Cytuj:
Cytuj:
wielką sympatią wśród kierowców cieszą się kierowcy kamperów
Tak, szczególnie na A7 pod Kassel na zakazie wyprzedzania
z kamperami jest tak:
są różne typy zabudowy, alkowa, integra i półintegra.
większość kamperowców stara się jeździć na autostradach szybciej od najszybszego tira ciut wolniej od najszybszych autobusów, czyli około 100km/h przy wyprzedzaniu trochę przyspieszamy, aby nie wkurzać tych z osobówek długą obecnością na lewym pasie.
jednak trzeba pamiętać, że w alkowach wraz z prędkością gwałtownie wzrasta zużycie paliwa. o ile przy jeździe o jakiej wspomniałem wcześniej półintegrą zmieścisz się w 9l/100, integrą w 10-11, to alkowa wtedy zużyje 13-14 l/100km.
więc są osoby szczególnie starymi alkowami, które jeżdżą po autostradach 85-90km/h nie bacząc jakie utrudnienie stanowią dla innych.
kiedy sprzedawałem starego kampera alkowę z 1993 roku przyjechał gość z drugiego końca Polski. gdy opisywałem mu co i jak widać, że znał się na rzeczy więc zapytałem czy ma bądź miał kampera.
on odpowiedział:
"mam przyczepę, ale z nią się kiepsko ucieka".
kompletnie mnie tym zaskoczył, jakie uciekanie?
okazało się, że z żoną ukochali sobie północne wybrzeże Francji, jednak na noc zwykle stawali tam gdzie nie wolno.
on to opisał tak:
"jak przychodzą mnie pogonić, to nim zwlokę się z łóżka, nim naciągnę gacie na tyłek, nim otworzę drzwi, przejdę przez dyszel, otworzę auto i odpalę silnik mija dużo czasu. a w kamperze to prosto z łóżka za kółko."
no można i tak, ale każdy ma swój sposób na wypoczynek.
jeżeli jednak on staje w takich miejscach, to te 2000km jeździe pewnie z prędkością ekonomiczną, więc oczyma wyobraźni widziałem już te tabuny wkurzonych kierowców.
ale wracając do tego co pisałem, chodziło mi do odnoszenie się innych kierowców na mieście i to nie tylko w Polsce.