Regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

Pamiętaj że bierzesz odpowiedzialność za swoje wypowiedzi, dlatego ostrożnie dobieraj słowa uwzględniając fakt, że nie jesteś wystarczająco anonimowy.

Administrator forum, zastrzega sobie prawo do usuwania wątków bądź pojedynczych wypowiedzi, na podstawie art. 14 ust. 1 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną o treści:

„Nie ponosi odpowiedzialności za przechowywane dane ten, kto udostępniając zasoby systemu teleinformatycznego w celu przechowywania danych przez usługobiorcę nie wie o bezprawnym charakterze danych lub związanej z nimi działalności, a w razie otrzymania urzędowego zawiadomienia lub uzyskania wiarygodnej wiadomości o bezprawnym charakterze danych lub związanej z nimi działalności niezwłocznie uniemożliwi dostęp do tych danych”.

Strona 37 z 56 [ Posty: 1106 ] Przejdź na stronę Poprzednia 135 36 37 38 3956 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 21 lis 2011, 9:47

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3510215
Samochód: Opel Vectra

Powiadasz ,że nie interesuje Cie na działalności "czas pracy" heheh jesteś w błędzie. Obowiązuje Cie jak najbardziej! Tak samo obowiązuję Cie zaświadczenie o nieprowadzeniu pojazdu 45 h....
Proszę nie słuchajcie bzdur na CB i uniwersytetach parkingowych....

Post Wysłano: 21 lis 2011, 11:47

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Powiadasz ,że nie interesuje Cie na działalności "czas pracy" heheh jesteś w błędzie. Obowiązuje Cie jak najbardziej! Tak samo obowiązuję Cie zaświadczenie o nieprowadzeniu pojazdu 45 h....
Proszę nie słuchajcie bzdur na CB i uniwersytetach parkingowych....
Masz rację czas pracy go nie obejmuje jedynie w zakresie prowadzenia firmy, może sobie pracować 24h na dobę ale czas pracy kierowców to coś innego, tego musi się trzymać każdy.

Post Wysłano: 21 lis 2011, 12:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 4kołowy

Cytuj:
jesli pojdziesz do gminy to powiesz ze chcesz rozpoczac dzialalnosc i okreslisz przedmiot wykonywania dzialalnosci jest to PKD-60.24.B PKD-63.2 I PKD-63.11.C musisz sie rowniez pofatygowac do GUS w Rzeszowie(mozesz poczta wyslac ale bedzie to trawalo wieki) w urzedzie skarbowym musisz miec nadany nr NIP oraz w ZUS musisz zglosic sie do skladek...
Przez pierwsze 2 lata placisz preferencyjny ZUS czyli ok 300 pln natomiast pozniej normalna stawke ok 900 pln.Jak znajdziesz dobra KSIEGOWA, bedziesz robil sporo kosztow potwierdzonych fakturami to jakos to wychodzi, mozesz wiele rzeczy odliczacod podatku...Musisz jeszcze pieczatke wyrobic...
Grześ widzę że zakładałeś działalność kilka lat temu.
Obecnie ten niższy ZUS to ponad 360zł/mc, pełny to prawie 1000zł.
Formalnośći związane z zakładaniem działalności załatwiasz w jednym okienku, w urzędzie miasta. Tam na jednym formularzu podajesz dane które zostaną przesłane do GUS, US.
Ale co tu pisać, samo założenie działalności to pierdółka, z tym poradzi sobie nawet średnio rozgarnięty gimnazjalista. Pójdziesz do urzędu i wszystko ci wyjaśnią. Raczej bym sie zastanawiał jeszcze czy chcesz napewno jeździć na tego typu "zatrudnieniu".

Post Wysłano: 21 lis 2011, 18:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: VOLVO

Cytuj:
Nie ma kombinowania z czasem pracy kierowcy?
Czas dostawy ładunku jest realny czy trzeba gonić? NIkt w km nie zagląda bo nie płacą od km tylko od frachtu.
na niektroch dzialach to zazwyczaj jest tak, ze ladunek byl na wczoraj :lol:Nikt mi nie powie ze jest inaczej, mam kolege spedytora, pracuje w innej firmie i mowi co sie dzieje na gieldach ladunków, wiec pier...ze ta czy tamta firma jezdzi na 100% bez grzeszkow jest jedna wielka sciema. Ładunki z ''tzw realnym czasem dostawy'' to zazwyczaj stale zlecenia...
Cytuj:
Cytuj:

