Szkoły lakiernicze tak same w sobie raczej nie istnieją, powodem tego jest ten wymieniony wyżej przez mlody1989.
Alternatywą jest załatwienie sobie praktyk w zakładzie lakierniczym, ale nikt uczniakowi nie da pistoletu, więc należy sie raczej liczyć z tym że pójdziecie do miotły. W tym wypadku najlepszy jest chyba jakiś kurs
_________________ skończy się diesel to i ja sie skończę
chodze do takiego samego technikum jak ty się wybierasz nawet na ten sam kierunek, i jestem kierowcą , to nawet dobrze bo szybciej pojmiesz co się dzieje w środku autka i będziesz umiał coś przy nim zmajstrować. ale kolego jest tam prz...... cięzkie zawodowe przedmioty.
a ja chodze do technikum hotelarskiego,teraz bedzie 2 klasa.To takie zabezpieczenie wrazie jakby cos nie wyszlo,bo podobno to bardzo dobra szkola... a poza tym do samochodowki to cos mama marudzila zebym nie szedl i tak jak juz ktos napisal jak skoncze szkole bede mial 20 lat(jak dobrze pojdzie) potem wojsko roczek a potem zaczynam zyc,zaczynam jezdzic
Koledzy teraz brakuje technikow wiec po gimnazjach proponuje dalej isc do technikum lub zawodowki. Ja w tym roku skonczylem Technikum Samochodowe w zawodzie technik-mechanik w specjalizacji obsluga i naprawa pojazdow samochodowych. Po liceum zostaje Ci isc na studia. Jak dobrze zdasz mature to no problem a jak Ci sie nie powiedzie i nie dostaniesz sie na studia to co dalej??? Masz wyksztalcenie ogolne i gdzie pojdziesz pracowac??? Po technikum masz fach w rece i zawsze sobie cos znajdziesz. A i pracodawcy wola wziasc do konkretnej pracy kogos kto cos umie w danym zawodzie a nie laika. Patrzac w przyszlosc proponowalbym jednak technikum bo i o prace pozniej latwiej a i praca dla technikow zawsze bedzie. W dzisiejszych czasach zawodowka to za malo. Trzeba isc wyzej.
_________________ "... gdy w przyszłości wnuk przy kominku zapyta mnie: Dziadku, a co Ty w życiu robiłeś??? Odpowiem, że to, co najbardziej kochałem - JEŹDZIŁEM ..."
Ja jestem właśnie w technikum, które ma dobrą dośc renome, na profilu technik mechatronik
kierowałem się właśnie takimi przesłankami jak i kolega wyżej napisał.
Ja chcę być kierowcą, ale mimo to myślę też poważnie o studiach zaocznych, a w tygodniu jakaś kurierka np, a po studiach wsiąśc na coś cięższego:)
Prawko masz ale możesz sobie pojeździć osobówką bo w transporcie ciężkim cię nie zatrudnią.
Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może cię zatrudnić jeśli ukończyłeś 21 lat ! Art. 39a pkt 1 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym.
Tak późno, bo to może są dopiero plany. A gdzie o tym mówili, że w jakim mieście?
Ja teraz będeszedł na technika informatyka, ale po szkole zamierzam zrobić prawko no i za kierownice. A ten informatyk to tak jakby się coś nie teges. Ale pierwsza praca to MUSI być kierowca!!! Kocham to!!!
GG: 11720573
Ja nigdy nie myślałem o samochodówce. Od września idę do LO profil biologiczno-chemiczny. Całkiem inny niż wasze co nie zmienia faktu, że bardzo lubię motoryzację.
W Nowym Sączu jest też coś takiego tylko że po tej szkole masz prawojazdy kat. B paranoja mój ojciec skończył samochodówkę (zawodówka) i miał wszystkie kat. i jest prze za**bistym kierowcą
ja jestem w LO matematyczno informatycznym kl 2
Ostatnio zmieniony 31 lip 2007, 18:59 przez tumik, łącznie zmieniany 1 raz.
Żeby zostać kierowcą możesz mieć skończona tylko podstawówkę szkoła nieodgrywa ważnej roli, ważne jest prawo jazdy i inne z tym związane dokumenty oraz umiejętności.
_________________ Szybszy, nie znaczy lepszy.
B,C,E
Zgadzam się z tobą, ale nawet na później jakby się komuś znnudziło to skończona normalna szkoła to zawsze jakieś zabezpieczenie. Komuś może w trakcie pracy uciec ta krew rajdowca.
Nie zawsze trafisz na taki sprzet przynajmniej nie od razu ze cos sie w nim stanie i nie da sie nic w nim zrobic bo sam komputer. Wiec trzeba chociaz troche wiedziec do czego rece wlozyc
No to napewno trzeba co nieco wiedzieć o tych "klockach".
Musisz mieć szczęście, żeby na samym początku posadzili na "elektronike".
Mechanika zawsze w takiej robocie się przydaje i to niezależnie od auta.
Moim zdaniem by zostać kierowcą wystarczy wykształcenie średnie, nieważne czy jakieś LO czy TECHNIKUM, ważne są uprawnienia, no i doświadczenie jeśli ktoś takowe posiada. Ja we wrześniu idę do zaocznego lo a wcześniej chodziłem dwa lata do technikum gastronomicznego (gdzie drugi rok zawaliłem, potem jakieś zaoczne studium). Mam tylko nadzieję że deficyt na kierowców utrzyma się jeszcze przez przynajmniej 3-4 lata.
a ja teraz idę do 2 klasy LO o profilu matematyka- informatyka, później zamierzam iść na studia , prawdopodobnie zaoczne oraz do pracy a po studiach poszukać pracy w wyuczonym zawodzie
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 2 gości