Autor
Wiadomość
Tytuł: Re: Kanada
Post Wysłano: 09 mar 2008, 0:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

faktycznie ciekawe...
choć na zbytnio długie to ie wygląda, raczej coś ciężkiego do tego ładują...
zobaczcie se filmiki na tej stronce:
http://www.history.com/minisites/iceroadtruckers
też bym sie chętnie załapał na taką robote...

Post Wysłano: 09 mar 2008, 1:54

Użytkownik

Użytkownik

Jedno koło ma około metra średnicy.Gdy się przyjrzeć w ten sposób, to jest to dość długie jednak.. I pewnie tylu osi nie montują dla szpanu tylko ze względu na ograniczenia nacisku.To i ton też pewnie trochę da się na toto upchnąć

Post Wysłano: 09 mar 2008, 9:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
http://www.history.com/minisites/iceroadtruckers
też bym sie chętnie załapał na taką robote...
Chyba nie do końca zdajesz sobie sprawę z tego co mówisz ;) Obejrzyj sobie serię krótkich filmików zamieszczonych na tej stronie i posłuchaj co oni mówią :) Ja oglądałem to już dość dawno, więc niektóre fakty mogę przekręcić. Praca 2 miesiące w roku, w temperaturze oscylującej w granicach -40st*C. Załadunki i zabezpieczanie towaru zimnymi łańcuchami. Trzeba zadbać o to żeby na drodze nie przydarzyła się żadna niespodzianka, bo po wjeździe na lód, nie można się zatrzymać. Jazda z bardzo ograniczoną prędkością, chyba uzależniona od grubości lodu - z tego co pamiętam na jednym fragmencie mówili o 15m/h czyli ~23km/h, a do przejechania jest nawet kilkaset kilometrów - czyli nie zatrzymasz się zdrzemnąć tylko jazda do oporu. Jednemu facetowi padł osuszacz powietrza w układzie pneumatycznym który przy braku ciśnienia blokuje hamulce. I co wtedy? To praca dla ludzi o bardzo mocnych nerwach i mających doświadczenie nie tylko za kółkiem, ale i jako mechanik.
Jeśli mimo wszystko jesteś zainteresowany to możesz się starać w naborze na sezon 2009 - wszelkie informacje powinny być zamieszczone na stronie do której linka podałeś :)

Post Wysłano: 09 mar 2008, 12:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

no nie pisałbym tego gdybym nie widział wszystkich filmików...
poza tym powoli jedzie sie na lodzie, ze względu na fale ciśnienia oraz wibracje, a osuszacz gostek se naprawił prowizorycznie, czysty alkohol czyni cuda ;)
-40° no i co? jedyne co różni tę robote od jazdy w alasce, skandynawii czy syberii to jazda po zamarzniętym jeziorze... choć w finlandii i estonii praktykuje sie tez uzytkowanie zamarzniętych akwenów jako oficjalna droga...

złożyłem 4 podania, choć ino 3 firmy działają w tym regionie i obsługuja kopalnie na północy...
znalazłem jeszcze jedną z yellowknife:
http://www.rtl.ca/index.php?option=com_ ... Itemid=101

aha no i jeszcze warto podać fakt że ze względu na ryzyka pan degoborski zarobił przez te 2 miechy ponad 30.000$$$

Post Wysłano: 09 mar 2008, 13:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No to powodzenia. Jak Ci się uda to liczę, że o nas nie zapomnisz i będziemy mogli liczyć na jakieś bezpośrednie relacje, jak to wygląda w rzeczywistości :)

Post Wysłano: 09 mar 2008, 14:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To chyba jasne :D.Jak się uda.Jeden problem jest jeszcze,że jak np zadzwonią do mnie,że jest ok to musze jeszcze kase wykombinować.Licze się z niemałymi kosztami w pierwszy miesiąc - dwa,trza na pewno co nie co opłacić i kupić.

