Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 24 kwie 2009, 21:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Mitsubishi Galant 2.4l

Ale popatrz z ICH perespektywy a nie swojej lub postaw się w ICH sytuacji.
Protestujesz tą drogę która jest rozjeżdżana razem z domami i co masz zrobić aby ktoś o Twoim proteście się dowiedział ?
Jeżeli nie mieszkasz w Warszawie lub mieście wojewódzkim to protest ograniczysz do blokowania. Pokażą to TV i się wykrzyczysz oraz uprzykrzysz życie tym którzy Twoje miasteczko rozjeżdżają. To jest problem społeczny a nie dotyczący tylko jednego zawodu.

Poza tym rozumiem że nie jesteś kierowcą i nie wiesz jak wygląda taka praca. Po drugie sam sobie przeczysz. Kolega napisał o proteście (czy on jest zasadny i czy odniesie skutek - pomijam) a Ty kolego tego mu zabraniasz natomiast sam piszesz o egoizmie. No sorry ale to jest lekki przejaw hipokryzji.

Post Wysłano: 24 kwie 2009, 22:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
Kolega napisał o proteście (...) a Ty kolego tego mu zabraniasz
Wskaż cytat w którym zabroniłem komuś protestować.

Mam pretensje jedynie co do formy. Nie zamierzam "cierpieć" za problemy innych. To nie jest egoizm, tak samo jak egoizmem nie jest kupienie sobie nowego samochodu zamiast oddanie pieniędzy biednym.

Górnicy umieli pojechać do Wa-wy z kilofami, a pielęgniarki mogły zabarykadować się w kancelarii premiera. Tylko reszta narodu jest jakoś święcie przekonana, że blokadami dróg może sobie wszystko załatwić. Jedni będą wściekli, że muszą łazić po pasach i nic się nie dzieje, drudzy że muszą stać w korku, a ci do których protest jest kierowany będą siedzieć w klimatyzowanej sali popijając kawę i czytając w spokoju gazetę. Bardzo inteligenta forma walki o swoje, nie ma co.

Post Wysłano: 25 kwie 2009, 7:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...PS. Najlepiej to siedzieć cicho jak przysłowiowa mysz pod miotłą i w ogóle się nie odzywać a za ten zasiłek który nie którzy szumnie nazywają wypłatą dziękować wodzowi całując go po stopach, rozsypując płatki kwiatów pod nogi i co parę minut zapewniać go o jego nie omylności...
otóż kolego Gibon jest część kierowców, którzy nie muszą protestować i większość ich życzeń zostaje spełniona. dlaczego? bo są dobrzy.

w firmie mam powiedzmy 50 ludzi zasiadających za kierownicą samochodów i innych sprzętów. jest część dostająca dobrą kasę, część średnią, a część słabą.
ci pierwsi nie muszą protestować bo mają dobrze, natomiast jeżeli ci ostatni zaczną protestować to się rozstaniemy, bez żalu.

aby dopominać się czegoś więcej trzeba mieć odpowiednią wartość rynkową.
jeżeli Christiano Ronaldo zarządałby podwyżki pewnie by dostał (ale tak nie będzie bo sam pracodawca dba by miał wystarczające wynagrodzdenie), ale gdyby w MU grał Niedzielan i zarządałby więcej kasy, to powiedzieliby mu: "goodbay".

Post Wysłano: 25 kwie 2009, 10:49

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Nyska V8 Tandem

Cytuj:

bo są dobrzy.

.
tzn?

Post Wysłano: 25 kwie 2009, 12:01

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Koledzy i koleżanki szykuje się nam kolejny strajk. Nie możemy sobie dać w kasze dmuchać, a rząd nie może z nami robić co chce. Skoro lekarzowi przysługuje podwyżka co 3 miesiące to nam też. Potrzebujemy porządnych dróg i autostrad. Zapytajmy się więc pana Donalda Tuska, gdzie jest ta jego Irlandia, którą nam obiecywał. Pokażmy, że z nami się nie zadziera. Pokażmy naszą potęgę.
Może nie mówmy głośno o Irlandii , bo tam są większe problemy jak u nas.

Post Wysłano: 25 kwie 2009, 12:06

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Witam was koledzy. Co byście powiedzieli o blokowaniu w tym roku? Nasza płaca jest coraz gorsza,gdy lekarze dostają od nas 3 razy więcej Pieniędzy. Bierzmy przykład od Lekarzy i pielęgniarek i zróbmy własny protest, mowa tutaj o stanięciu na cały dzień w Polsce. Coraz więcej firm jest zamykanych, z miesiąca na mięsiąc są coraz niższe frachty. A my kierowcy coraz mniej zarabiamy. Nie którym kierowcom obcięli nawet Diety i pensje A będzie coraz gorzej. Także pytanie koledzy kiedy stajemy i robimy własny strajk tylko nie powtórka z zeszłego roku tylko prawdziwy strajk taki jacy mają Włosi i Hiszpanie.
Pomysł rewelacyjny! Jak tylko kierowcy zaczną strajkować, to do tej pory pozamykane firmy zaczną na nowo uruchamiać produkcję, przyjmować pracowników, frachty zaczną blyskawicznie rosnąć, a przede wszystkim i natychmiast zarobki kierowców.Taki prosty pomysł na ożywienie gospodarki a nikt na to nie wpadł!

