Cytuj:
Mógł zablokować oba pasy, stanąć połowa auta na jednym i połowa na drugim z włączonym kierunkiem. Jeżeli ktoś by stanął obok niego to już by była wina tej osoby. (...)
Nieprawda. Niedawno własnie tak zrobiłem, zająłem 2 pasy, mając zamiar skręcić w prawo - tył naczepy przy ostrym skręcie zaczepił busa, który wjechał obok mnie poruszając się prawymi kołami po chodniku. Nie miałem najmniejszej szansy, by domyślic się, że tamten bus obok mnie jest - kierowca wjechał w ulicę w momencie, kiedy byłem zajęty przepuszczaniem pojazdów jadących z prawej i usiłując zmieścić się przed wysepką i znakiem, które stały na środku jezdni. Policja uznała mnie winnym, zaznaczając jednak, że prócz przepisów istnieje także kultura jazdy, której tamten kierowca nie zachował. Nie zmieniło to faktu, że przyjąłem 50 PLN mandat i 6 pkt. karnych.
Na przyszlość będę zajmować _cały_ lewy pas przed ciasnym skrętem w prawo. W prawym, panoramicznym lusterku o wiele łatwiej jest zobaczyć pojazdy wciskające sie pod naczepę i odpowiednio powstrzymać się od ruchu.