Hej nazywam sie Marek, mam 24 lata i jestem nowiutki na tym forum
Prosze was o porade w sprawie pracy, bo przedstawie wam moja sytuację.
Rok temu zdobyłem kat. C i od tego czasu przepracowałem 5,5 (troche mineło czasu jak zaczolem pracować itd.) miesiąca jako kierowca volvo 615 przejeżdzajac 4000-4500 kilometrów miesiecznie (dało mi to razem blisko 25 tyś km "doświadczenia" na Polskich trasach) - zarobki w firmie nie były rewelacyjne a mnie kręciło coś wiekszego wiec jak tylko odłozyłem kasę dołożyłem
"E" do swojego prawka
Obecnie niemam zbyt dużego doświadczenia w "ciężkiej wadze" - mam ok 1200 kilometrów "na liczniku" (Niemcy-Francja)
Dostałem następującą ofertę w firmie z mojego miasta (najpierw mnie pare razy odprawiono, w stylu "jak sie zdecydujemy na rekrutacje to zadzwonimy") (opisze wszystkie znane mi szczegoly)

Samochód jaki mam do dyspozycji z firmy to :
Renówka Magnum 440 - 2001 rok + firanka

Trasy to Niemcy - Anglia , Niemcy - Hiszpania

Praca jest w formie 3/1 przy 13000 km miesięcznie
muszę podpisać weksel na poczet ew. szkód jakie moge wyrzadzić ciagnikowi, naczepie i ładunkowi ze swojej winy (odpowiedzialnosć pracownika za mienie powierzone, tak to określili - gdy np. po pijaku rozbije ciagnik)
warunki wynagrodzenia jaki mi zaproponowano to :
2000 zł. brutto pensji podstawowej

0,23 zł. "wysługi" kilometrowej , co przy 13000 miesięcznie daje
3000 (przez pierwsze 3 miesiące 0,175)
500 zł. premii paliwowej za zmieszczenie się w limicie (ustalony na poziomie 33 L /100 )

po przepracowaniu roku,
każdy pracownik dostaje kwartalny udział w zyskach, niewiem jaki dokładnie ale obiło mi sie o uszy ze to jest od
2000-2500 zł. kwartalnie, co daje +/- extra
600 zł.

po ww. roku gwarantowana podwyżka podstawy do
2300
podumowując na teraz moge dostać :
2000 + 3000 + 500

=
5000-5500 (przez pierwsze 3 miesiące o jakies 700-800 zł mniej przez "kilometrówkę")
za rok moge liczyc na :
2300 + 3000 + 500

+ 600 =
5900-6400
Moje pytania są nastepujące :

czy to uczciwa oferta dla POCZĄTKUJĄCEGO

czy to uczciwa oferta dla kierowców z doświadczeniem, innymi słowy czy WY - kierowcy z doswiadczeniem zdecydowalibyście sie na takie warunki

I najważniejsze :
Na co zwrócic uwagę przy umowie, gdzie moga zasiac jakies kruczki, gdzie się je wsadza i jakich moge sie spodziewac (kolega konczy prawo w tym roku, wiec moglby looknac na umowe w razie czego, ale chcialbym wiedziec czego ew. milby szukac)
Prosze o odpowiedz porade...