Post Wysłano: 25 kwie 2009, 12:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:

bo są dobrzy.
tzn?
tzn. że wykonują swój zawód lepiej niż inni.

Post Wysłano: 25 kwie 2009, 12:46

Użytkownik

Użytkownik

No np. podaj jakiś przykład w czym mogą być lepsi.

Post Wysłano: 25 kwie 2009, 13:42

Użytkownik

Użytkownik

GG: 10776542

dlatego właśnie powinniśmy wziąść sprawy w swoje ręce, bo nikt inny za nas tego nie zrobi

Post Wysłano: 25 kwie 2009, 19:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Właśnie strajkują służby mundurowe. Mówią o nich w mediach. Czy ktoś słyszy o jakichś blokadach dróg :?: Da się :?:

Post Wysłano: 25 kwie 2009, 19:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
przykład:

kierowca którego znam dość długo.
oprócz tego, że facetowi samochód mało pali, przez 15 lat jeżdżąc różnymi samochodami (nie z salonu) nie miał ani razu awarii, nie miał przez ten czas strat w ladunku i przez 15 lat złapał jednego kapcia. nigdy nie zapomniał papierów, co więcej czasami poprawia spedytora. jak powie, że nie da się to się nie da, a jak się podejmie jakiegoś kursu to zawsze wykona go.

a była jeszcze jedna z wielu sytuacja:
gdy były granice jeden z naszych kierowców załadował towar w Niemczech, ale były to ładunki od dwóch dostawców. na granicy kierowca nasz odprawił towar z Niemczech bo T1 jest zielone, natomiast T1 hiszpańskie jest białe i kierowca ten potraktował to jako specyfikację.
naczepę zaplombowano i puszczono do kraju. na urzędzie wewnętrzym w kraju wyszła sprawa. otóż naczepę tą wziął wspomniany kierowca i pojechał na granicę. ustawił się w kolejce do Niemiec i wjechał bez odprawy. zawrócił i wjechal w kolejkę do Polski. przejechał tak, że naczepy mu nie rozplombowali, towar niemiecki zostawili, a towar hiszpański odprawili.
kosztowalo to 48h czasu i 3 flaszki wódki. przypomnę że samochód przechodził dwukrotnie kontrolę polskiej służby granicznej, polskich celników, niemieckich grezschuzt-ów i niemieckich celników.

inny przykład:
będąc kierowca jakiś czas jeździłem dla jednego naszego klienta mniejszym autkiem z tacho z Wrocławia przez Sieniawkę do Monchengladbach (1000km). jeszcze wtedy nie było A14 i jeździlo sie landówką. w Sieniawce miałem kolejkę i odprawę graniczną. umowa była taka, że od wyjazdu z Wrocławia potrzebowałem 24h aby znaleźć się w Monchengladbach niezależnie od kolejki z prawidłowym tacho.
według mnie ja jestem fachowcem i moja w tym głowa jak to zrobię.

po wejściu Polski do UE nie ma odpraw celnych, a samochody z Wrocławia do Monchengladbach jeżdżą przez Olszynę 900km. i 3 kierowców nie zdążyło w 24h. klient zrezygnował z nas.

kiedyś w skutek zamieszania zostałem na granicy w Como/Chiasso bez dokumentów celnych, Szwajcarzy mnie wypuścili Włosi nie mieli podstaw aby wpuścić. sytuacja patowa. potrzebowałem 7h aby sprawę załatwić i pojechać.

Ostatnio zmieniony 26 kwie 2009, 8:28 przez Cyryl, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 26 kwie 2009, 0:46

Użytkownik

Użytkownik

Hmmm... rozumiem że te 900km dwójką wychodzi?
Wiesz, z czystej matmy wychodzi jak byk że jadąc 10h bez przerwy 90km/h stuknie 900km, jeżeli jeździli na tacho wliczamy pauzy, nie wiem czy mieli kagańce, albo pauzę skróconą ale nie rozumie tego.
Wiem, że autobaną itd... wiem też że nie zawsze te niemcy się przeleci bez ształu.

Dlatego jeśli możesz wytłumacz mi to, bo jak narazie rozumię ich że się spóźnili.

