Strona 3527 z 3545 [ Posty: 70895 ] Przejdź na stronę Poprzednia 13525 3526 3527 3528 35293545 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 12 sty 2025, 22:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF

Cytuj:
Jak to mówi mój znajomy, on już 3 razy stracił prawko za punkty i to nic strasznego. :mrgreen:
Nie no, spoko jest zdawać wszystkie kategorie. Ten ziomek czasem nie lata właśnie za 45gr?

Post Wysłano: 13 sty 2025, 0:14

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania S450

On akurat lata po 55 gr plus podstawa oraz inne dodatki. :wink:

Post Wysłano: 18 sty 2025, 22:05

Użytkownik

Użytkownik

Panowie jak to jest z naczepa schmitz varios , przy wysokości w środku 2.75 zmieszczę się w 4m wysokośći całego zestawu , mowa tu o ciągniku standardzie.

Post Wysłano: 18 sty 2025, 23:39

Użytkownik

Użytkownik

Mówisz o standardowej naczepie? Miałem taką w poprzedniej firmie. Nie mierzyłem nigdy ile realnie mam wysokości, DAF też był ustawiony fabrycznie na poduchach. Nie miałem też nigdy kontroli, ale kolega właśnie z tamtej firmy miał na Szwajcarii i okazało się, że jest 3cm za wysoki. Taka sama naczepa, taki sam DAF jak ja miałem, więc to była kwestia regulacji na poduchach. Moja Scania z Kronką też była za wysoka o 6cm, prezes ustawił wszystko jak powinno być i teraz realnie mierzy 3.98.

Post Wysłano: 19 sty 2025, 4:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

Schmitza na kołach 385/55 można zamówić na ramie jak w standardzie, albo typowo Variosa z ramą jak w medze i to też ma znaczny wpływ na wysokość. Taką na megowej ramie mam ustawioną na 2,85 w środku i pod ciągnikiem na kołach 315/70 oraz siodłem 15cm wychodzi 4,06 całkowitej wysokości, gdzie ze zwykłą naczepą z 2,80 w środku jest 4,03. Variosa do 2,75 opuści, ale z przodu, z tyłu minimum to 2,85, a maksimum na całej długości to 3,05.

Post Wysłano: 19 sty 2025, 13:17

Użytkownik

Użytkownik

Mam dafa na 315/70 , trafiła się robota na towar z 2.78 wys. , w 80% jeździłbym na maksymalnie obniżonej wysokość. Nie uśmiecha mi się zmieniać ciągnik więc taka naczepa varios byłaby najlepszym rozwiązaniem, celuję w naczepa 2-3 letnia.
Muszę jeszcze zmierzyć ile mam od ziemi do siodla. A jak służby podchodzą przy kontroli to wysokości 4.03 - 4.05cm ?

Post Wysłano: 19 sty 2025, 14:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Obrazek
Na styk to na standardowego Schmitza by to załadował. Rok temu takie coś jak powyżej konfigurowałem, z dachem podnoszonym na czas załadunku.
Generalnie temat do opanowania. Variosem to już na pewno.

Z wysokością to zależy gdzie, we Francji to po 4,5 metra jeżdżą naczepy, Niemcy to jak im się przypomni, ale 1% tolerancji zazwyczaj uznają, Holandrzy czasami kogoś złapią, a w takiej Szwajcarii to najchętniej kierowcę by rozstrzelali na miejscu, a dla przewoźnika Guantanamo, albo inny Alcateaz.

Post Wysłano: 19 sty 2025, 17:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Potrzebuję porady, mam już dosyć zmywaczy w spray'u używał ktoś wersji w opryskiwaczu lub pod kompresor Niemieckiej firmy na W**** ? Mam obawy czy pod kompresor nie będzie lipa jak z ropownicą lub będą generowały za słabe ciśnienie. Ewentualnie ktoś ma jakiś ciekawszy patent którym mógłby się podzielić :wink:

Post Wysłano: 19 sty 2025, 18:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Kupuję takiego w bańkach 20l i aktualnie lejemy do małych opryskiwaczy ogrodowych, trzech w cenie jednego oryginalnego, który i tak wcale dłużej nie wytrzymuje. Działa, mechanicy nie narzekają.

Post Wysłano: 22 sty 2025, 17:51

Użytkownik

Użytkownik

Niedawno był temat wyprzedzania. Dziś za Cieszynem, trafił mi się taki misiek. Pod koniec filmu nr. 1 i początek nr. 2, widać jak zrezygnowałem, bo były osobówki na lewym i nie chciałem blokować. Jak się schowałem, szmata znów jechała 78, po czym znów przyspieszył(widać cień na trzecim filmie, jak celowo mnie trzymał na lewym), lecz na sam koniec zdechł pod górkę. Dalszy komentarz pozostawiam wam, daje link do filmików. Sytuacja nagrana od początku do końca.
https://files.fm/u/zrjsfrpu4p

Post Wysłano: 22 sty 2025, 20:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Toyota Corolla

Jak go kabiną minąłeś to prawy kierunek i na pobocze choooja :D Takie zachowania to jeden z powodów czemu mi się odechciewa już jeździć...