Grześ widzę że zakładałeś działalność kilka lat temu.
Obecnie ten niższy ZUS to ponad 360zł/mc, pełny to prawie 1000zł.
Formalnośći związane z zakładaniem działalności załatwiasz w jednym okienku, w urzędzie miasta. Tam na jednym formularzu podajesz dane które zostaną przesłane do GUS, US.
Ale co tu pisać, samo założenie działalności to pierdółka, z tym poradzi sobie nawet średnio rozgarnięty gimnazjalista. Pójdziesz do urzędu i wszystko ci wyjaśnią. Raczej bym sie zastanawiał jeszcze czy chcesz napewno jeździć na tego typu "zatrudnieniu".
Owszem 6 lat temu...
jednak skladki nawet tego najwyzszego ZUS nie sa takie-
http://www.zus.pl/default.asp?id=35 choc chodza sluchy by w najblizszym roku bylo grubo ponad 1000 pln

Post Wysłano: 21 lis 2011, 21:14

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: mercedes 124 200D

Czas pracy w sensie praca inna zaznaczana na tacho jako młotki + czas jazdy. Nie jest to informacja z uniwesytetu parkingowego tylko z ustawy. widocznie mocno się nie zrozumielismy. Na samozatrudnieniu możesz mieć poza 9 czy 10h jazdy i odpowiednimi przerwami resztę aktywnosci wypełnioną "pracą inną" i tak "codziennie". Jak Ciebie ktos zatrudni i będziesz tak "pracował" to przekroczysz dopuszczalną ilość nadgodzin w roku i średnią ilość godzin pracy tygodniowej w okresie bodajże 4-romiesięcznym (tu nie jestem dokladnie pewien) Twój prezes dostanie przy kontroli PIP karę.

Post Wysłano: 22 lis 2011, 8:50

Użytkownik

Użytkownik

Nie , kolego zaszło dużo zmian. Czytaj ustawę uważnie , tak samo właściciela jak i kierowcy dotyczą te same przepisy. Okej , łącząc twą interpretację w logiczną całość , tarczka ma 24h , masz innej pracy 18h a musisz zrobić minimum 9h przerwy! 18+9 = 27h , co to znaczy ,że najbliższa kontrola i ITD nakłada na Ciebie karę za skrócenie dziennego odpoczynku. Mówiąc na chłopski rozum , "praca zachodzi na pauzę"...

Post Wysłano: 22 lis 2011, 13:16

Użytkownik

Użytkownik

To co piszesz jest oczywiste ale nadal mnie nie rozumiesz. Chodzi o to że jeżeli będziesz zawsze wykorzystywał co do minuty te 13/15h aktywności to przekroczysz to co pisalem powyżej ;)

USTAWA
z dnia 16 kwietnia 2004 r.
o czasie pracy kierowców

Art. 1.
Ustawa określa:
1) czas pracy kierowców wykonujących przewóz drogowy, zatrudnionych na podstawie stosunku pracy;

Art. 11.
1. Czas pracy kierowcy nie może przekraczać 8 godzin na dobę i przeciętnie 40 godzin
w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy, w przyjętym okresie rozliczeniowym
nieprzekraczającym 4 miesięcy, z zastrzeżeniem art. 15 ust. 1 i 3-5.
2. Rozkłady czasu pracy kierowcy wykonującego przewóz regularny osób są ustalane
na okresy nie krótsze niż 2 tygodnie, z zastrzeżeniem art. 19.
2a. Rozkładów czasu pracy nie ustala się dla kierowcy wykonującego przewóz rzeczy.

Art. 12.
1. Tygodniowy czas pracy kierowcy, łącznie z godzinami nadliczbowymi, nie może
przekraczać przeciętnie 48 godzin w przyjętym okresie rozliczeniowym nieprzekraczającym
4 miesięcy.
2. Tygodniowy czas pracy, o którym mowa w ust. 1, może być przedłużony do 60
godzin, jeżeli średni tygodniowy czas pracy nie przekroczy 48 godzin w przyjętym
okresie rozliczeniowym nieprzekraczającym 4 miesięcy.
3. Wymiar czasu pracy określony w ust. 1 i 2 obowiązuje także kierowcę zatrudnionego
u więcej niż jednego pracodawcy.

Art. 20.
1. Praca wykonywana ponad obowiązujące pracownika normy czasu pracy, a także
praca wykonywana ponad dobowy przedłużony wymiar czasu pracy, wynikający
z obowiązującego kierowcę systemu i rozkładu czasu pracy, stanowi pracę w
godzinach nadliczbowych.

3. Liczba godzin nadliczbowych przepracowanych przez kierowcę w związku z
okolicznościami określonymi w ust. 2 pkt 2 nie może przekroczyć 260 godzin w
roku kalendarzowym.

