Mam takie pytanie jeśli będę musiał sprawdzać światła w samochodzie to lepiej go uruchomić i sprawdzać czy nie uruchamiać?chodzi oto,że jak uruchomię i np włączę pozycje i wyjdę a pojazd będzie uruchomiony to nie obleje?
drugie pytanko np wylosuje płyn do spryskiwaczy to mówię powinien być miedzy min a max czy max? bo juz sobie zapomniałem?
Podejrzewam, że światła sprawdzasz na "zapłonie", a co do płynu do spryskiwaczy, otwierasz i mówisz, że powinien być pełny, czyli tzn. "sprawdzanie na oko"
Ale po co uruchamiać silnik? Wydaje mi się, że nie ma takiej potrzeby, jak przekręcisz kluczykiem na zapłon to wszystkie światła powinny działać, ale może wypowie się ktoś świeży po egzaminie
Tak jak Ci piszą. Do obsługi nie odpalasz w ogóle silnika, wszystkie światła działają na zapłonie a pozycje i awaryjne nawet i bez niego. Jedynym wyjątkiem może być jak wylosujesz sprawdzenie działania światła biegu wstecznego. Może się wtedy zdarzyć że wsteczny nie zechce wejść. Wtedy pytasz egzaminatora czy możesz uruchomić na chwilę silnik żeby ułatwić sobie włączenie wstecznego biegu. Odpalasz, dajesz R-kę, gasisz, dajesz jeszcze raz sam zapłon i zapitalasz sprawdzać.
PS. No i pamiętaj o tym że jak wylosujesz światła przeciwmgielne albo drogowe to najpierw daj mijania. Bez nich nie zadziałają.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2013, 14:29 przez lukasz9090, łącznie zmieniany 1 raz.
koledzy na co jutro zwrócić szczególną uwagę? bo np w Tarnowie jest parę takich miejsc gdzie wyjazd jest utrudniony i tu pytanie czy czekać nawet z 10minut az bedzie możliwość? bo nie chce,żeby egzaminator mi pluł ze nie umiem wykorzystać okazji czy jakoś tak...
aha i koledzy jak oceniacie dwie godziny 8 i 9 czy to dobre pory na egzamin?
aha i takie pytanko c jest wydawane na 5 lat tak? i jeśli minie np te 5 lat to co od nowa badania itp? a jeśli np poległbym na psychotestach to co zabiorą mi C i od nowa egzaminy??
Panowie, nie bedę zakładał nowego tematu i zapytam tutaj.
Ostatnio na teorii miałem takie pytanie.
Co należy zrobić jeśli jest wyciek niebezpiecznych substancji z cysterny.
a. Ratować życie i zdrowie
b. Nie dopuścic do skażenia wód
c. Próbować samemu zatamować wyciek
Jaka powinna być prawidłowa odpowiedź? Ja zaznaczyłem A
Samochód: Focus/SCANIA
do swiatel pozycyjnych nie musisz miec zaplonu, do pozostalych musisz włączyć zapłon ale nie silnik!
co do spryskiwaczy to skad mozesz wiedziec czy jest max lub min ? masz pokazac wlew i ewentualnie spryskasz szybe, jesli plynu nie bedzie to mu powiesz... innego wyjscia nie ma
W moim przypadku egzaminator sam odpalił mi silnik.
Wylosowałam sprawdzanie światła biegu wstecznego, więc zgasiłam silnik. Na zgaszonym wsteczny nie chciał wejść, więc musiałam go znów odpalić, wrzucić bieg, zgasić i wyjść pokazać światło.
_________________ Umrzeć przyjdzie, gdy się kochało wielkie sprawy głupią miłością...