[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Żarówki ksenonowe - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 14 wrz 2007, 22:27

Użytkownik

Użytkownik

Mam pytanie. Mianowicie dowiedziałem się że żarówki ksenonowe psują sreberko(odblask) w zwykłym halogenie. Mam Cordobe 98 rok i chciałbym sie dowiedzieć czy nie zepsuje sobie świateł przez założenie tych żarówek

Tytuł:
Post Wysłano: 14 wrz 2007, 22:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13717229

Chodzi ci chyba o takie podróbki Xenonów które mają dawać podobny efekt, bo żeby założyć normalne żarówki Xenonowe wydaje mi się że trzeba mieć przetwornice i jeszcze jakieś rzeczy i koszt tego wszystkiego to jakieś 700-800zł

Tytuł:
Post Wysłano: 14 wrz 2007, 23:03

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Chodzi ci chyba o takie podróbki Xenonów które mają dawać podobny efekt, bo żeby założyć normalne żarówki Xenonowe wydaje mi się że trzeba mieć przetwornice i jeszcze jakieś rzeczy i koszt tego wszystkiego to jakieś 700-800zł
Chodzi mi o takie żarówki ktore na allegro kosztuja 25 zł a u mnie w mieście 40 zł. dają one szersze pole widzenia, dalej świecą. Kolor niebieski/świecą na niebiesko(chyba) zakłada sie je do zwykłych halogenów. Np. mam Volvo F-12 i wrzucam te żarówki i lepiej mi sie patrzy...i pytanie czy one niszczą to srebro w lampie

Tytuł:
Post Wysłano: 14 wrz 2007, 23:11
Awatar użytkownika

Administrator

Administrator

Awatar użytkownika

Samochód: Rodzinny

Mówimy o prawidziwych żarówkach xenonowych ? (w zasadzie to lampach, bo te żarnika nie posiadają). Za 40 zł "żarówki" xenonowej nie kupisz, wiec w grę wchodzą halogenowe z niebieską poświatą. Generalnie wystrzegaj się tego typu wyrobów, jedynie produkty renomowanych producentów są warte polecenia (Philips, Osram ...). Wszelkie wyroby o nazwie "cool, white, xenon-zenon,full max light to zwykłe śmieci, zero widoczności a co za tym idzie spadek bezpieczeństwa, zarówno Twojego jak i innych użytkowników drogi. Poza tym można nabyć też żarówki o powiększonym poborze prądu (100 Watt), korzystanie z nich w Europie jest zakazane, i własnie w tym przypadku możesz sobie stopić lustro (odbłyśnik), kostki a nawet spalić samochód.
Moja rada, załóż zwykłe "białe" żarówki, kup sobie jakieś reklamowane jako że dają wiecej światła, jedź na stację i niech Ci ustawią za parę złoty, będziesz zadowolony. A następne auto kupuj z prawidzwymi ksenonami :)

Tytuł:
Post Wysłano: 15 wrz 2007, 12:17

Użytkownik

Użytkownik

Chodzi o to że te "niby" ksenony to zwykłe żarówki które mają większą moc i niebieskie szkło więc one sie mocniej grzeją i farbka srebna z odblasku będzie odchodzić a nawet sie może stopić dobrze radzi ci kolegaHARNAŚkup zwykłe białe żarówki dobrej firmy które dają więcej światła niż normalne.
Mogł byś założyć sobie też prawdziwe ksenony są na allegro zestawy z przetwornicą i palnikami ksenonowymi to naprawdę poprawi widoczność tylko że byś musiał wydać ok.750zł
http://allegro.pl/item240443784_xenon_h ... enony.html
te są akurat H7 ale możesz dostać różne typy

Tytuł:
Post Wysłano: 15 wrz 2007, 13:32
Awatar użytkownika

Administrator

Administrator

Awatar użytkownika

Samochód: Rodzinny

Cytuj:
Mogł byś założyć sobie też prawdziwe ksenony
Takie samo ścierwo jak te halogenowe 100 watowe. Przede wszystkim brak homologacji, pierwsza lepsza kontrola i możesz pozbyć się dowodu. Jak ma to świecić jeśli założe to w miejsce żarówki halogenowej ? Widziałem sporo już na ulicach aut z takimi wynalazkami, i nie chciałbym żeby takie coś przejeżdżało w promieniu kilometra ode mnie, byłeś kiedyś olśniony lampami które świecą światłem mocniejszym 2-3 krotnie od halogenów ? Poza tym do ksenonów obowiązkowymi elementami są: układ samopoziomowania, spryskiwacze ponieważ brudny reflektor rozprasza wiązkę mocnego światła.
Lampy halogenowe = żarówka halogenowa, lampy ksenonowe=lampa wyładowcza, lampa z żarówką R2=żarówka R2, nie kombinujcie lepiej.

Tytuł:
Post Wysłano: 15 wrz 2007, 22:05

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki HARNAŚ... nie byłem pewny, teraz już wszystko wiem. Dzieki koledzy !!

Tytuł:
Post Wysłano: 15 wrz 2007, 23:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: VOLVO

Jakieś pół roku temu był test tych pseudo ksenonowych żarówek w Auto Świecie. Jedna wielka porażka. Harnaś ma 100% rację.

Tytuł:
Post Wysłano: 16 wrz 2007, 12:00

Koledzy w związku z żarówkami mam pytanie, nie chcąc zakładać nowego tematu.
Widziałem ostatnio w nocy, że kierowcy stosują zamiast zwykłych żarówek pozycyjnych, obrysowych na "globie" białe żarówki diodowe. Dają one takie samo światło (białe, lekko wpadające w niebieskie) ale nie ma problemu z częstym przepalaniem się takich żarówek. Zaznaczam, że nie jestem miłośnikiem "trupingu" czy też tuningu a po prostu chcę uniknąć "czernienia" pozycji, jaki to problem jest niemalże w każdym chińczyku i częstej ich wymiany. A jeżdżę "na okrągło" z włączonymi światłami. Jednakże stosuję zasadę, której widzę, że unikają inni kierowcy mianowicie zasady uruchamiania silnika z wyłączonymi światłami.
Długawym tytułem wstępu mam pytanie: gdzie dostać takie "diodówki" na napięcie 24V. Na Allegro są tylko na 12V.

Tytuł:
Post Wysłano: 16 wrz 2007, 12:14

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Ford Mondeo

Znalazłem właśnie na allegro diody pod napięcie 24v, o takie Ci chodziło? http://allegro.pl/item243624437_zarowki ... 5w_fv.html

Tytuł:
Post Wysłano: 16 wrz 2007, 13:19

Tak, dzięki serdeczne. Pozdrawiam.

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]