O to mi dokładnie chodzi

Post Wysłano: 23 lis 2011, 9:01

Użytkownik

Użytkownik

Armagiedon :) Ty wrzucasz mi ustawę- która jest jak dla mnie wiążąca dla PiP-u :) Ja natomiast trzymam się Konwencji AETR / rozporządzenia 561!

Post Wysłano: 23 lis 2011, 19:42

Użytkownik

Użytkownik

A no widzi kolega, oficjalnie tej ww. ustawy też trzeba przestrzegać tak samo jak AETR/561.

Z mojej strony koniec offtopicu, chciałem tylko wkazać jaka jest różnica między jazdą na działalności a na umowie o pracę.

Post Wysłano: 09 gru 2011, 17:03

Użytkownik

Użytkownik

Jak wygląda praca na kontenerach? Jeździ ktoś możne?

Ostatnio zmieniony 09 gru 2011, 18:24 przez Szaki, łącznie zmieniany 1 raz.
Wyczyściłem ten syf i ostrzegam, że kolejne posty tego typu, będą z miejsca nagradzane!

Post Wysłano: 09 gru 2011, 20:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 656657
Samochód: MAN TGX 18.440 i audi A6 3.0TDI

ja jeżdżę w omedze na chłodni to kolego ja jestem na zatrudnienu i mam tak 15% od fraktu i nie narzekam! ale teraz do omegi jest trudno sie dostac bo na autostradach sie robota skonczyła i wszystko przyszło do omegi..
I dlaczego wszystkie moje posty usuneli? co ja napisałem

Ostatnio zmieniony 09 gru 2011, 21:06 przez Szaki, łącznie zmieniany 1 raz.
ORTOGRAFIA I INTERPUNKCJA! Jak nadal będziesz tak pisał, to będę kasował Twoje posty!

Post Wysłano: 12 gru 2011, 11:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

^^^dlugo mistrzu juz jezdzisz ze masz 15%?
bo jesli krotko to pewno jezdzisz na LIDL'ach...myle sie?

Post Wysłano: 12 gru 2011, 14:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: R440

A w omedze są jeszcze te 3 grupy co jak pracujesz jakiś tam rok to grupa ci się podnosi jest jeszcze takie coś??? czy już zlikwidowali???

Post Wysłano: 12 gru 2011, 20:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Grześ ja jeżdże w omedze 4 lata i mój tata jeżdzi w omedze od początku.A jaki tym volvem ty jezdzisz ja jeżdże Man-em TGX na chłodni pod Piotrem Pudło

Post Wysłano: 13 gru 2011, 12:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Grzesiu ja nie jeżdże pod żadnymi lidlami tylko jeżdże na zachód

Post Wysłano: 14 gru 2011, 16:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH

Cytuj:
Grześ ja jeżdże w omedze 4 lata i mój tata jeżdzi w omedze od początku.A jaki tym volvem ty jezdzisz ja jeżdże Man-em TGX na chłodni pod Piotrem Pudło

A da się po polsku? :roll:

Post Wysłano: 14 gru 2011, 23:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

a o co ci chodzi dudek?

Post Wysłano: 14 gru 2011, 23:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11426561
Samochód: IVECO STRALIS (tandem)

Cytuj:
Cytuj:

No przecież wszystko wiadomo o co chodzi.
Przeczytaj sobie jeszcze raz pomału albo dziesięć razy uwaznie to będziesz wiedziec o co chodzi.

Post Wysłano: 16 gru 2011, 16:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

No przecież wszystko wiadomo o co chodzi.
Przeczytaj sobie jeszcze raz pomału albo dziesięć razy uwaznie to będziesz wiedziec o co chodzi.

Wydaje mi się, że w języku polskim występuje jakaś ortografia i interpunkcja :roll:

Post Wysłano: 18 gru 2011, 9:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

^^^ daj spokoj chlopu :lol:
Badejman? jakim jezdze Volvo?na pewno jest czerwony, ma kierownice i pracuje dluzej w Pilznie niz Ty...Poza tym jakim cudem masz 15% od frachtu?Owszem wszystko zalezy od kierownika dzialu czyli od Piotrka ''kartona''Pudlo, moze Cie przenies do wyzszej grupy placowej jednak musiales sie czyms zasluzyc... :roll: Roznie sie to nazywa w roznych kulturach ale kreci sie to kolo wielkiego podlizywania i do d...wchodzenia :/
Cytuj:
A w omedze są jeszcze te 3 grupy co jak pracujesz jakiś tam rok to grupa ci się podnosi jest jeszcze takie coś??? czy już zlikwidowali???
czemu mieli by likwidowac i stawiac wszystkich na rowno?

Strona 37 z 56 [ Posty: 1106 ] Przejdź na stronę Poprzednia 135 36 37 38 3956 Następna