Strona 59 z 139 [ Posty: 2777 ] Przejdź na stronę Poprzednia 157 58 59 60 61139 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 24 lis 2011, 22:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Lokalizacja: Niektórzy mówią, że to już Kaszuby. Czy ja wiem ?...

Postrzegam to jako małe nieporozumienie. Lampy obrotowe na tak niskim poziomie??? Lepiej sprawdziły by się jakiekolwiek kierunkowe (xenon, LED) bo te i tak "świecą" tylko do przodu. Komuś zabrakło chyba zdrowego pomyślunku. A na górze (gdzie byłyby najlepiej widoczne i to w szerokim kącie) pusto.
Taka bajerancka furka a tu taki zonk!

FB : Pilotaż Gut Usługi Pilotowania
http://www.pilotazgut.pl

Post Wysłano: 24 lis 2011, 23:54

Użytkownik

Użytkownik

GG: 175257427

Co do samych kogutów na wysokości zderzaka - pomysł całkiem niezły ... Osobówki i tak nie patrzą wyżej niż na koniec swojej maski - więc prędzej zobaczą coś co mruga po ziemi, niż w niebie ... Wygląda to bardzo ładnie, parę razy się z nimi mijałem i naprawdę zwraca uwagę bardziej niż dwa koguty na dachu ... Zwłaszcza przy tej ilości światełek jakie mają zamontowane na tym aucie ... Wiadomo, można montować LEDy, ksenony, stroboskopy w lampach, ale po mojemu i tak się chyba kogutek najbardziej sprawdza ... Zwłaszcza że, tam chyba jeszcze stara Elektra jest założona :)

Post Wysłano: 25 lis 2011, 0:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Lublin, wyjazd z Bedmet'em z uszkodzonym szynobusem do zakładów remontowych.

Obrazek

Post Wysłano: 25 lis 2011, 0:36

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8673885

Cytuj:
Co do samych kogutów na wysokości zderzaka - pomysł całkiem niezły ... Osobówki i tak nie patrzą wyżej niż na koniec swojej maski - więc prędzej zobaczą coś co mruga po ziemi, niż w niebie ... Wygląda to bardzo ładnie, parę razy się z nimi mijałem i naprawdę zwraca uwagę bardziej niż dwa koguty na dachu ... Zwłaszcza przy tej ilości światełek jakie mają zamontowane na tym aucie ... Wiadomo, można montować LEDy, ksenony, stroboskopy w lampach, ale po mojemu i tak się chyba kogutek najbardziej sprawdza ... Zwłaszcza że, tam chyba jeszcze stara Elektra jest założona :)
No może i ciekawy. Trzeba poszukac filmu na you-tube, moze jest jakiś jak to wygląda. I stwierdzić czy to dobre czy złe. Ale i chyba w którymś innym ciągniku w Metransie mają u góry tak jak by podwójne koguty, tez to ciekawie wygląda bo daje to mocne światło.

Post Wysłano: 25 lis 2011, 17:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Osobówki i tak nie patrzą wyżej niż na koniec swojej maski - więc prędzej zobaczą coś co mruga po ziemi, niż w niebie ...
Pod warunkiem, że żaden pojazd nie jedzie przed nim. Każda, nawet najmniejsza (najniższa) osobówka zasłoni sobą to oświetlenie ostrzegawcze (?).

Cytuj:
Wygląda to bardzo ładnie ...
To nie ma wyglądać... Nie takie jest zadanie oświetlenia ostrzegawczego.
Cytuj:
Zwłaszcza przy tej ilości światełek jakie mają zamontowane na tym aucie ... Wiadomo, można montować LEDy, ksenony, stroboskopy w lampach, ale po mojemu i tak się chyba kogutek najbardziej sprawdza
Nie mówię, że nie. Ale taki montaż załatwia sprawę tzw. poziomu "dolnego" w zasadzie dodatkowego a nie głównego.
Cytuj:
... Zwłaszcza że, tam chyba jeszcze stara Elektra jest założona :)
Nie taka stara. LBO 10 T

Post Wysłano: 25 lis 2011, 23:17

Użytkownik

Użytkownik

GG: 175257427

Przez pojęcie stara nie miałem na myśli wieku - ale jeszcze niezawodności (metalowy ślimak w środku).
Co do osobówki która zasłania - pilot jedzie w odpowiedniej odległości - choć czasem się zdarza że, zasłoni ciężarówkę - no i wtedy faktycznie "przypał" ...
Wg mnie, pomysł fajny - pod warunkiem że, na dachu byłyby dodatkowe kogutki do ostrzegania. Wtedy byłoby już wogóle dobrze ...

