Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 15 sty 2008, 15:41

Użytkownik

Użytkownik

Witam kolegów. Pewnie wielu z was posiada własną firmę transportowa i tutaj właśnie zwracam się do was z kilkoma pytaniami:

- Czy na początku był problem ze znalezieniem zlecenia?
- W jaki sposób się reklamowaliście? Czy już na początku mieliście załatwianą robotę przez znajomych?
- I ogólnie ,czy było ciężko sie rozkręcić?

Myślę, że większość z was ma już duże przedsiębiorstwa i ma bardzo duże doświadczenie którym się może podzielić. Z góry dzięki.

Post Wysłano: 15 sty 2008, 16:03

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Hmm na początku miałem parę kontaktów spisanych z naczep samochodów oraz od znajomej ze spedycji. Potem jak poznałem wiele spedytorek :mrgreen: jak i kolegów właścicieli firm to żeśmy wymieniali się kontaktami( i tak jest do dzisiaj choć w mniejszym stopniu). No i uzbierało się z tego 24 auta :wink:. No i ja byłem w innej sytuacji bo eksportowałem za granicę swój towar więc było co wozić.

Post Wysłano: 16 sty 2008, 16:13

Użytkownik

Użytkownik

Odświeżam Temat.:P

Post Wysłano: 17 sty 2008, 1:17

Użytkownik

Użytkownik

Tego się do obecnych warunków porównać nie da. Różnic jest wiele.Na czym innym polegała działalność w okresie "przedunijnym", a inaczej wygląda obecnie.Poza tym, jest w tej chwili bardzo dużo pojazdów-i ciągle przybywa, co jest zatrważające-a rentowność jest dużo niższa.Także z powodu bardzo niskiego kursu waluty.Prawdopodobnie niedaleka przyszłość przyniesie zmiany. Choć trudno przewidzieć jakie..

Post Wysłano: 22 sty 2008, 11:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
- Czy na początku był problem ze znalezieniem zlecenia?
- W jaki sposób się reklamowaliście? Czy już na początku mieliście załatwianą robotę przez znajomych?
W moim przypadku mam 3 znajome firmy dla których będę jeździć.
Gdyby jazda u nich nie byłaby pewna, to bym się nawet nie brał za własny transport.
Cytuj:
- I ogólnie ,czy było ciężko sie rozkręcić?
Jeżeli masz już zestaw gotowy do jazdy to nie jest trudno.
No chyba, że nie masz nagranej jazdy!! (patrz wyżej).

O jakim transporcie Ty myślisz: krajowy czy międzynarodowy?

Pozdrawiam.

Post Wysłano: 26 lut 2008, 16:57

Użytkownik

Użytkownik

No to zalezy glownie na poczatek wolal bym nie wysuwac sie za daleko z kraju Mogl bym jezdzic po takich Panstwach jak Niemcy lub Wegry ,a najlepiej to po Polsce:P
Dopiero jak bym zlapal troche doswiadczenia to wybieral bym sie w dalsze podróże.

Post Wysłano: 26 lut 2008, 17:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10729981
Samochód: Bmw

Ja tez wlasnie w przyszlosci zamierzam otworzyc wlasna firme. I to jest tak, ze na poczatku sie jezdzi na zlecenia pod jakas firma np. Fm logistic??
Albo firmy same szukaja transportu??
Ja jestem lysy w tej sprawie, wiec moze ktos by to rozlegle wytlumaczyl jak to dziala:)

Post Wysłano: 26 lut 2008, 19:58

Użytkownik

Użytkownik

Gdyby tu istniała jakaś sprawdzona recepta na powodzenie, to komornicy i działy egzekucyjne firm leasingowych nie mieliby tylu zajęć co mają.Optymalna opcja: działalność za swoje.Bez kredytów itp. Z zapasem.Na pierwsze miesiące zanim zaczną spływać (jeśli zaczną) przelewy.I na zapłacenie podatków i innych należności ,jeśli strategiczny klient stwierdzi,że mu przykro ,ale on nie zapłaci bo nie ma z czego , a poza tym to właśnie likwiduje dzialalność.Tu, niestety, ale na własnych plecach i nieprzespanych nocach najwięcej się uczy.Choćby, gdy zbliżają się kolejne raty do zapłaty, a na koncie wpływu nie widać.A na dalszy kredyt nie ma co liczyć, bo co możliwe,to już zastawione.

Post Wysłano: 26 lut 2008, 20:36

Użytkownik

Użytkownik

W tej chwili co sie dzieje na rynku to trzeba zwijać biznes, a nie zaczynać od zera.

