ladnie wykreslone. JEsli przekroczysz czas jazdy albo pracy t tacho nie przelaczy sie samo na pauze tylko dalej bedzie wskazywac to co w aktualnej chwili robisz, tak samo jesli stoisz i zapomnisz przelaczyc na pauze zarejestruje to jako inna prace. Co do ustawiania godziny to mozesz zmienic godizne tlyko o jedna minute w ciagu doby, date i godzine musi ustawic ta osoba ktora kalibruje tacho ( nie wiem czy dobrze napisalem)
Takie sa moje spostrzezenia jesli chodzi o cyfrowe tacho, dodam ze sa oparte o korzystanie z tego urzadzenia a podczas kontroli nikt nie mial do mnie pretensji jesli chodzi o zle uzytkowanie tego rodzaju tacho.
Mam nadizeje ze pomoglem :)

Post Wysłano: 06 kwie 2008, 17:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
date i godzine musi ustawic ta osoba ktora kalibruje tacho ( nie wiem czy dobrze napisalem)
Data i godzina w tacho cyfrowym są ustawione firmowo na czas GMT, co najwyżej wyświetlana godzina może być zmieniona. Tu jak zmienić nie do końca jestem pewien, w moim tacho Siemens vdo nie mam opcji zmien czas ale pewnie dlatego że zmieniam przez komputer(Axor II) i tak ostatnio zmieniłem. Ale inny kierowca pytał mnie jak zmienić bo nie wie, nie ma komputera w swoim manie TGM. Może jest opcja w jego tachu, nie sprawdzałem bo go nie lubie :P
A mam pytanie co do tej Hiszpani, czemu tylko w Hiszpani podajemy region?

Post Wysłano: 07 kwie 2008, 9:00

Szczerze mowiac to nie mam zielonego pojecia, podejrzewam ze chodzi tutaj o zakazy jazdy dla ciezarowek, poprostu w innych regionach moze sa inne i dlatego tak sie robi, to sa tylko moje domysly, aha musze zaznaczyc ze nie jestem kierowca zawodowym takze nie wiem wszystkiego. a tak masz racje co do czasu ze tacho pokazuje czas uniwersalny, tak wiec czesto godzina ktora wskazuje rozni sie do tej ktore jest "naprawde" :)

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]