Cytuj:
oczywiście że podatki , mam 3 grupę czyli najmniejsze podatki ale pisałem wyraźnie ze na kwicie nie widnieje stawka z umowy 2000 euro tylko 1500??? więc o co kaman i gdzie to można w szwabowni zgłosić ?
To,że masz 3-cią klasę podatkową wcale nie chroni Cię od zapłacenia wyższego podatku po przekroczeniu jakiegoś tam progu dochodów.Prawdopodobnie w Twojej sytuacji szwab chce Cię uchronić przed wyższym podatkiem wykazując niższy dochód.O te pincet masz mniej naliczone do emerytury, ale wydaje mi się to i tak korzystniejsze od zapłacenia wyższego podatku.Poza tym tą różnicę powinien Ci wypłacić oczywiście brutto jak to w życiu "na łapę".Jemu też jest na rękę odprowadzić od Ciebie mniejszą kwotę podatku.Zgłaszać od razu nie musisz,podjedź do pierwszego lepszego steuerberatera i niech Ci to wyłoży od strony prawnej.
Wcześniej pytałeś o nadgodziny...Wiele firm w Niemczech praktykuje tzw. "bank godzin".Pewnie o tym słyszałeś.Twoje nadgodziny są zbierane na oddzielne konto i np.w czasie przerwy zimowej, zjazdu do Polski lub obojętnie jakiej przerwy w pracy nie z Twojej winy masz wykazane,że byłeś w pracy.Ale o takich praktykach raczej każda firma informuje w momencie przyjmowania nowego pracownika.