Post Wysłano: 09 mar 2008, 16:45

Użytkownik

Użytkownik

Witam.Gazda to pytanie właściwie do Ciebie ,ale gdyby ktoś miał info. o rekrutacji do firmy transportowej w Calgary[wywrotki ,sam. z hds] to byłbym wdzięczny. bajo

Post Wysłano: 09 mar 2008, 18:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

http://www.calibersystems.com - firma budowlana z calgary

Post Wysłano: 09 mar 2008, 21:50

Użytkownik

Użytkownik

Gazda dzięki za info. o Calgary.bajo

Post Wysłano: 09 mar 2008, 23:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nawiązując poniekąd do wcześniejszej dyskusji: >>>KLIKNIJ<<<

Post Wysłano: 10 mar 2008, 2:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

he he, fotka numer 83, jak obejzycie te filmiki ze stronki którą ja zamieściłem, to bedziecie wiedzieć dlaczego to volvo ma rozwalony zderzak i kto nim jedzie... :P

Post Wysłano: 10 mar 2008, 10:50

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
no nie pisałbym tego gdybym nie widział wszystkich filmików...
poza tym powoli jedzie sie na lodzie, ze względu na fale ciśnienia oraz wibracje, a osuszacz gostek se naprawił prowizorycznie, czysty alkohol czyni cuda ;)
-40° no i co? jedyne co różni tę robote od jazdy w alasce, skandynawii czy syberii to jazda po zamarzniętym jeziorze... choć w finlandii i estonii praktykuje sie tez uzytkowanie zamarzniętych akwenów jako oficjalna droga...

złożyłem 4 podania, choć ino 3 firmy działają w tym regionie i obsługuja kopalnie na północy...
znalazłem jeszcze jedną z yellowknife:
http://www.rtl.ca/index.php?option=com_ ... Itemid=101

aha no i jeszcze warto podać fakt że ze względu na ryzyka pan degoborski zarobił przez te 2 miechy ponad 30.000$$$
Już miałem wyrazić podziw i uznanie, oraz zapytac o więcej szczegółów ,czytając no nie pisałbym tego gdybym nie widział ,aż tu dalej ... filmików... :? Mi te zdjęcia trochę przypomniały podróże zimą do Petersburga ,gdy już w dzień bywalo ponad 35 stopni mrozu, a przy drogach stały auta pod którymi paliły się ogniska, albo dalej przez Vyborg do Finlandii .Mróz to bardzo groźny wróg i nie ma z nim żartów

Post Wysłano: 10 mar 2008, 11:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

jedno pamiętam z podróży po rosji, to jak babka w radiu ciągle na okragło gadała o minus soroku ;)
skandyniawie tez mam zjechaną, łącznie ze wszystkimi atrakcjami, jak pękające łańcuchy, papier toaletowy o właściwościach ściernego itd...

o filmikach napisałem, bo kolega pisał to co tam było, tak jakbym ich nie oglądał, lub angielskiego nie rozumiał, dlatego pisałem ze je wszytskie oglądałem...
nie że kieruje sie tylko tym co na filmie widziałem, nie jestem jakimś małoletnim marzycielem...
wiem coś na temat mrozu, gdzie nawet żaróke wymienić lub śrubke przykręcić to masakra, w rękawicy nie chycisz, a bez ręka sztywnieje... :(

Post Wysłano: 10 mar 2008, 11:15

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
jedno pamiętam z podróży po rosji, to jak babka w radiu ciągle na okragło gadała o minus soroku ;)
skandyniawie tez mam zjechaną, łącznie ze wszystkimi atrakcjami, jak pękające łańcuchy, papier toaletowy o właściwościach ściernego itd...