Post Wysłano: 25 lis 2011, 23:20

Użytkownik

Użytkownik

Multi ma rację.Kiedy pojazd z naprzeciwka zobaczy,że ciężarówka przekracza gabaryty?Jak cała wyłoni się zza wzgórza?Pomysł jak dla mnie wręcz głupi.

Post Wysłano: 26 lis 2011, 11:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 24782554

Cytuj:
Multi ma rację.Kiedy pojazd z naprzeciwka zobaczy,że ciężarówka przekracza gabaryty?Jak cała wyłoni się zza wzgórza?Pomysł jak dla mnie wręcz głupi.

Muszę ich obronić koguty migają na dole a fala świetlna jest na dachu czasami pilotujemy Metrans i jak do tej pory się ten system sprawdza.
http://www.youtube.com/watch?v=KxLZZM66 ... re=related
filmik jak to świeci.

Post Wysłano: 26 lis 2011, 12:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Muszę ich obronić koguty migają na dole a fala świetlna jest na dachu czasami pilotujemy Metrans i jak do tej pory się ten system sprawdza.
Ale to głównie dzięki temu, że samochody Twoich pilotów są prawidłowo oznakowane i oświetlone

Ten film tylko potwierdza, że to cale oświetlenie ostrzegawcze to nieporozumienie.
Wszystkie "źródła" światła są widoczne tylko od przodu co w żaden sposób nie spełnia warunków dot. oświetlenia ostrzegawczego.
Dobre na zloty ciężarówek i wybory Miss Light ale nie do "pracy"

Post Wysłano: 26 lis 2011, 12:32

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3700046

Multihenek a we wszystkich autach wożących ładunki ponad gabarytowe światła ostrzegawcze widać z tyłu? No chyba ze na naczepie ma koguta, bo powiedz w jaki sposób ma być widać koguty które są na dachu z przodu a za nimi jest spojler dachowy.

Post Wysłano: 26 lis 2011, 12:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No właśnie! Nie we wszystkich. I Twoje pytanie wyraźnie wskazuje na to jak wiele jest nieprawidłowości przy montażu oświetlenia ostrzegawczego. Ma być - to się zakłada.
Bez dbania o to czy spełni swoje zadanie. Po najmniejszej linii oporu i przy najmniejszych kosztach.
A można inaczej. Oto przykłady:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, 22:58 przez multiheniek, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 26 lis 2011, 15:07

Użytkownik

Użytkownik

Żeby nie było,auta Metransu bardzo mi się podobają.Jestem zwolennikiem (chodź przepisy zabraniają) wszelkiego rodzaju świecidełek,stroboskopów itd.Jednakże brak lamp obrotowych,lub stroboskopowych na dachu,uważam za nieporozumienie.

Post Wysłano: 26 lis 2011, 16:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: MAN TGA

Hollandia
Obrazek

Post Wysłano: 26 lis 2011, 17:42

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3700046

Multihenek zauważ też ze producenci pojazdów którzy montują oświetlenie tez nie robią tak jak mówisz np. Iveco montuje koguty na blendzie przeciwsłonecznej (wiem że zaraz mi przedstawisz pewnie fotki Ivec które mają na kabinie), spoilery dachowe też przysłaniają koguty od tyłu, a też montują je producenci. Uważasz ze robią to nie zgodnie z przepisami?

Post Wysłano: 26 lis 2011, 22:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Multihenek zauważ też ze producenci pojazdów którzy montują oświetlenie tez nie robią tak jak mówisz np. Iveco montuje koguty na blendzie przeciwsłonecznej (wiem że zaraz mi przedstawisz pewnie fotki Ivec które mają na kabinie), spoilery dachowe też przysłaniają koguty od tyłu, a też montują je producenci. Uważasz ze robią to nie zgodnie z przepisami?
Nie producenci (nikt na taśmie produkcyjnej nie będzie zakłócał rytmu produkcji zakładaniem "kogutów") a dealerzy w ramach własnych mocy warsztatowych (lub nawet dla niego inni podwykonawcy) u których takie wyposażenie zamówił klient. A, że wg nich montaż paru kogutów czy innych "mrugadełek" to żaden problem to montują wszystko to co sobie klient wymyśli a nie zawsze wiedzą jak to zrobić.

