[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Prawo jazdy C przed i po luty. - Strona 3 - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 30 sty 2012, 20:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11
Samochód: Opel

Cytuj:
Ta... moze byc tak jak jumas mówi... chociaz wątpie. Ogólnie całe to egzaminowanie i to na każdą kategorie zostawia wiele do życzenia ale to grubszy temat. A w wordach jak i urzędach państwowych które wielce szykują ustawe mają taki burdel za przeproszeniem ze sami nie wiedzą tak na prawde jak jest.
To nie wina WORD-ów, że nasi rządzący robią co pół roku rewoltę :wink:

Post Wysłano: 30 sty 2012, 21:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11426561
Samochód: IVECO STRALIS (tandem)

Sam WORD nie zadąrza za nowymi przepisami a co dopiero kierowcy... nic dobrego szczerze powiem... robi się mętlik każdemu i każdy na swój strój to rozumie.

Post Wysłano: 30 sty 2012, 22:38

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
Idź do WORDu się zapytaj bo teraz co WORD to nowy obyczaj.
Ta, w kwestii twardych podstaw prawnych to WORD już może sobie wybierać obyczaje...
Pani po prostu nie chciała zapisać, bo ustawa opóźniająca ustawę została podpisana przez prezydenta 24 stycznia, czyli dzień po wizycie kolegi w WORD. Dopóki nie było podpisu prezydenta, wszystko musiało się odbywać według dotychczas uchwalonych przepisów, a te, dzięki swoim dziurom, blokowały egzaminy dla osób pomiędzy wiekiem według starej ustawy, a wiekiem według nowej.

Post Wysłano: 30 sty 2012, 23:46

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Całe dwie strony tego tematu były wałkowane, że ustawa nie zmienia nic w kwestii minimalnego wieku na kategorię C. Co to za różnica czy prezydent podpisał ustawę o opóźnieniu ustawy czy nie, skoro ona i tak nie zmieniała wieku minimalnego dla kategorii C. Tu jest paradoks. Tak czy srak można było i nadal będzie można zdawać w wieku 18 lat na kategorię C.
NOWA USTAWA NIE ZMIENIA MINIMALNEGO WIEKU NA KATEGORIĘ C I C+E!

grzegor9 bo ustawy nie wystarczy czytać. Trzeba umieć i n t e r p r e t o w a ć co dla niektórych jest za trudne. W tym temacie nie podejmuje już dyskusji. Choćby przewałkował ten temat 1000 razy to padnie 1001 post ze stwierdzeniem "a mi pani w okienku powiedziała, że można od 21 lat".

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 0:25 przez Użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 31 sty 2012, 0:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

W ustawie co innego piszą..

Post Wysłano: 31 sty 2012, 4:48

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Chyba sobie żartujesz. Czytałeś ją?

Post Wysłano: 31 sty 2012, 9:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cerwone eFHa

Cytuj:
.
Masz chyba na myśli to, że mając KW pełną można będzie podchodzić do egzaminu C i C+E nie mając 21 lat?

Post Wysłano: 31 sty 2012, 12:51

Wytłumacz mi koleżanko jak chcesz zrobić KW nie mając kategorii C ? Zacząć możesz nawet w trakcie kursu na C ale żeby ją ukończyć trzeba mieć C bo jak inaczej masz zamiar zrobić zajęcia praktyczne.
Cytuj:
Chyba sobie żartujesz. Czytałeś ją?
Czytałem bardzo dokładnie, strone wcześniej cytowałem fragmenty na których opieram moje zdanie, że C można robić od 18 lat.
Cytuj:
Art. 8.
1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
6) 21 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii C, C+E, D1 i
D1+E, z zastrzeżeniem ust. 2 pkt 1, ust. 3 pkt 2 oraz art. 9
;
Treść Art. 9. brzmi:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Art. 9.
1. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału
7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek
do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:
1) C i C+E wynosi 18 lat;
Przykład kategorii D jest podobny z tym, że do kierowania wymagane jest lat 24 chyba, że UKOŃCZYMY PEŁNĄ KWALIFIKACJĘ WSTĘPNA DLA KATEGORII D. Wtedy na D można jeździć zawodowo od 21 lat.
Więc schemat jest prosty, masz 20 lat i 9 miesięcy. Zapisujesz się na kurs kategorii D. Kończysz w dniu 21 urodzin. Zdajesz egzamin. Chcesz jeździć autobusem zarobkowo. Masz dwa wyjścia, czekasz do ukończenia 24 lat i kończysz KW skróconą w wymiarze 140h albo mając 21 lat zapisujesz się na pełną KW w wymiarze 280h, kończysz ją i możesz jeździć nie mając ukończonych lat 24.
Analogiczenie jest z kategorią C i E. Robisz C mając 18 lat. Zdajesz egzamin. Masz dwa wyjścia: robisz skróconą KW(140h) i czekasz do 21 roku życia żeby legalnie jeździć albo robisz pełną KW(280h) i po jej skończeniu możesz jeździć ZAWODOWO mając lat 18. PROSTE JAK DRUT.