P.S. Ten kolega forumowy co MANem gruchą w okolicach Nysy jeździ jest obecny?

Post Wysłano: 22 sty 2025, 20:21

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: BMW E70 4.8i

https://www.adampolsa.com.pl/kontakt/

Wyślij film - niech pamiętają przy rozliczeniu wypłaty. To gagatkowi odechce się następnym razem wygłupiać

Post Wysłano: 22 sty 2025, 22:54

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Jakby co, to przez ostatnie 3 tygodnie go nie spotkałem, a byłem nie rzadziej niż co 2 dzień w Nysie :D

Taki filmik to można w zasadzie wysłać na policję, bo to przyspieszanie gdy jest wyprzedzanym, ale czy to coś da? Może faktycznie do pracodawcy lepiej, że łamie przepisy i stwarza zagrożenie.

Post Wysłano: 22 sty 2025, 23:15

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Cytuj:
Niedawno był temat wyprzedzania. Dziś za Cieszynem, trafił mi się taki misiek. Pod koniec filmu nr. 1 i początek nr. 2, widać jak zrezygnowałem, bo były osobówki na lewym i nie chciałem blokować. Jak się schowałem, szmata znów jechała 78, po czym znów przyspieszył(widać cień na trzecim filmie, jak celowo mnie trzymał na lewym), lecz na sam koniec zdechł pod górkę. Dalszy komentarz pozostawiam wam, daje link do filmików. Sytuacja nagrana od początku do końca.
https://files.fm/u/zrjsfrpu4p
Normalnie to bym napisał "co to za ku r wie tym truchłem jedzie!".
Ale już jestem dorosły i odpowiedzialny, więc wypada mi tylko połączyć się w bólu z powodu konieczności współegzystowania z tego typu bydłem.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 23 sty 2025, 0:40

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Jak go kabiną minąłeś to prawy kierunek i na pobocze choooja :D
Wiesz, nie chciałem zrobić czegoś, czego potem będę żałował. Sądząc po jego jeździe, gość nie był w pełni zdrowy psychicznie, a jak mam potem za takiego cierpieć, to wolę poczekać, tym bardziej że wiedziałem, że w końcu i tak go przerobię. :D
Cytuj:
https://www.adampolsa.com.pl/kontakt/

Wyślij film - niech pamiętają przy rozliczeniu wypłaty. To gagatkowi odechce się następnym razem wygłupiać
Wyślę, mam na laptopie ciut lepszą jakość filmu, podam numery rejestracyjne i dokładny czas i miejsce akcji, aby nie było wątpliwości. Dzięki za namiary, bo w sumie z tego wszystkiego nie spojrzałem nawet co to za firma.
Cytuj:
Taki filmik to można w zasadzie wysłać na policję, bo to przyspieszanie gdy jest wyprzedzanym, ale czy to coś da? Może faktycznie do pracodawcy lepiej, że łamie przepisy i stwarza zagrożenie.
Myślałem o tym, ale żeby jeszcze mnie nie uwalili za zakaz wyprzedzania. Wtedy by, mówiąc kolokwialnie - "upiekli dwie pieczenie na jednym ogniu". :]
Cytuj:
Normalnie to bym napisał "co to za ku r wie tym truchłem jedzie!".
Ale już jestem dorosły i odpowiedzialny, więc wypada mi tylko połączyć się w bólu z powodu konieczności współegzystowania z tego typu bydłem.
No ciężki przypadek, jeszcze przy mijaniu śmiał mi się prosto w oczy... Efekt psychotestów za 200 zł.

Post Wysłano: 23 sty 2025, 6:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: TGS 35.440

Cytuj:

Tak, jestem obecny.

Post Wysłano: 23 sty 2025, 7:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ty kolego Dolar masz żółte "cytryny" pod zderzakiem w MANie? Bo jeżeli tak to się wczoraj mijaliśmy gdzieś między Gośwnowicami a Otmuchowem.

Post Wysłano: 23 sty 2025, 7:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tak, mam. Wczoraj miałem dwa kursy w tamte okolice więc bardzo możliwe :D A czym Ty jechałeś?
Obrazek
Taki to mój Man :wink:

Post Wysłano: 23 sty 2025, 20:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja tym się wożę:
Obrazek
Ostatnio tak po 1-2 kursy tygodniowo robię pod Kolonowskie ze Strzelina i później DK46 do Złotego Stoku jadę.
Ty przypadkiem w Kamieńcu Ząbkowickim pod wiaduktem kolejowym tej fotki nie robiłeś? :D

Post Wysłano: 23 sty 2025, 22:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dokładnie tam. Chyba to było ostatnie betonowanie w tym miejscu. :D

Strona 3527 z 3545 [ Posty: 70895 ] Przejdź na stronę Poprzednia 13525 3526 3527 3528 35293545 Następna