Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 01 paź 2007, 11:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam.
Szczerze mówiąc lektóra postów na tym forum sprawiła że juz mniej entuzjastycznie podchodzę do pomysłu założenia swojej firmy transportowej, jednak wciąż chodzi mi to po głowie.
Jest to zresztą chyba jedyne na czym chciałem zarobkować.

Dlatego napiszcie proszę jak wygląda w naszym kraju "leasing" - jeśli tak to jaki ?
Jakie są koszty - może są jakieś ukryte koszty ?
Jak to wszystko kalkulować aby samemu wyznaczyć granicę opłacalności.

Prosze nie pisać negatywnych i banalnych odpowiedzi, bo wiem że początki są oplakane - ja sam nie liczę na kokosy.
Za rzeczowe i fachowe porady z góry dziękuję

Tytuł:
Post Wysłano: 01 paź 2007, 13:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja właśnie przechodzę to na co ty masz ochotę. W piątek odbieram swój "własny" zestaw.
A jeśli chodzi o leasing to tego nie można tak w kilku słowach opisać, dla firmy jest bardziej opłacalny niż kredyt. Ale musisz też mieć na pierwszą wpłatę w zależności od firmy leasingowej i twojej, jest to od 10 do 30 % wartości rzeczy.
Koszty też zależą od okresu na jaki chcesz leasing, mnie przykładowo będzie to kosztowało ok. 124% w okresie 5 lat, ale i dochodzą jeszce inne koszty, jak np. ubezpieczenie.
Myślę, że prościej było by gdybyś znalazł sobie jakieś przykładowe auto i poprosił jakąś firmę leasingową o ofertę, to cię do niczego nie zobowiązuje. Oni ci to wyliczą i będziesz miał jakiś pogląd ile to może kosztować.
Ja tak zrobiłem i na tej podstawie liczyłem czy mam sznsę coś jeszcze zarobić i mam dalej taką nadzieję.

J

Tytuł:
Post Wysłano: 01 paź 2007, 18:38

Użytkownik

Użytkownik

a jaki bank leasingowy jest obecnie najlepszy na rynku ?

Tytuł:
Post Wysłano: 01 paź 2007, 18:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Taki, który da ci najlepszą ofertę.
Ale z tego co ja się interesowałem to najbardziej popularne są: EFL, VB Leasing, Geting Leasing (chyba tak się to pisze?).
Banki też prowadzą Leasingi, ale myślę, że jednak trzeba zwracać bardziej uwagę na to co oferują i wymagają.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]