Cytuj:
czyli mozna wyciągnąć już kilka wnisków z takiej karty.
1. tankujemy na stacjach w całej europie
( lojalka wobec jednej firmy)
2. Autostrady, tunele opłacamy też kartą
( bardziej przydatne w europie)
3. VAT - nie trzeba komentować.
4. Słyszałem, że mandaty też wchodzą w grę, pod warunkiem, że szef jest aż tak chojny.
5. serwis (wydaje mi się, że bardzo przydatna sprawa)
Może pokusimy się i stworzymy ranking firm ??? nie spotkałem się jeszcze na żadnej stronie internetowej z niezależnymi badaniami patrząc przez pryzmat kierowów ....
Nie do końca tak. Niektórymi kartami możemy "płacić" na stacjach różnych firm.Nie tylko "własnej".A także za usługi dodatkowe włącznie z autostradami,mostami ,tunelami itd.. Różnym przecież odbiorcom. N.p. kartą Shella za belgijski tunel lub francuską autostradę.
Aby dostac kartę, trzeba złożyć na nią zabezpieczenie.Tak jak do kredytu najogólniej mówiąc.Bo to jest przecież kredyt.I są do niego różne rodzaje zabezpieczeń: od blokady gotówki na koncie-kilka, kilkanaście tys. Euro (jeśli na zagranicę) w zależności od limitu, do weksla lub gwarancji firmy ubezpieczeniowej także.
Mandaty możemy placić głównie kartą płatniczą ,ale to inna bajka.
W umowie do karty jest ściśle określony jej zakres,co możemy nią zaplacić, do jakiej kwoty, często z limitem dziennym.
Część kart ma też usługę serwisową.Ale powtarzam;to wynika głównie z umowy do karty i z rodzaju oraz wysokości zabezpieczenia.Nie ze wszystkich możliwości musi właściciel korzystać,bo to sie wiąże z wysokością zabezpieczenia także.
Ankieta którą proponujesz musiałaby być podwójna: dla kierowców i dla wlaścicieli. Bo dla kierowcy istotne będzie n.p. że jest dużo stacji gdzie mozna placić daną kartą, a dla właściciela okres kredytowania lub możliwość fakturowania netto. Najprościej wejść po kolei na strony właścicieli kart i poczytać o zasadach ich wydawania oraz zakresach posługiwania się nimi. Choćby : DKV, UTA, SHELL, AS-24,Q 8, E-100,ROUTEX,FLOTA i wiele innych.
Poza tym nie ma mowy o "lojalce".Można posiadać killka kart, różnych, konkurencyjnych przecież firm.Tak jak możesz wziąć kredyt w różnych bankach.Ale trzeba spełniać określone warunki.Bo-powtarzam raz kolejny- firma wydająca kartę udziela użytkownikowi KREDYTU.Dwu- trzytygodniowego. Na kilka, kilkadziesiąt , ale i kilkaset tysięcy złotych.