Użytkownik
GG: 1787955
Samochód: Scania 124 420 Topline
Witam,
Mam taką przypadłość w mojej Scanii ze skrzynią opticruise, podczas jazdy lub na postoju nie mogę wrzucić biegów, tz. gdy jadę i chcę przerzucić na wyższy to próbuje ale nie może. Na postoju również są takie objawy, włączam A (automat) skrzynia chce wrzucić 4 i nie może dalej. Po sprawdzeniu błędów za pomocą Scania diagnos wyświetla mi błąd E094 który wystąpił 76 razy (od początku awarii).
Sprawdziłem to w "kodach usterek" i :
94 - niewiarygodne potwierdzenie (nieprawdopodobne położenie biegu) - jednoczesne potwierdzenie z kilku biegów. Sygnał jest nieprawdopodobny gdyż czujnik hallonotronowy i przełącznik potwierdzenia powinny być w stanie potwierdzić tylko jedną zmianę biegów jednocześnie. Żadne z następujących potwierdzeń nie nastąpiło jednocześnie. Potwierdzenie zakres wysoki lub niski (styki 41 i 5). Sprawdzić wyłącznik potwierdzenia łącza i przewody (tył skrzyni u góry). Są to informacje z SD2.
Mechanik wymienił czujnik u góry z tyłu bo stwierdził że jest zepsuty. Pojechałem w trasę i w połowie drogi znów się zepsuło.
Ma ktoś jakieś pomysły jak to naprawić, od czego zacząć? Wszelka pomoc się przyda.
Pozdrawiam.