Skoro temat już został odkopany.
Skoro nawet skrzynia "sie głupio nauczyła" to nie można zresetować jej oprogramowania?
Osobiście mam do czynienia tylko ze starą Mercedesowską skrzynią automatyczną (Mercedes 190) i tu jest znacznie mniej zagadek
Jak już sobie dyskutujemy o skrzyniach to skrzynia automatyczna ma dla mnie jedną duża wade. To sie tyczy głównie starszych powolnych skrzyni.
Nie można wykonywac tak szybkich i gwałtownych manewrów jak manualem. Np szybkie włączanie sie do ruchu wyjeżdzając tyłem, albo wyjeżdzanie z parkingu gdzie nas zastawiono.
Manewry przód tył przód tył trwają 3x dłużej automatem.
Osobiście wpływa to na moje poczucie bezpieczeństwa, ale faktycznie automat automatowi nierówny.
Co do pracy samego automata mówienie że jest nieprzywidywalny to bzdura, wystarczy troche pojeździć i wiadomo czego sie po skrzyni można spodziewać, zresztą już w tych mercedesowskich skrzyniach z lat 80/90 pojawiały sie dwa tryby pracy (economiczny i normalny(, czasem też sportowy i można było to zmieniac w czasie jazdy istotnie zmieniając prace skrzyni.
Dodatkowym narzedziem jest przycisk kick down pod pedałem gazu i jest to "ratunek" nawet jak skrzynia jest aktualnie w trybie pracy ekonomicznej