Cytuj:
Co musze ze soba zabrać

(chodzi mi o to jakie dokumenty, papiery musze posiadać ze sobą)
Co zabrać(jakieś przydatne rzeczy,co moze mi się przydać)
Jedzenie z domu,czy po drodze kupować
Jak jest z myciem

Na stacjach
Ile zabrać ze sobą pieniedzy
Ile czasu bede musiał,tak mniej wiecej spędzic w Niemczech.
Dziekuje,Pozdrawiam,DriveMaster

.
Więc tak:
Mycie się - na większości stacji w Niemczech masz prysznice, płatne lub darmowe. Na niektórych zakładach, w których się rozładowujesz masz możliwość umycia się. Wystarczy popytać kierownika. Na dzikusie musi wystarczyć Ci bańka z wodą i miska.
Weź kilka par ubrań. Zarówno takich do rozładunku czy zmiany koła, które możesz pobrudzić oraz ubrania czyste, do jazdy, wyskoczenia na zakupy. Zapas bielizny. Jakiś sweter lub ciepła bluza. Śpiwór lub/i koc, poduszka. Coś do czytania i zabicia czasu, żeby nie umrzeć z nudów. Ładowarka do telefonu, ręczniki, grzebień, mydło, szampon, kosmetyki i szczoteczka do zębów. Butla turystyczna z palnikiem do gotowania. Sztućce, talerze (głęboki i płaski), kubek, jakieś miseczki.
Jedzenie - masz w kabinie lodówkę? Przygotuj sobie jakieś konserwy (jak lubisz), jedzenie w słoikach (gołąbki, pulpety, itp.). Chleba starczy Ci na dwa dni drogi. Później i tak musisz kupic świeży. Może przydać Ci się mleko, masło, jogurt, słodycze (organizm domaga się czasem słodkiego). Jedzenie w niemieckich barach może być drogą zabawą. W Polsce dobry bar, w którym zjesz tani obiad to nie jest w dzisiejszych czasach problem. W razie potrzeby u naszych zachodnich sąsiadów są sklepy Aldi i te z jedzeniem z kończącym się terminem ważności (tydzień, dwa) do końca (zapomniałem nazwy).
Pieniądze - zabierz tyle, żeby nie martwić się, za co kupimy chleb. Lepiej mieć więcej niż mniej, zwłaszcza, że u Niemców jest drogie Polizei oraz BAG.
Poczekaj, może ktoś jeszcze się wypowie.