Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
rozdupiłem 3 palety towaru to mam przez dwa tygodnie z bananem na twarzy chodzić????
Może po prostu lepiej przykładaj się do zabezpieczania towaru :roll:

Ja też mogę Ci mnożyć przypadki gdzie kierowca ciężarówki zachował się po chamsku. Ale to do niczego dobrego nie prowadzi.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: Jelcz 105 ;P

Cytuj:
Może po prostu lepiej przykładaj się do zabezpieczania towaru :roll:
Tak jeśli ty potrafisz zabezpieczyć palety z Powerade-ami to gratuluje bo nikt z pośród kilkudzisięciu kiermanów co jeżdża dla CC tego nie robi poza tym te palety przyjeżdżaja od helmuta już 2 razy przekładane, pojeździsz z takimi sprawami pogadamy. O RGB nie wspome.

Za Roburem wszyscy sznurem...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Na drodze nie brak idiotów i jadąc z niezabezpieczonym ładunkiem (nie wnikając w powody niezabezpieczenia) trzeba się liczyć z przykrymi konsekwencjami.

Ta sytuacja tak na prawdę ma niewiele wspólnego z tematem dyskusji. Wygląda na to, że prędkość była nie mała więc nie ma mowy o korku. Po prostu pas się kończył i facet przed Ciebie wjechał. Więc co? Sugerujesz, że już kilometr przed zwężką ktoś powinien zablokować lewy żeby nikt nie mógł wyprzedzać? To byłoby chamstwo rodem z pierwszego filmiku który podałem w tym temacie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Od siebie dodam że Polska jest jednym z niewielu krajów gdzie szybciej idzie pas zablokowany niż ten na którym jest przejazd :) Podobnie wygląda sprawa że nie wszędzie jest powszechne na przykład skręcanie z lewo skrętu (lub skrajnego lewego pasa) w prawo lub odwrotnie. U nas takie praktyki są dość powszechne i to domena handlowców i lokalnych szoferów.... Stając na światłach jako pierwszy można zostać wyprzedzonym dzięki korzystaniu z chodników i przejść na pieszych innych cwańszych/"lepszych" panów druk. Więc Proszę o obiektywne podejście do sytuacji blokowania pasów ruchu.... Niestety czasem trzeba pomyśleć nie tylko o sobie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Sugerujesz, że już kilometr przed zwężką ktoś powinien zablokować lewy żeby nikt nie mógł wyprzedzać? To byłoby chamstwo rodem z pierwszego filmiku który podałem w tym temacie.
Odpowiem pytaniem; po jakiego ciula jest zakaz wyprzedzania pół kilometra przed zwężką???
Odp. Właśnie po to aby wszyscy wchodzili na zamek, tylko zawsze znajdą się jakieś "dobre duszyczki" co ciągną do końca i sru przed maske. Blokowanie przed zwężką właśnie służy poskromieniu tych zapędów.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

w każdym kraju jest jakiś margines cwaniaków.

jeżeli pojedzie się do Niemiec też tam zdarzają się ludzie najczęściej z korzeniami z Turcji, byłej Jugosławii i oczywiście Polski, część Niemców też. jednak poza tym marginesem jest w miarę OK.

u nas pokutuje takie nastawienie: "jak ja jadę wolno to i Ty też będziesz jechał wolno, a ja zrobię wszystko co w mojej mocy aby tak się stało".

jeżeli kierowca stał próbując się włączyć do ruchu przez 10 minut i nikt go nie wpuścił, to za chwilę widząc gościa w podobnej sytuacji nie chce go zrozumieć i wpuścić, ale specjalnie nie wpuści myśląc w rewanżu: "ja czekałem - to teraz Ty poczekaj, zobaczysz jakie to przyjemne".

i taki tok myślenia prezentuje spora część kierowców, tutaj reprezentowana przez kolegę Szofer:)))-a.

po co zakaz wyprzedzania? aby ci którzy są na lewym pasie już tam pozostali, a nowi nie wjeżdżali. zakaz wyprzedzania nie nakazuje zmianę pasa z lewego na prawy.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Man F2000

Widze, ze niektorych boli blokowanie lewego pasa gdyz nie moga przycwaniakowac i musza postac z innymi w korku.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Widze, ze niektorych boli blokowanie lewego pasa gdyz nie moga przycwaniakowac i musza postac z innymi w korku.
Słabo widzisz. Odwiedź okulistę.

Użytkownik

Użytkownik

haha, widac Twoja zyciowa madrosc przenosisz na forum?
Podobne "madre" posty pisales na cb-radio.pl.

