Cytuj:
Bald napisał:
Osobiście nigdy nie kupowałem naczepy, więc nie wiem czy dużym problemem byłoby zamówienie takiej o niskim stelażu, ew. drzwiach/ścianie przedniej, czy byłaby tańsza, droższa i czy jedna sztuka czy tylko większa partia, faktem jest że są takie naczepy. Ale jeśli producent taki jak Krone wypuszacza naczepy mega o wys. całkowitej 4.15 m ( wiem, bo taką ciągaliśmy) to myśle, że w drugą stronę to też działa i możliwy jest zakup naczepy niższej niż standard.
producent wypuszcza na rynek pojazdy takie, aby spełniały wymogi bezpieczeństwa i były stosowne do przepisów. potwierdza to dokument homologacji.
naczepy firmy Krone nawet typu Mega mieszczą się w przepisowych 4,0 metrach pod warunkiem zastosowania odpowiedniej wysokości siodła (są 3 wysokości) i odpowiedniego ogumienia.
jeżeli ktoś zatosował wyższe to już nie wina producenta naczepy.
Ciągnik Volvo FH12, rama X-LOW, koła 295/60. Cały zestaw nowy, oczywiście nie obyło się bez problemów, raz na Świecku, ale udało się przejść, drugi raz w Legnicy policja dokładnie wymierzyła zestaw i 1000 zł mandatu. Póżniej naczepa została obniżona, naczepa fabrycznie miała ok. 3.12 m w środku. Nie twierdze że to "niedopatrzenie" producenta bo to zamawiający chciał taką wysokość, a wiadomo "klient nasz pan".