Panowie jak tam wiecie coś więcej na temat "ustawy śmieciowej"?? jak to ma wyglądać itp bo jakoś nie wyobrażam sobie żeby w mojej gminie to zaczęło działać...
dołączam się do pytania. Czy w rozumieniu ustawy "śmieciowej"- nieczystości ciekłe to odpad komunalny?. Wg mnie nie ma jednoznacznej definicji w ustawie o odpadach. Bo jeśli nieczystości ciekłe nie są odpadem komunalnym do nie mogą nas zmusić do podpisywania umów z właścielami nieruchomości, zobowiązani są jedynie odbiorcy "odpadów komunalnych".
nieczystości ciekłe są odpadem komunalnym. W końcu jak to jest, po lipcu 2013 ja muszę miec podpisane umowy na wywóz czy gmina w drodze przetargu będzie wyłaniała przewoźników dla wszystkich szamb na jej terenie??
Samochód: MAN 14-232,Mercedes 1114 i inne
Zmiany w tzw. prawie śmieciowym nie dotyczą ścieków, a jedynie śmieci.Dlaczego?
- Moim zdaniem dlatego,żeby nie wkurzać ludzi.Wyjaśniam:
Prowadzę małą firmę śmieciową,w tym usługi asenizacyjne.Kiedy w 1997 roku weszła w życie ustawa zwana "śmieciową" myślałem,że złapałem Pana Boga za nogi:oto prawo nakazuje zawierać umowy na wywóz ścieków,a wójtowie i burmistrzowie będą kontrolować,czy ścieki są wywożone legalnie.Czyli ustawa napędza mi klientów!
I co? - Ano wielkie nic!!!
Jak myślicie:dlaczego?
- Schemat jest prosty.Załóżmy,że burmistrz wysyła straż miejską do Kowalskiego w mieście,który ma szambo nieszczelne i nie musi wywozić ścieków,bo teren jest żwirowy i wszystko wsiąka.I do Malinowskiego na wsi,którego sąsiad ma asenizacyjną naczepę do ciągnika i za równowartość butelki wódki wywiezie szambo na pole pod zasiane uprawy.
Ani Kowalski,ani Malinowski nie mogą się wylegitymować rachunkami za wywóz ścieków,więc dostają po 500 złotowym mandacie.
- O żesz ty ........! - cedzi przez zęby ukarany pod adresem wójta(burmistrza).Toś ty taki?!Nie będę na ciebie głosował!
I kiedy nadchodzą wybory,wójt(burmistrz)nie łapie się na kolejną kadencję...
Więc woli problemu nie zauważać,bo w tedy ucierpi tylko środowisko i firma asenizacyjna.
U Was też tak jest?Bo na 10 gmin mojego powiatu w kazdej jest taki bajzel.W Zielonych Płucach Polski!
Póki co zatem - ścieki zostają po staremu.
Ja jeżdże w granicach większego miasta i tu jest problem bo urząd daje nam program na kompa przez którego trzeba będzie wysyłać do urzędu informacje o nowo podpisanych umowach i umowach rozwiązanych. Rzecz w tym że ludzie nie chcą żadnych umów podpisywać i wiązać się z jakąkolwiek firmą asenizacyjną, a według nowej ustawy jesteśmy zobowiązani do wykonywania usług tylko na podstawie umowy, w przeciwnym razie od nowego roku grozi kara do 5000PLN, Będzie chyba trzeba zacząć podpisywać umowy "jednorazowego wywozu" , które będzie trzeba zgłaszać jako zawarte i rozwiązane z tą samą datą, hehe Chory kraj- Chore ustawy
Samochód: MAN 14-232,Mercedes 1114 i inne
Jeśli chodzi o ph ja póki co nie mam problemu.Korzystam z kilku zlewni ścieków,z których tylko jedna może być wyposażona w pomiar ph,ale jeszcze nie jest.
Pytanie,czy w zlewni odcina się automatycznie pobór ścieków o przekroczonych parametrach,czy tylko nalicza się kary za ich przekroczenie?W pierwszym przypadku - kicha!Wypadałoby odwieźć z powrotem do klienta.Na ten drugi przypadek zabezpieczam się zawczasu umieszczając w umowach z klientami zapis,że w przypadku naliczenia kar przez oczyszczalnię ścieków - obciążę nimi klienta.No,ale trzeba mieć umowę na piśmie z klientem.
Sądzę,że problem rozwiązałoby egzekwowanie przez gminy zapisów "prawa śmieciowego",tj rozliczanie właścicieli nieruchomości z wywozu ścieków.Regularne wywożenie ścieków minimalizuje ryzyko niewłaściwego ph.
No i jeszcze kwestia kultury:żeby nie wpieprzać do szamba wszystkiego,co popadnie.Ale na to nie mamy wpływu...
GG: 0
Samochód: man
Witam.Być może to kryzys a być może jak co roku u mnie wrzesień,październik i listopad to najsłabsze miesiące w roku.10% słabiej niż w innych miesiącach.Jeżeli zima będzie wczesna i długa to wszystko wróci do normy
Samochód: stare ale jare
Cytuj:
Witam. Jak tam u was panowie ze zleceniami?
Czy u was czuć kryzys?
W naszej branży to czuć g...o a nie kryzys
Co innego że kanalizacja idzie wielkimi krokami i...czuć jej oddech za plecami a z tym coraz mniej klientów i nic to już chyba nie zmieni (nowe czasy)
Co tu taka cisza? Czyżbyście tyle mieli roboty?
Pytanie mam. Ile mogę zawołać za zabudowę beczka 1200l cała z kwasiaka, dennica otwierana hydraulicznie. beczka kiprowana + pompa Demag?
Witam. Jak panowie z tymi umowami na wywóz nieczystości płynnych i sprawozdaniami od nowego roku? Będo nas karać za nie dopełnienie tego obowiązku? Możecie coś podpowiedzieć co powiano się w tej umowie znaleźć? Macie jakieś wzory? Panowie co tak cicho na tym forum? POZDRAWIAM
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot], Semrush [Bot] i 3 gości