Cytuj:
No dobrze wszystko fajnie. Tylko co w przypadku gdy zatrzyma mnie policja albo co gorsza itd. Bo wg przepisów nie mogę poruszać się po drogach publicznych ciężarówką bez karty kierowcy w tachografie dodatkowo w trybie OUT. Tak jest według przepisów. Co do wyłączenia przez rozporządzenie to czy to odnosi się do przejazdu serwisowego po drogach niepublicznych czy publicznych.
I jeszcze takie pytanie. Czy jak mam już wydane fizycznie prawo jazdy C bez wpisanego numeru kwalifikacji a zdam egzamin i otrzymam świadectwo kwalifikacji i wyrobie kartę kierowcy czy mogę jeździć czy muszę jeszcze raz wymienić prawko by wpisali tam nr mojego świadectwa kwalifikacji?
Oczywiście,że możesz się poruszać.To rozporządzenie właśnie dopuszcza jazdę w trybie OUT po drogach publicznych.
Musisz wymienić prawko,z wbitym kodem potwierdzającym kwalifikację jeżeli chcesz pracować ZAWODOWO jako kierowca.
Jako serwisant czy mechanik możesz jeździć bez kodu bo nie jesteś wtedy zawodowym kierowcą i nie wykonujesz zarobkowego przewozu rzeczy lub ludzi.