Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 27 lis 2019, 2:59

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania 124

Witam Serdecznie. Mianowicie mam Problem z webasto w Autokarze Scania 124 r1998. Sytuacja Przedstawia się następująco. Po próbie uruchomienia Webasto przed odpaleniem silnika słychac tylko pompke jak podaje paliwo ale niestety po 10s pompka staje i webasto milknie. (Czasem pojawiał się płomień teraz już nic się nie dzieje). Natomiast po uruchomieniu Silnika webasto się załącza i chodzi normalnie. Gdy silnik pochodzi kilka minut i wyłącze webasto wraz z silnikiem, Przy Kolejnej próbie odpalenia webasto (bez uruchamiania silnika) włącza się Bez problemu i pracuje prawidłowo. Lecz niestety nie taką funkcję ma spełniać w zimę żeby odpalało na Ciepłym silniku. Idzie zima A ja Mam coraz większy problem z uruchomieniem silnika. Prosze o Pomoc, każda rada będzie napewno cenna żeby uporać się z tą usterką.

Obrazek

Post Wysłano: 02 kwie 2025, 7:46

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Witam Serdecznie. Mianowicie mam Problem z webasto w Autokarze Scania 124 r1998. Sytuacja Przedstawia się następująco. Po próbie uruchomienia Webasto przed odpaleniem silnika słychac tylko pompke jak podaje paliwo ale niestety po 10s pompka staje i webasto milknie. (Czasem pojawiał się płomień teraz już nic się nie dzieje). Natomiast po uruchomieniu Silnika webasto się załącza i chodzi normalnie. Gdy silnik pochodzi kilka minut i wyłącze webasto wraz z silnikiem, Przy Kolejnej próbie odpalenia webasto (bez uruchamiania silnika) włącza się Bez problemu i pracuje prawidłowo. Lecz niestety nie taką funkcję ma spełniać w zimę żeby odpalało na Ciepłym silniku. Idzie zima A ja Mam coraz większy problem z uruchomieniem silnika. Prosze o Pomoc, każda rada będzie napewno cenna żeby uporać się z tą usterką.

Obrazek
Przyczyn nieprawidłowej pracy WEBASTO może być kilka/kilkanaście:

USZKODZONA POMPA RECYRKULACJI WODY
ZANIECZYSZCZONY FILTR WEBASTO
BRAK PALIWA W ZBIORNIKU WEBASTO
USZKODZONA GLOWICA WEBASTO
ZAPOWIETRZONY UKLAD PALIWOWY WEBASTO
USZKODZONY PRZEWOD PALIWOWY
ZANIECZYSZCZONA INSTALACJA WEBASTO
ZANIECZYSZCZONA DYSZA WTRYSKU PALIWA WEBASTO
ZATKANY ZAWOR POWROTNY NA LINII PALIWOWEJ WEBASTO
PALIWO ZLEJ JAKOSCI
BRAK PALIWA W POMPIE WEBASTO
BLEDY W MODULE WEBASTO
USZKODZONY ISKROWNIK WEBASTO
ZANIECZYSZCZONY SENSOR PLOMIENIA
ZBYT DUZA DYSZA WTRYSKU PALIWA WEBASTO

itd. zatem odpowiedź na ten konkretny problem nie będzie jednoznaczna bez dokładnej analizy poszczególnych komponentów

Może niekoniecznie znajdziesz to co Cię interesuje, ale polecam portal wsparcia technicznego dla mechaników autobusów https://rrawicz-repository.cba.pl/garag ... rt_pl2.php

Znajdziesz tam wiele podpowiedzi rozwiązań wielu usterek w autobusach MERCEDES / MAN / SCANIA
Dodatkowo filmy instruktażowe dla konkretnych usterek

Portal umożliwia też partycypację w jego rozwoju poprzez dzielenie się własnymi sposobami rozwiązywania usterek jakie mechanik napotyka w codziennej pracy

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]