Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 14 lut 2008, 19:27

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Mam nowiuskiego malucha :)
I chce w nim podłaczyc:
- CB radio
- Radio CD Alpine'a
- Głosniki do tego radia :)

Teraz pytanie do was, ile W musza miec głosniki, zebym czegos nie spalił i jak to tam wszystko mam podłaczyc ???

Post Wysłano: 14 lut 2008, 19:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: wrotki

Zależy od ciebie, czyli tego czy słuchasz głośno, cicho, czy na pokaz, aby laski i koledzy z daleka cie słyszeli.
Ale zakładam, że jednak nie, więc głośniki dobierz takiej mocy, jaką dysponuje radio (4x45W do malca powinno wystarczyć), bo po co do malucha więcej? I tak będzie za głośno. Jak podłączyć? Do głośników najlepiej jest poprowadzić nowe przewody, jeżeli te autko ma kupe lat, bo stare mogą być zaśniedziałe, ale to sam obadaj.

CB? Podepnij zasilanie np. z radia, a jak będą zakłócenia, szumy etc, to poprowadź osobno z akku 12v

Post Wysłano: 15 lut 2008, 1:30

Użytkownik

Użytkownik

Malucha w sensie Fiata 126p? Jesli tak to pamietaj, że jezeli przesadzisz z poborem prądu to możesz mieć problemy :P Np. przygasające światła w rytm kierunkowskazów albo coś podobnego ;]

Post Wysłano: 15 lut 2008, 10:21

Użytkownik

Użytkownik

postanowiłem zrezygnowwać z CB, ponieważ akumulator nie jest najlepszej jakości i nie najnowszy, więc samo radio i głosniki 4x45 powinny wystarczyc, ale nieznam sie na audio, wiem, jak i gdzie podłaczyc, ale mam jeszcze 3pytanka:
1. Prosiłbym o wybór jakiegoś fajnego, dobrego i niedrogiego radia CD, bo z tym alpine'm od kumpla niewypaliło.
2. Chciałbym abyscie pomogli dobrac mi jakies dobre głosniki, a i jakbym mogł prosic o napisanie w ktorym miejscu je podłaczyc i jakie gdzie maja byc, np. wysokotonowy - nadkole. niskotonowy - tylna połka.
3. Macie jakis pomysł na zrobienie dobrej półki na te głonsiki? :D

Post Wysłano: 15 lut 2008, 10:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
postanowiłem zrezygnowwać z CB, ponieważ akumulator nie jest najlepszej jakości i nie najnowszy,
Akurat CB na nasłuchu pobiera tyle prądu co nic (nawet jak dla malucha). Weźmie troszkę więcej przy nadawaniu, ale przecież jak często sięga się do gruchy żeby coś powiedzieć? I jak długo się coś mówi? Zresztą nawet podczas nadawania pobór prądu będzie mniejszy niż jednej żarówki w przednim reflektorze :) (w maluchu też są 55W?)
Kiedyś w piątkowe popołudnie, kiedy wróciłem do domu zapomniałem wyłączyć CB. Do samochodu wsiadłem dopiero w niedzielę przed południem - nawet nie odczułem żeby akumulator był słabszy niż zwykle.

Post Wysłano: 15 lut 2008, 11:10

Użytkownik

Użytkownik

Ok,rozumiem ale na razie jednak zrezygnuje z CB.Więc co z moimi pytaniami ? Pomoże mi ktoś ? Byłbym dozgonnie wdzieczny.

Post Wysłano: 17 lut 2008, 18:36

Użytkownik

Użytkownik

Jako były posiadacz malucha mogę Ci polecić forum zwiazane typowo ze sprawami dotyczącymi Fiata 126p. Tam na pewno znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania i watpliwości (wiem bo sam dawniej korzystałem z pomocy tego forum). Powodzenia i nie zrób ze swojego malczana "dreso-woza" Pamietaj, że samochód ten staje sie juz powoli kultowym, wiec dbaj o niego :)
Pozdrawiam

Adres forum: http://www.fiat126p.pl/forum/

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]