Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 22 lut 2008, 15:18

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1656306
Samochód: PremiumDXI450

Witam
chciałbym kupić cb radio i nawigacje..i takie pytanie czy mogę je wrzucić w koszty?
bo chyba gdzieś na forum czytałem ze cb radia nie można w koszty wrzucić..

Post Wysłano: 22 lut 2008, 16:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Witam
chciałbym kupić cb radio i nawigacje..i takie pytanie czy mogę je wrzucić w koszty?
bo chyba gdzieś na forum czytałem ze cb radia nie można w koszty wrzucić..
nawigacje możesz bez przeszkód, ale warunkiem jest legalne oprogramowanie. jeżeli do firmy wejdzie jednostka kontrolująca, to sprawdzi środki trwałe i sprawdzi oprogramowanie we wszystkich urządzeniach.
natomiast CB-radio jest w założeniu urządzeniem dla hobbystów, więc nie może służyć do pracy.
jeżeli chcesz utrzymywać komunikację między samochodami i z bazą musisz wystąpić do PAR-u (Państwowa Agencja Radiowa) o wyznaczenie częstotliwości i po wyposażeniu auta, bazy w odpowiednie urządzenia działające na niej, oraz po opłaceniu comiesięcznej opłaty możesz pracować w eterze.
tym bardziej, że są kierowcy gadatliwi.
więc wrzucenie CB w koszty zostawi ślad w księgowości i w razie kontorli wyjdzie. co prawda nie znam konsekwencji, ale załatwiłbym to jako jakąś delegację na papierze.

Post Wysłano: 22 lut 2008, 19:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
jeżeli chcesz utrzymywać komunikację między samochodami i z bazą musisz wystąpić do PAR-u (Państwowa Agencja Radiowa)
Tej instytucji nie ma już od wielu lat. Aktualnie jest UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej) (http://www.uke.gov.pl)
Cytuj:
więc wrzucenie CB w koszty zostawi ślad w księgowości i w razie kontorli wyjdzie. co prawda nie znam konsekwencji, ale załatwiłbym to jako jakąś delegację na papierze.
Tak się składa, że handluje troche sprzętem CB. Wszystkie firmy transportowe jakie znam wrzucją CB w koszty i jeszcze nigdy nie słyszałem o problemach z tym związanych, przez kilka lat.

Straż pożarna Częstochowa

Post Wysłano: 22 lut 2008, 21:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

no ale jest jakiś inny urząd mający podobne uprawnienia, a prawo się chyba nie zmieniło.
mam jeszcze: "zezwolenie na zakładanie i używanie radiotelefonu w paśmie obywatelskim 27 Mhz Cb Radio nr. 14308A/R"
co śmieszniejsze ważne do maja tego roku, czyli legitymacja ta przetrwała urząd, który ją wydał.

oczywiście w tej chwili jest bardzo mało prawdopodobne, żeby ktos sie do tego doczepił, bo skąd pracownik urzedu skarbowego ma znać się na przepisach Urzędu Komunikacji Elektronicznej, ale prędzej, czy później przecież to zostanie wyprostowane.

Post Wysłano: 23 lut 2008, 12:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
mam jeszcze: "zezwolenie na zakładanie i używanie radiotelefonu w paśmie obywatelskim 27 Mhz Cb Radio nr. 14308A/R"co śmieszniejsze ważne do maja tego roku, czyli legitymacja ta przetrwała urząd, który ją wydał.
Pozwolenia wydane przez nich są jak najbardziej ważne. Tylko nazwa się zmieniła. Polubili zmieniać nazwy tego urzędu, ciekawe jaka będzie następna. Aczkolwiek zezwolenie na CB Radio jest w tym momencie zbędne, bo według aktualnych rozporządzeń (podobno zgodnych z UE) używanie urządzenia nadawczo-odbiorczego w paśmie CB (27MHz) do 4W w AM/FM i 12 w SSB jest zbędne.

Straż pożarna Częstochowa

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]