Na szczescie widac, ze jestes w zdecydowanej mniejszosci na tym forum w Swoich opiniach

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
mnie blokowanie lewego pasa nie boli, bo jestem cierpliwy i mogę postać w korku, ale trochę ubolewam nad takim charakterem jaki opisywałem, prezentowanym też przez kolegę Kuchtę w rodzaju: jak ja jestem garbaty to niech wszyscy będą garbaci.

takie postępowanie po prostu tworzy wieksze korki, jak blokujesz lewy pas, jeżeli już masz w d..pie tych za sobą, to przynajmniej pomyśl jak daleko za Toba było poprzednie skrzyżowanie, czy czasem Ty nie jesteś autorem zablokowania tego skrzyżowania.

no, ale własna satysfakcja z 10-20 wkr...wionych kierowców za sobą przesłania logiczne myślenie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
mnie blokowanie lewego pasa nie boli, bo jestem cierpliwy i mogę postać w korku
Nawet gdyby ten pas nie był zablokowany i wszyscy jechali tak jak powinni (na suwak), to ten korek i tak by był i mimo wszystko musiałbyś w nim stać. Problem polega na tym, że blokując lewy pas ponad dwukrotnie zwiększamy długość zatoru, pozostawiając niepotrzebnie dużo wolnej przestrzeni.

A jeszcze gorzej jest w przypadku jak na filmach zaprezentowanych na początku tematu. Tam nawet nie ma zatoru, a kierowcy i tak sobie przywłaszczyli prawo do regulowania ruchu. Nic tylko usiąść i płakać.

Widzę jednak, że prędzej powstaną w Polsce darmowe autostrady niż zmieni się mentalność kierowców :/

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Metoda suwakowa jest ok,sam ją stosuje i przyznam że to nawet działa,często ją stosują inni na rodzie w grujcu jadąc na giełde do słomczyna. Ale wpienił mnie kiedyś kierowcda cięzarówki a raczej 2 ciężarówek jechali sobie obaj blokując 2 pasy + pobocze. Na CB mi powiedzieli że im sprzęgła szkoda.To zrobiłem redukcje,zjechałem na pas zieleni i ich wyprzedziłem. To z sprzęgła kożystali chyba co sekunde,a zwali mnie od najgorszych. Było to w przed łomienkami na krajowej 7 no niestety w felerny poniedziałek rano.

MAN Lion's Coach viewtopic.php?f=44&t=16031

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9459693
Samochód: Nubira

ale koledzy metoda suwakowa w Polsce nie istnieje. i dlatego kierowcy (w szczególności kierowcy ciężarówek) blokują lewy pas, bo prawy by nigdy nie ruszył :)

niestety w naszym pięknym kraju na drogach panuje chamstwo (oczywiście z wyjątkami).

przykład:
zwężka, zjedzam na prawy pas około 500m od zwężki, wyprzedza mnie około 20 osobówek i na końcu ciśnie się na chama na lewy pas.

przykład2:
lecę sobie A1 przede mną duży mobil, ja lecę jakieś 105km/h (busem), duży mobil 90, jakiś 700m za nami widzę osobówkę. Sobie spokojnie zabieram się za wyprzedzanie, po chwili widzę "błyskanie" długimi, i do tego klakson. Tak mnie koleś wk...ił, że szkoda że nie miał CB.

przykład3:
wyprzedzam duże mobile (rządek około6 sztuk) gdzie między nimi nie ma się gdzie wcisnąc, i za mną osobowka, i słyszę na CB jak koleś mi bluzga. No sorry ale chyba widzi jak wygląda stuacja na drodze?

Nie wiem, jeżdzę dużo po Niemcach. I powiem Wam tak.
Wyprzedzasz, miniesz duzego mobila, w 90% zobaczysz mrugnięcie świateł, że możesz schodzic na prawy pas.
Leci Niemiec lewym pasem (bo prawy jest zajęty). Wyprzedzi, i nie ważne czy ma 130km/h, 150km/h czy 220km/h, schodzi na prawy pas.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Miałem wpisać inne swoje spostrzeżenia al widzę że kolega greg.gliwice wszystko zawarł w swoim poście z czym sie zgadzam w 100% i za co szacunek dla ciebie, choć jeden co wie co mam na myśli.
Kolego Harry-man zapewniam cię że czasem blokuje lewy pas przed zwężkami i będe tak dalej robił czy ci sie to podoba czy nie, bo jestem użytkownikiem drogi jak każdy inny i również moge z lewego pasa korzystać (chyba że zakaz wyprzedzania dla ciężarówek). Możesz mnie tu od chamów wyzywać jak chcesz to prosze bardzo poużywaj sobie bo mnie to wali,, ja swoją dyskusje w tym temacie kończę. Całuski Pa Pa