o filmikach napisałem, bo kolega pisał to co tam było, tak jakbym ich nie oglądał, lub angielskiego nie rozumiał, dlatego pisałem ze je wszytskie oglądałem...
nie że kieruje sie tylko tym co na filmie widziałem, nie jestem jakimś małoletnim marzycielem...
wiem coś na temat mrozu, gdzie nawet żaróke wymienić lub śrubke przykręcić to masakra, w rękawicy nie chycisz, a bez ręka sztywnieje... :(
To co innego.Sorry. Znamy więc to samo.Dużo można by pisać.. O urwanym plastykowym przewodzie powietrznym którego nie idzie "zarobić" , o zamarzniętym elektrozaworze od biegów "góra-dół" przez co trzeba kilkadziesiąt km. na dolnych jechać, o kryształkach lodu na chlebie gdy ogrzewanie "padnie" itp.. Byłem kiedyś autem z ogrzewaniem gazowym.Z tyłu za ciągnikiem butla.Oszroniona do pewnej wysokości, dzięki czemu było wiadomo że gaz jest.Tyle,ze poniżej minus 20 nie ma ochoty się palić.Itd... Itp..

Post Wysłano: 10 mar 2008, 11:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

moje ogrzewanie gazowe w stayerze to byla wtedy zwykła butla turystyczna ze zwykłym palnikiem, odpalasz i grzeje, tak jakby... :P
i ino sie modlic by sie nie przewróciła :D

Post Wysłano: 10 mar 2008, 11:42

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
moje ogrzewanie gazowe w stayerze to byla wtedy zwykła butla turystyczna ze zwykłym palnikiem, odpalasz i grzeje, tak jakby... :P
i ino sie modlic by sie nie przewróciła :D
Fajnie wtedy wchodzi lód na szyby :) Taką grubą ,szorstką warstwą :) Lepiej dużo grzało tzw. słoneczko.Nawet z szyby w której stronę się je skierowało lód schodził ::) Tyle,ze strach zasnąć..Niejeden już się nie obudził.. Mróz to naprawdę nie żarty.

Post Wysłano: 10 mar 2008, 11:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Mróz to naprawdę nie żarty.
zgadza sie kolego, ale i tak wole mróz od upału...

jakoś tych 600 kierowców na lodzie daje se rade, to ja, góral bym se rady nie dał? :P
poza tym rekordzista i weteran na tej trasie to też polak z pochodzenia... :)

Post Wysłano: 10 mar 2008, 13:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Wspominali o tym, czy wnioskujesz z nazwiska?

Jeżeli chodzi o ogrzewanie to podejrzewam, że oni tam nie gaszą silników :) A od mrozów dużo bardziej przeraża mnie perspektywa jazdy po zamarzniętej rzece gdzie niewskazane jest zatrzymywanie się. No i jazda z prędkością dwudziestu kilku kilometrów na godzinę też chyba nie jest zbyt przyjemna.

ps. też wolę mrozy od upałów. Nawet takie 40-stopniowe. Ale tylko do póki nie ma wiatru :twisted:

Post Wysłano: 10 mar 2008, 14:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Wspominali o tym, czy wnioskujesz z nazwiska?

Jeżeli chodzi o ogrzewanie to podejrzewam, że oni tam nie gaszą silników :) A od mrozów dużo bardziej przeraża mnie perspektywa jazdy po zamarzniętej rzece gdzie niewskazane jest zatrzymywanie się. No i jazda z prędkością dwudziestu kilku kilometrów na godzinę też chyba nie jest zbyt przyjemna.

ps. też wolę mrozy od upałów. Nawet takie 40-stopniowe. Ale tylko do póki nie ma wiatru :twisted:
1. gostek jest synem polskiego wojskowego który walczył na zachodzie.

2. z pewnością nie gaszą, a nawet jak gaszą to guarddog sam odpali, gdy zrobi sie za zimno, lub spadnie ciśnienie lub napiecie...

3. kolego jak troche popada śnieżek to na zachodzie po autobanie też szybciej nie jedziesz :P w sumie to juz deszczyk wystarcza ;)

4. no z tym wiatrem sie zgadza, niestety tam nie ma gór i raczej bardzo wieje... :(

Post Wysłano: 26 kwie 2008, 15:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

dostałem telefon od jakiejś chelsea z westcanbulk i powiedziała że sie kwalifikuje i jeśli nadal jestem zainteresowany to mam sie stawić w edmonton...
szkoda ino że przy moich obecnych zarobkach to nawet na bilet na mpk mnie nie stać... :|