Cytuj:
witam
ja mam jeszcze takie pytanie bo nigdzie nie znalazłem takiej informacji..
mianowicie: Wyrabiam sobie karte kierowcy w Polsce, następnie wyprowadzam sie do UK i tam chcem jeździć to moja karta jest tam ważna czy musze ją zmienić (wyrabiać u nich nową)? I jeszcze jeśli mam prawko wydane w Polsce (ostatnie po zmianie kategorii na C+E z 09.2007) i pojade do UK to musze wymieniać to prawko na Ichne czy jest ważne całej eurpie?
Sorki jeśli drugie pytanie nie w tym temacie ale to tak przy okazji
z góry dziękuję za informacje
Postaram Ci to trochę wyjaśnić jak to jest z kartą kierowcy:
Karta kierowcy jak wynika zprzepisów rozporządzenia Rady (EWG) nr 3821/85 oraz przepisów ustawy, jest kartą imienną i spersonalizowaną, tzn. ze zdjęciem jej posiadacza.
Jeżeli ze wzgledu na zatrudnienie lub z innych powodów kierowca mieszka ponad 185 dniw innym państwie członkowskim UE, może tam ubiegać się o kartę kierowcy.
Kierowca nie może składać jednocześnie dwóch wniosków o kartę, a za posiadanie i używanie więcej niż jednej karty kierowcy grozi wysoka kara.
Więc drogi kolego jeśli przebywasz w innym kraju dłużej niż 185 dni bedziesz musiał wymienić Polską karte (czyli ją zwrócić), do tego czasu możesz jeździć na swojej.
A jak to jest z prawem jazdy, nie jestem pewien, ale wydaje mi się że nie musisz go wymieniać.