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
czasem blokuje lewy pas przed zwężkami i będe tak dalej robił czy ci sie to podoba czy nie, bo jestem użytkownikiem drogi jak każdy inny
No, dokładnie. Jesteś takim samym cwaniakiem jak ci których działaniom próbujesz zapobiec. Jedni się wpychają, inni blokują pas, a cierpią tak na prawdę kierowcy którzy chcą jeździć po ludzku.
Cytuj:
ale koledzy metoda suwakowa w Polsce nie istnieje
I nie będzie istniała, bo prościej zablokować jeden pas i zrobić korek na 15km niż nauczyć ludzi zasady zrozumiałej nawet dla średnio inteligentnego szympansa.

Użytkownik

Użytkownik

...a cierpią tak na prawdę kierowcy którzy chcą jeździć po ludzku...

polozyles mnie teraz na lopatki :D

Dam przyklad, wracamy sobie z kolega z Siewierza, wpadamy do Lodzi, na wylocie do Zgierza standard korek juz od drugich swiatel.
ja zjechalem na prawy kolega pojechal lewym, zeby sprawdzic ile bedzie szybciej; wyszlo niecale 9 minut roznicy oczywiscie na korzysc kolegi. I tak oto wyglada jazda na zamek w Polsce.

Tak wiec ja rowniez bede dalej blokowal lewy pas, zeby miejscowe cwaniaczki osobowkami i takimi "ruchadelkami" dostawczymi nie czoly sie zbyt pewnie.

Rowniez koniec dyskusji z mojej strony, bez pozdrowien.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ok, ale za blokerami jest koreczek znow na jakies pol kilometra, zanim znajdą się kolejni blokerzy. Czy jak jeden bloker w końcu zjedzie, bo zjechać musi z pasa blokowanego, to metoda suwaka za nim działa? No raczej nie. Pas zblokowany znów zaczyna iść szybciej. Znów się ktoś wkurza i blokuje. Mnie to osobiście nie przeszkadza, wole sobie jechać żółwiem niż nontoper mieszać wajchami. Moje, osobiste obserwacje zdają się potwierdzać, że jak ktoś zblokuje to to idzie szybciej, ale fakt faktem, że jeszcze nie trafiłem na wzorcową zasuwkę.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cokolwiek dadza

Ja przyznaje sie bez bicia ze na poczatku, nie do konca zrozumialem o co chodzi, zmylilo mnie troche to "dojezdzanie do samego konca", bo zreszta tylko z czyms takim sie w Polsce spotkalem, ale w takiej formie jak opisywalem wczesniej, czyli nie ma zadnej metody suwaka, tylko ludzie dojezdzaja do konca i sie wpychaja po kilka samochodow. I jak juz wspominalem wczesniej mysle ze auta powinny zaczynac zjezdzac wczesniej nie na samym koncu tylko 100 m wczesniej, wtedy to wszystko ma szanse plynniej isc.

W UK spotkalem sie z czyms takim ze jedno auto wpusci jedno auto, i idzie to troche plynniej. U nas - inna bajka. Moze trzeba poprostu spopularyzowac to, i powoli jakos wejdzie, tak jak dziekowanie awaryjkami, dawanie znac czy mozna wyprzedzac itp. itd.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Brak kultury i wyobraźni przeplatanej wyssaną teorią kontra praktyka codzienności. Ludzie ta dyskusja nic nie zmieni każdy ma swoje poglądy....

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...bo jestem użytkownikiem drogi jak każdy inny i również moge z lewego pasa korzystać...
NIE tylko w szczególnych wypadkach.
prawo o ruchu drogowym:
Dział II Ruch drogowy, Rozdział 1 Zasady ogólne Art.3 ust 1, oraz Rozdział 3 Ruch pojazdów Oddział 1 Zasady ogólne Art. 16 ust 1, 2 i 3.
Cytuj:
...Tak wiec ja rowniez bede dalej blokowal lewy pas, zeby miejscowe cwaniaczki osobowkami i takimi "ruchadelkami" dostawczymi nie czoly sie zbyt pewnie...
czyli kolega Kuchta jeździ po to, aby podczas jego obecności na drodze inni czuli się zagrożeni. i tu wyraźnie nie chodzi o to aby ruch był sprawniejszy czy nie, chodzi o to aby jak najwięcej zaszkodzić innym. cieszę się, że kolega sam to jasno zprecyzował.