kolego kwiatula w moim też powiedzieli że nie ma wyjścia na 12 volt, ale gdy podłączałem CB radio
to na kostce od normalnego radia fm znalazłem24v i 12volt co mnie pokusiło do dalszego poszukiwania.
Otóż po stronie pasażera odpinasz panele pod którymi są bezpieczniki oraz wykręcasz górny panel konsoli,
jest mocowany na 3 śruby typu torx 30-35 (dokładnie nie pamiętam).Gdy ten element zdemontujesz ujrzysz
dwie czarne skrzyneczki(tak jest u mnie) ta mniejsza po lewej to oryginalny przetwornik napięcia. Ja z niego
zasiliłem jedno gniazdo zapalniczki (tam mam podłączany TV) oraz podpiąłem się cb i fm.
tak mi to już działa 3 lata.
ps. sprawdz jeszcze w bezpiecznikach opis powinno być " spannungswandler" 12v oraz
chyba jeśli 6A to bezpiecznik 10A , a gdy jest 10A to bezpiecznik 15A będzie.
daj znać czy to też masz pozdrawiam
Panowie a w volvo fl220 albo manie le lub tgl pod gniazdo 24v podejdzie mi navi cb i ładowarka na komórke?
Styknie, tylko pewnie cynbał radio będzie szumieć jak tak to wszystko po podłączasz na jednym gniazdku
Na pewno?:D nie ma strachu ze cos spale?
podobno ze w tych młodszych samochodach mimo ze jest gniazdo 24v to jak wepniemy 12v to chodzi bo wbudowana przetwornica jest.
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Cytuj:
podobno ze w tych młodszych samochodach mimo ze jest gniazdo 24v to jak wepniemy 12v to chodzi bo wbudowana przetwornica jest.
Ciekawe gdzie tak jest
Prędzej masz uniwersalny zasilacz do nawi czy telefonu który działa na 12/24V i nie próbuj podłączyć CB pod 24V chyba że masz za dużo kasy
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 5 gości