Post Wysłano: 26 lut 2008, 20:54

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
W tej chwili co sie dzieje na rynku to trzeba zwijać biznes, a nie zaczynać od zera.
Takie i moje zdanie, ale trudno to perswadować komuś, kto ma dużo zapału i wiary w cuda.Dlatego przypomnę cytat ze scenki : "co się zarobi ,to się zarobi... Ty mnie powiedz ile trzeba mieć żeby stracić jak będzie trzeba..." Moze się rynek kiedyś ustabilizuje.Ale wpierw musi przejść fala upadłości.Niestety.

Post Wysłano: 26 lut 2008, 22:05

Użytkownik

Użytkownik

Jeśli w ciągu 4 lat potraja się liczba wydanych licencji i średnio dwukrotnie zwiększa się tabor to niestety tak to sie skończy.

Post Wysłano: 26 lut 2008, 23:22

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Jeśli w ciągu 4 lat potraja się liczba wydanych licencji i średnio dwukrotnie zwiększa się tabor to niestety tak to sie skończy.
Zaś cena Euro zamiast rzędu 5 zł. jest 3,6 . Funta zamiast ponad 7zł do 4,67 (dziś chyba)zjechała. Za opone płaciło sie 200 GBP,dziś 300 nie wystarczy.Cena nowego auta była rzedu 60 tys. Euro, dziś 80 tys. Itd.. itp..

Post Wysłano: 27 lut 2008, 6:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

wczoraj sprawdzałem historię współpracy z pewną firmą i okazało się, że jeździmy dla nich od 2004 roku. ale frachty w tamtym czasie były wyższe niż dzisiaj - 10%, a euro = 4,3 zł, dzisiaj frachty są niższe, ale euro = 3,58zł.
ale przecież coś wzrosło: paliwo, opłaty i pensje kierowców.

Post Wysłano: 27 lut 2008, 19:45

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
wczoraj sprawdzałem historię współpracy z pewną firmą i okazało się, że jeździmy dla nich od 2004 roku. ale frachty w tamtym czasie były wyższe niż dzisiaj - 10%, a euro = 4,3 zł, dzisiaj frachty są niższe, ale euro = 3,58zł.
ale przecież coś wzrosło: paliwo, opłaty i pensje kierowców.
Czyli wtedy dwa zestawy zarabiały tyle samo co teraz 3 zestawy. Ale to nie jest reguła. Znam kilka firm w której kilku przewoźników jeździ za z góry określone pieniądze. A reszta musi siebie sama przebijać. Czyli stały przewoźnik (czyt. znajomy dyspozytora) zawsze ma pierwszeństwo w ładunkach i jedzie zawsze np. za 500 euro a reszta jak wariaci przebijają się nawet do 400 euro. I choćby znalazł sie ktoś kto weźmie wszystkie ładunki nawet za 100euro to i tak ulubieńcy pojada za te 500 euro. Taka rzeczywistość.

Post Wysłano: 27 lut 2008, 20:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:

Czyli wtedy dwa zestawy zarabiały tyle samo co teraz 3 zestawy. Ale to nie jest reguła. Znam kilka firm w której kilku przewoźników jeździ za z góry określone pieniądze. A reszta musi siebie sama przebijać. Czyli stały przewoźnik (czyt. znajomy dyspozytora) zawsze ma pierwszeństwo w ładunkach i jedzie zawsze np. za 500 euro a reszta jak wariaci przebijają się nawet do 400 euro. I choćby znalazł sie ktoś kto weźmie wszystkie ładunki nawet za 100euro to i tak ulubieńcy pojada za te 500 euro. Taka rzeczywistość.

taki dyspozytor kosztuje :wink:

pozatym obecne ceny są spowodowane przesyceniem rynku po wejsciu do uni ilosc ciagników sprowadzanych z zagranicy wzrosła 25 krotnie a sprzedaż nowych o jakies 50% poszybowała w góre...

moim zdaniem obecna sytuacja potrwa i prawdopodobnie pogłebi się znacznie co doprowadzi do znacznej redukcji firm transportowych spowodowanej bankructwami...

takie są prawa rynku sytuacja się ustabilizuje i przetrwaja tylko ci którzy będą na tyle wytrwali.

smiem sadzić ze potrwa to jeszcze około 1,5 - 2 lat
lub do znacznego załamania złotego które nastapi prawdopodobnie jeszcze w tym roku co spowoduje lawinowy wzrost exportów.

Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]