Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 lut 2008, 1:46

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam

Jestem kierowcą ciężarówki i mam problem. Chodzi o to, że dosyć często nie wyrabiam się zgodnie z tachografem. Taka praca. Słyszałem, że można tą sprawę rozwiązać za pomocą magnesu neodymowego. Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim. Proszę więc aby ktokolwiek znający się na tym mógłby mi poradzić w tej sprawie wszelkie szczegóły. Rozumiem, że forum jest publiczne, dlatego zachęcam do pisania do mnie na PW

Pozdrawiam

Post Wysłano: 05 lut 2008, 3:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Wiem że można takie wałki robić np. z licznikiem od prądu czy gazu, silne pole magnetyczne wytwarzane przez magnes neodymowy spowalnia badź zatrzymuje pracę licznika. Niewiem czy z tacho to działa, ale za to na sto procent jestem pewien że z licznikami jest to przestępstwo ścigane z urzędu, więc jeśli z tacho to działa to napewno jest tak samo.

Post Wysłano: 05 lut 2008, 7:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

przede wszystkim musisz sobie zadać pytanie: czy w Twoim interesie jest pracować 12h na dobę lub więcej? czy w imię tej chęci do pracy jesteś gotów łamać prawo i ponieść za to konsekwencje?

czy nie lepiej siąść z innym kierowcą i omówić sprawę, może źle organizujesz czas może jazdę? może inni są w stanie Ci coś doradzić?

Post Wysłano: 05 lut 2008, 17:23

Użytkownik

Użytkownik

Pomijając już aspekty prawne, z 80% pewnością mogę stwierdzić że po jednej takiej zabawie licznik będzie musiał przejść co najmniej regulację.

Post Wysłano: 07 lut 2008, 23:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Sprawa wyglada tak:
da sie ale...............
trzeba miec odpowiedni magnes za slaby nic nie zdziala natomiast jesli przesadzimy z polem mozliwe jest uszkodzenie impulsatora i nawet tachografu.....wiec chyba ryzykowna zabawa.
Aha slyszalem nawet (niewiem ile w tym prawdy) ze sluzby sie pokapowaly i moga sprawdzic stan namagnesowania obudowy kolo impulsatora.....jednak niechce mi sie wierzyc w to...

Post Wysłano: 08 lut 2008, 0:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To są mity, mamy taką zabawkę ale służy (jako trzecia ręka) na warsztacie do pracy, liczniki stacjonarne (woda itp.) mają bebech plastikowe. Nie masz co kombinować ani na skrzyni biegów ani koło tacho.
Uważaj na paluszki magnes neodymowy jest bardzo mocny :D .

Post Wysłano: 08 lut 2008, 23:20

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Sprawa wyglada tak:
da sie ale...............
trzeba miec odpowiedni magnes za slaby nic nie zdziala natomiast jesli przesadzimy z polem mozliwe jest uszkodzenie impulsatora i nawet tachografu.....wiec chyba ryzykowna zabawa.
Aha slyszalem nawet (niewiem ile w tym prawdy) ze sluzby sie pokapowaly i moga sprawdzic stan namagnesowania obudowy kolo impulsatora.....jednak niechce mi sie wierzyc w to...
Nie trzeba sprawdzac stanu namagnesowania obudowy, czeste uzywanie magnesu powoduje powstawanie widocznych sladow (rys) na obudowie ......., pomimo tego trzeba miec wyjatkowego pecha zeby trafic na kontrol ktora sie tego dopatrzy. Znam dwa takie przypadki osobiscie. Jeden skonczyl sie 48h aresztem i 3 miesiecznym zakazem wjazdu do UK, a drugi 17h aresztem i 1200L grzywny - oba w UK. Uwazam jednak ze, jezeli jednak bedzimy sobie tego typu porad udzielac na takich forach lub na 19tce CB to juz niedlugo kazdy policjant bedzie wiedzial o co chodzi. Tak czy siak proponuje aby ktorys z moderatow calkowicie usunal ten temat z forum wc.com!!

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]