Post Wysłano: 26 kwie 2009, 8:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

16:00 wyjeżdżasz z Wrocławia po załadunku, jedziesz 4h i przed Berlinem (350km) stajesz na 9h pauzę. możesz nawet zrobić 11h pauzy. ruszasz 5:00 i do 16:00 masz 11h z czego moższ przejechać 9 lub 10h po autostrdach w Niemczech. śpisz w nocy na Pan Bóg przykazał, pracujesz w dzień. masz do przejechania 550 km jedynie trzeba umiejętnie ominąć korki w Zagłebiu Ruhry i na 14:00 jesteś na miejscu bez najmniejszego kłopotu.

widać, że już samo proste rozplanowanie pracy przekracza możliwości niektórych kierowców.
Cytuj:
to jest właśnie ta różnica.
Ty tego nie rozumiesz, dla mnie to chleb powszedni.

protestują kierowcy, którzy nie mogą dojechać w 24h do M'gladbach, a ci którzy dojeżdżają mają pracę i nie narzekają na wynagrodzenie (ten przykład jest jednym z wielu kryteriów).

Post Wysłano: 26 kwie 2009, 11:21

Użytkownik

Użytkownik

Już zrozumiałem :]

Post Wysłano: 26 kwie 2009, 11:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: midlum

Moim zdaniem jedyna racjonalna forma protestu to po prostu nie wyjeżdżac.Tylko jest jedno ale, przeciwko czemu mamy protestowac bo jeśli w sprawach transportowej polityki państwa to musieli by się dogadac przewoz nicy -nierealne.Kierowcy - także.Ostatnio rozmawiałem z kierowcą ze śląska, po upadku niedużej firmy jej kierowcy poszli do innej z propozycja że będą jezdzic za 3 tyś. wszystkie weekendy.Jak myślicie jaka była reakcja kierowców tam pracujących.W ten sposób koledzy sami sobie załatwiacie obniżki pensji i protesty nic nie pomoga bo na miejsce jednego protestanta wskoczy chętny i tańszy.Szerokości.

Post Wysłano: 26 kwie 2009, 13:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ponieważ jak już wielokrotnie pisałem kierowców jest za dużo, mamy 3 wyjścia:
1. być dobrym,
2. zmienić zawód,
3. pracować za mniejsze pieniądze.

dlatego od dawna apeluję na tym forum i nie tylko, aby uczyć się, wszelkie rzeczy związane z transportem czytać, zapamiętywać, a w odpowiedzi słyszę zazwyczaj, że ktoś kocha jeździć lub jakieś bajki o ogólnej wiedzy nabytej - czyli: slyszałem od kolegi.

na przykładzie kolegi Trucker_Hawk możemy przekonać się, że jeżeli nie będzie podnosił swoich kwalifikacji to zostaną mu te dwa ostatnie wyjścia. ponieważ większość kierowców nic innego nie potrafi robić zostaje wyjście ostatnie. i mamy efekt taki jak opisał kolega Glaca.

Post Wysłano: 26 kwie 2009, 13:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Mitsubishi Galant 2.4l

Zabrałem głos w dyskusji ponieważ chciałem wyrazić moją opinię na ten temat. U nas w kraju jest wiele osób ktore wykonują swoją pracę rzetelnie i otrzymują zaniżane wynagrodzenie. I właśnie dlatego postanowiłem się odezwać podczas tej dyskusji.
Osobiście nie mam zamiaru protestować blokując ulic etc.
Według mnie moja obecna płaca jest uszyta na miarę przez pracodawcę. Zawsze mogę wziąć sobie wolne na wypadek kłopotów związanych z moim drugim źródłem zarobkowania.

Ponadto w mojej firmie nikt nie słyszał o planie jakiegoś ogólnokrajowego protestu. Ale zawsze słyszę narzekanie na brak pieniędzy na bieżące wydatki.

Służby mundurowe tj. Policja, Wojsko, Straż Pożarna czy Graniczna nie mogą protestować w sposób który omawiamy tutaj. Mogą co najwyzej ograniczyć się do strajku włoskiego i oflagowania komisariatów. W ostateczności wydelegować pewną grupę funkcjonariuszy do dostarczenia petycji do Komendy Głównej w której ujmą swoje postulaty lub wygłoszą manifest.

Post Wysłano: 26 kwie 2009, 13:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

celnicy prowadzą strajk włoski gdzieś tak od 1945 roku, większość urzędników też.

no i oczywiście policja, która ma kłopoty ze złapaniem 12 letnich prawie niepiśmiennych złodziejaszków. tak się zastanawiam, że gdyby ci złodziejaszkowie mieli wykształcenie, to policjanci baliby się wychodzić z komisariatów.
u mnie w wypadku kradzieży komentarz policji jest zawsze taki sam: taka dzielica.
więc ja uważam, że za swoją pracę i tak dostają za dużo.

Post Wysłano: 26 kwie 2009, 14:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Nie uogólniajmy ;) .

Post Wysłano: 26 kwie 2009, 15:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie uogólniajmy ;) .
to kup sobie kabriolet i zostaw otwarty w dowolnym mieście w Polsce.

a teraz ja by wysłał polskich policjantów do Wiednia, gdzie mieliby w swojej dzielicy Truków, Jugoli i Rosjan. a tam kabriolet można zostawić spokojnie.

czyli to nie jest kwestia dzielnicy, tylko policji.