Wytłumacz mi koleżanko jak chcesz zrobić KW nie mając kategorii C ? Zacząć możesz nawet w trakcie kursu na C ale żeby ją ukończyć trzeba mieć C bo jak inaczej masz zamiar zrobić zajęcia praktyczne.
Cytuj:
Chyba sobie żartujesz. Czytałeś ją?
Czytałem bardzo dokładnie, strone wcześniej cytowałem fragmenty na których opieram moje zdanie, że C można robić od 18 lat.
Cytuj:
Art. 8.
1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
6) 21 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii C, C+E, D1 i
D1+E, z zastrzeżeniem ust. 2 pkt 1, ust. 3 pkt 2 oraz art. 9;
Treść
Art. 9. brzmi:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Art. 9.
1. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału
7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek
do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:
1) C i C+E wynosi 18 lat;
Przykład kategorii D jest podobny z tym, że do kierowania wymagane jest lat 24 chyba, że UKOŃCZYMY PEŁNĄ KWALIFIKACJĘ WSTĘPNA DLA KATEGORII D. Wtedy na D można jeździć zawodowo od 21 lat.
Więc schemat jest prosty, masz 20 lat i 9 miesięcy. Zapisujesz się na kurs kategorii D. Kończysz w dniu 21 urodzin. Zdajesz egzamin. Chcesz jeździć autobusem zarobkowo. Masz dwa wyjścia, czekasz do ukończenia 24 lat i kończysz KW skróconą w wymiarze 140h albo mając 21 lat zapisujesz się na pełną KW w wymiarze 280h, kończysz ją i możesz jeździć nie mając ukończonych lat 24.
Analogiczenie jest z kategorią C i E. Robisz C mając 18 lat. Zdajesz egzamin. Masz dwa wyjścia: robisz skróconą KW(140h) i czekasz do 21 roku życia żeby legalnie jeździć albo robisz pełną KW(280h) i po jej skończeniu możesz jeździć ZAWODOWO mając lat 18. PROSTE JAK DRUT.
Nie ma możliwości zrobienia KW na C, nie mając zdanej kategorii C. Jest to wszystko wyraźnie zapisane w ustawie a wy nie umiecie czytać ze zrozumieniem. Mam nadzieję, że to jakiś żart i wy sobie jaja robicie, żebym się nakręcał.
Masz problem z WORDem ? Weź dziennik ustaw, znajdź sobie ustawe i idź do naczelnika czy kto tam jest szefem. Pokaż mu konkretne zapisy i zapytaj go jak on to rozumie. Jak nie rozumie, znajdź numer do WORD Bielsko Biala i mu wykręć bo tam jakoś nie mają problemu z interpretacją ustaw.