Nie ma możliwości zrobienia KW na C, nie mając zdanej kategorii C. Jest to wszystko wyraźnie zapisane w ustawie a wy nie umiecie czytać ze zrozumieniem. Mam nadzieję, że to jakiś żart i wy sobie jaja robicie, żebym się nakręcał.
Masz problem z WORDem ? Weź dziennik ustaw, znajdź sobie ustawe i idź do naczelnika czy kto tam jest szefem. Pokaż mu konkretne zapisy i zapytaj go jak on to rozumie. Jak nie rozumie, znajdź numer do WORD Bielsko Biala i mu wykręć bo tam jakoś nie mają problemu z interpretacją ustaw.

Post Wysłano: 31 sty 2012, 14:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cerwone eFHa

Kolego, po prostu nie zapiszą Ciebie na egzamin w WORD jeśli nie będziesz miał lat lub pełnej KW.

Każdy po swojemu interpretuje jak widać. Zupełnie jak wydział komunikacji na Starym Rembertowie w Wawie - tam np. nie zarejestrujesz auta ze Szwajcarii albo USA, bo potrzebny Ci dokument VAT-25, a jak Tobie on się nie należy, to nie wytłumaczysz i nie zarejestrują... W innym WK nie ma z tym problemu

Post Wysłano: 31 sty 2012, 14:34

Użytkownik

Użytkownik

Jumas, więc albo ja nie rozumiem, albo Ty.
Zacytowałeś ustawę o kierujących pojazdami, która miała wejść w życie 11 lutero 2012. W porządku. Tylko 24 stycznia br. Prezydent RP podpisał kolejną ustawę nowelizującą, która mówi, że cytowana przez Ciebie ustawa o kierujących W CAŁOŚCI zostaje opóźniona i będzie obowiązywać dopiero od 19 stycznia 2013.

Do 24 stycznia WORDy dostosowywały się do ustawy o kierujących, bo ona już była podpisana i miała obowiązywać. A dopóki Prezydent nie podpisał nowelizacji, nie mogli kolegi zapisać, bo nie było aktu prawnego, który by opóźniał UoKP.

Post Wysłano: 31 sty 2012, 14:47

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Można zrobić KW nie mając kat. C.
Nie ma takiego obowiązku.

Cytat z rozporządzenia z 1.IV.2010:
Cytuj:
§ 4. 1. Pojazdy używane do prowadzenia szkolenia powinny:

1) odpowiadać warunkom technicznym określonym dla pojazdów stosowanych do szkolenia i egzaminowania kandydatów na kierowców, określonym w przepisach rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262, z późn. zm.4)) oraz w § 70 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 27 października 2005 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów; nie wymaga się oznaczenia pojazdu tablicą barwy niebieskiej z literą "L" w przypadku szkolenia osób posiadających uprawnienia do kierowania pojazdami danej kategorii;
Borys

Post Wysłano: 31 sty 2012, 15:37

Mieszacie a potem sami się w tym gubicie. Chcecie zaczynać od d*py strony to proszę bardzo. Za rok się przekonamy kto ma racje.

Post Wysłano: 31 sty 2012, 16:02

Użytkownik

Użytkownik

A co się wydarzy za rok?

Bo już kompletnie nie rozumiem, o co Ci chodzi.

Post Wysłano: 31 sty 2012, 17:13

Cytuj:
że cytowana przez Ciebie ustawa o kierujących W CAŁOŚCI zostaje opóźniona i będzie obowiązywać dopiero od 19 stycznia 2013.
Zacznie obowiązywać i wyjaśni się samo czy można od 18 czy od 21, czy trzeba miec KW czy nie. Moje zdanie znacie.