Podobnie gdy robi to sam zainteresowany. A tak najczęściej bywa.

Zwróć uwagę, że takie zonki nie zdarzają się w firmach typu Wawrzaszek, Stolarczyk , Szczęśniak, AMZ które specjalizują się w budowie pojazdów dla straży, policji czy innych służb. I jakoś potrafią zamontować oświetlenie ostrzegawcze zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Post Wysłano: 27 lis 2011, 8:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Cytuj:
Nie producenci (nikt na taśmie produkcyjnej nie będzie zakłócał rytmu produkcji zakładaniem "kogutów") a dealerzy w ramach własnych mocy warsztatowych (lub nawet dla niego inni podwykonawcy) u których takie wyposażenie zamówił klient. A, że wg nich montaż paru kogutów czy innych "mrugadełek" to żaden problem to montują wszystko to co sobie klient wymyśli a nie zawsze wiedzą jak to zrobić.
Jesteś w wielkim błędzie np na przykładzie tego TGXa od Herkulesa są to fabryczne koguty zamontowane na linii produkcyjnej.
W dachu i kabinie jest poprowadzona instalacja elektryczna wraz klawiszem do włączania kogutów. Sam miałem takie koguty w TGA i niema dojścia od środka kabiny do tych kabli od kogutów co są na dachu

Obrazek

Filmy z tras

Post Wysłano: 27 lis 2011, 9:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 24782554

Cytuj:
Cytuj:
Ale to głównie dzięki temu, że samochody Twoich pilotów są prawidłowo oznakowane i oświetlone

Ten film tylko potwierdza, że to cale oświetlenie ostrzegawcze to nieporozumienie.
Wszystkie "źródła" światła są widoczne tylko od przodu co w żaden sposób nie spełnia warunków dot. oświetlenia ostrzegawczego.
Dobre na zloty ciężarówek i wybory Miss Light ale nie do "pracy"
Dziękuje Henio za uznanie i pochwałę moich samochodów.Twoje tez są dobrze widoczne i to się chwali
Obrazek
Krótka pauza na Słowacji

Post Wysłano: 27 lis 2011, 11:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Jesteś w wielkim błędzie np na przykładzie tego TGXa od Herkulesa są to fabryczne koguty zamontowane na linii produkcyjnej.
W dachu i kabinie jest poprowadzona instalacja elektryczna wraz klawiszem do włączania kogutów. Sam miałem takie koguty w TGA i niema dojścia od środka kabiny do tych kabli od kogutów co są na dachu
Obrazek

Zbyt dosłownie zinterpretowałeś moje słowa. Chodziło mi o to, że producent nie montuje elementów oświetlenia ostrzegawczego w sposób który opisał Kuba (na osłonach p-słonecznych czy spoilerach).
Zwróć uwagę, że wszystkie MAN-y pokazane na fotkach mają jednakowe koguty w tych samych miejscach i to jest dowód na to, że można to zrobić prawidłowo i zgodnie ze sztuką.

Post Wysłano: 27 lis 2011, 12:42

Użytkownik

Użytkownik

Chyba wszystkie marki montują instalację CB i do oświetlenia ostrzegawczego.Same zaś radio,czy "koguty,montuje dealer na życzenie klienta.Zwróćcie uwagę na to,że jest to te same Volvo,które zgubiło zbiornik pod wiaduktem w Czechach.Może gdyby miał "koguty",które działały by,jak latarnia morska,dostrzegł by za niski wiadukt.

Post Wysłano: 27 lis 2011, 13:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Cytuj:
Chyba wszystkie marki montują instalację CB i do oświetlenia ostrzegawczego
Cytuj:
Zwróć uwagę, że wszystkie MAN-y pokazane na fotkach mają jednakowe koguty w tych samych miejscach i to jest dowód na to, że można to zrobić prawidłowo i zgodnie ze sztuką.
Bo w tych wszystkich MANach były zamontowane fabrycznie koguty na lini produkcyjnej :wink: tak samo miałem w F90
W podstawowej wersji niema instalacji fabrycznej na koguty oraz brak otworów technologicznych w dachu do wyprowadzenia wiązki elektrycznej i samego mocowania koguta do dachu

Filmy z tras

Strona 59 z 139 [ Posty: 2777 ] Przejdź na stronę Poprzednia 157 58 59 60 61139 Następna