Post Wysłano: 31 sty 2012, 18:29

Użytkownik

Użytkownik

Pomieszałeś z poplątaniem.
Odniosłem się do wypowiedzi kolegi zdrzalson. Powiedział, że w poniedziałek 23.01 nie chcieli go zapisać, bo najbliższy termin widocznie był po wejściu ustawy o kierujących pojazdami w życie, która jest dziurawa jak ser nie mając rozporządzeń wykonawczych i dzięki tym dziurom osobom w pewnym przedziale wiekowym blokowało się uzyskanie uprawnień.
Dzień później po wizycie kolegi w WORD Prezydent podpisał ustawę opóźniającą UoKP, więc jest prawomocny akt prawny i kolega zdrzalson może iść ponownie się zapisać na egzamin.
Twój komentarz:
Cytuj:
Niedoczytałem. Tu właśnie wychodzi działanie administracji w naszym kraju. Nie pojmuję tego jak osoby pracujące w WORDzie mogą nie orientować się w przepisach.
Był niezbyt mądry, bo akurat w tym przypadku osoby pracujące w WORD doskonale znały sytuację prawną tematu młodych chętnych na wyższe kategorie i świadomie powiedziały, że kolegi nie zapiszą, bo najwyraźniej jego egzamin odbyłby się po 11 lutego, a kolega byłby w dziurze.

I dalej:
Cytuj:
Nie ma możliwości zrobienia KW na C, nie mając zdanej kategorii C. Jest to wszystko wyraźnie zapisane w ustawie a wy nie umiecie czytać ze zrozumieniem.
Gdzie dokładnie jest to zapisane? Chodzi Ci o zabawę językową słowem "kierowanie"? Bo jedynie tutaj widziałbym problem. Choć wiadomo, że w artykule 8 chodzi o minimalny wiek do uzyskania uprawnień, to jednak jest mowa o kierowaniu. A kierującym nie zawsze jest osoba posiadająca uprawnienia (vide kurs nauki jazdy).

Poza tym, obowiązek uzyskania kwalifikacji wstępnej nakłada ustawa o transporcie drogowym i ona w artykule 39b określa, kto może uzyskać KW. Według mnie nie ma tam słowa o tym, że przystępujący do KW musi posiadać prawo jazdy danej kategorii.

Post Wysłano: 31 sty 2012, 23:06

Wolny kraj. Rób co chcesz, interpretuj jak chcesz, tłumacz sobie ustawy jak chcesz. Jak się nie umie paru zdań po polsku zrozumieć to potem powstają kolejne idotyczne tematy bo niekompetentne osoby w okienku wam ciemnotę wciskają.

Cytuj:
Poza tym, obowiązek uzyskania kwalifikacji wstępnej nakłada ustawa o transporcie drogowym i ona w artykule 39b określa, kto może uzyskać KW. Według mnie nie ma tam słowa o tym, że przystępujący do KW musi posiadać prawo jazdy danej kategorii.
Życzę k**wa powodzenia w nauce oponowania ciężarówki na torze poślizgowym, siedząc w aucie większym niż osobówka pierwszy raz w życiu. Przecież co nie jest zabronione to jest dozwolone.........

Koledze zdrzalson proponuję iść do innego WORD-u.

Post Wysłano: 01 lut 2012, 2:32

Użytkownik

Użytkownik

W takim razie dziękuję za dyskusję i radzę zaprzestać pisania na forum swoich "mądrości", jeśli tylko potrafisz coś powiedzieć pod tytułem "ja wiem i tak ma być". Mógłbyś podać przepisy i byśmy dyskutowali, ale widocznie za cienki jesteś do dyskusji na tematy poważne.

Post Wysłano: 01 lut 2012, 14:25

Przepisy podałem ale jak nie potrafisz czytać to nie moja wina. Największą "mądrością" jaką tu przeczytałem jest robienie KW a potem kat. C. Nie ma to jak skomplikować sobie życie.

Post Wysłano: 01 lut 2012, 15:58

Użytkownik

Użytkownik

Drodzy koledzy dzięki za odpowiedzi , widze ze rozpętałem burzliwą dyskusję, a gościu w okienku z WORDu wiedział co mi mówi i że nie może mnie zapisać na egzamin, już na ostatniej godzinie jazdy na kat C mój instruktor jazdy powiedział mi że mnie nie zapiszą na egzamin , chyba że to przesuną, jutro pójde do WORDa i się przekonam czy po tej nowelizacji co ją podpisał prezdydent mogę się wkońcu zapisac czy też nie .

Post Wysłano: 01 lut 2012, 18:26

Użytkownik

Użytkownik

Powiadom jaki będzie efekt, bo to dla mnie też istotne. :)