Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 15 wrz 2011, 19:03

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam serdecznie wszystkich starszych kierowców.
Piszę do0 was w sprawie takeij, że rok temu zrobiłem prawo jazdy teraz koncvzę kwalifikację wstępną szef posadził mnie na 3 letnie 4 osiowe auto i chciałbym zapytać na co muszę zwrucioć uwagę kiedy zacznę jezdzić na początek będę jezdził pom placu budowy i woził ziemię czego nie robić jak jezdzić zeby nie zepsuć jestem troszke zielony w tej sprawie i jestem swiadom ze to nie jest tak jak się by to wydawała wsiąść i jechać. Następna sytuacja top taka, że zrobiłem kartę kierowcy i tam mam wpisane numer prawa jazdy w którym nie mam wpisanej wazności i czy będę musiał wymieniać prawo jazdy?? a co za tym idzie kartę kierowcy?? i jaki mandat mi grozi kiedy by mnie złapali bez ukńczonego kursu na prezewóz rzeczy pod koniec wzesnia mam egzamin właśnie dodam ze mam 20 lat. Bardzo proszę doświadczonych kierowców o poradę pozdrawiam serdecznie

Ostatnio zmieniony 15 wrz 2011, 20:43 przez jeszkin, łącznie zmieniany 1 raz.
Proszę zapoznać się z regulaminem, i umieszczać tematy we właściwych działach forum.

Post Wysłano: 15 wrz 2011, 19:39

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: Premium 460

Warto żebyś wiedział jak konkretnie działają i jak należy korzystać z blokad osiowych, mostowych.
Warto wsadzić czasem głowę między bliźniaki i sprawdzić czy między oponami nie ma żadnych zaklinowanych kamieni - jeśli będą, warto je wyciągnąć.
Postaraj się nie przewrócić samochodu na grząskim terenie, lub przy kiprowaniu. Uważaj na linie wysokiego napięcia.
Pewnie nie będziesz tam sam, warto podpatrzeć jak pracują inni, zapytać jeśli czegoś nie wiesz, ale przede wszystkim obserwować - czy nigdzie nic nie cieknie, czy resory są całe, czy nie ucieka gdzieś powietrze.

Użytkownik

Użytkownik

Nie zawracać w miejscu z ładunkiem, spuszczać powietrze z poduszek przy rozładunku, napełnić po rozładunku, są to sprawy jasne i oczywiste, ale czasem o tym się zapomina a skutki mogą być opłakane...

Użytkownik

Użytkownik

Post Wysłano: 16 wrz 2011, 19:24

Użytkownik

Użytkownik

Dziękuję wam bardzo za porady a co do drugiej części pytania odnośnie tej kwalifikacji wstępnej. I czyto preawda, że na samochód mogę wsiąść kiedy będę miał ukończone 21 lat? pozdrawiAM SERDECZNIE I PROSZĘ O DALSZĄ ODPOWIEDŹ.

Post Wysłano: 16 wrz 2011, 19:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: R420

jeśli kończysz KW pełną (280 h), to nie będziesz miał ograniczeń wiekowych.

Post Wysłano: 16 wrz 2011, 19:54

Użytkownik

Użytkownik

A co jeśli mnie złapią, bo już jeżdżę a egzamin mam pod koniec wześnia ??

Post Wysłano: 16 wrz 2011, 19:59

Użytkownik

Użytkownik

Post Wysłano: 16 wrz 2011, 20:47

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
na co muszę zwrucioć uwagę kiedy zacznę jezdzić
Dobrze jest zwrócić uwagę na ortografię,bo zamiast do Kórnika (Wielkopolska),można dojechać do Kurnika (Zachodniopomorskie). Dziękuję.

Post Wysłano: 16 wrz 2011, 20:50
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

:lol: Trafną uwagę koledze podałeś

Post Wysłano: 16 wrz 2011, 22:42

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Nie zawracać w miejscu z ładunkiem, spuszczać powietrze z poduszek przy rozładunku, napełnić po rozładunku, są to sprawy jasne i oczywiste, ale czasem o tym się zapomina a skutki mogą być opłakane...
w 4-osce spuszczać powietrze z poduszek?? Przecież tam resor :roll: zawrócić w miejscu też cieżko

Post Wysłano: 17 wrz 2011, 19:58

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
w 4-osce spuszczać powietrze z poduszek?? Przecież tam resor :roll: zawrócić w miejscu też cieżko
Miałem głównie na myśli wywrotki 3 osiowe tj. typu łódka inaczej ujmując naczepa. Nie wiem jak jest w 4 osiach, ale nie bardzo mi się chce wierzyć, że tam nie ma poduszek, no ale takiej wiedzy az nie mam. Co do zawracania to nie tylko, że jest ciężko, ale można oponę zdjąć, przy okazji jeszcze inne elementy, ale opony są sprawą najważniejszą, bo bez nich nie pojedziesz.

Post Wysłano: 17 wrz 2011, 20:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2628774
Samochód: TGX / R480

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Miałem głównie na myśli wywrotki 3 osiowe tj. typu łódka inaczej ujmując naczepa. Nie wiem jak jest w 4 osiach, ale nie bardzo mi się chce wierzyć, że tam nie ma poduszek, no ale takiej wiedzy az nie mam. Co do zawracania to nie tylko, że jest ciężko, ale można oponę zdjąć, przy okazji jeszcze inne elementy, ale opony są sprawą najważniejszą, bo bez nich nie pojedziesz.
Ty to chyba mało widziałeś :lol:

Post Wysłano: 17 wrz 2011, 20:48

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
nie zajmuję się wywrotkami ale ani 2 ani 4 osiowej na poduszkach to nie widziałem wszystkie mają solidne i bardzo drogie resory.

Post Wysłano: 17 wrz 2011, 20:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: wrotki

W czteroośce poduszki? haha :D W ogóle to co to ma do rzeczy jak nawet z naczepy na zaladunku/rozładunku powietrze spuścisz? A jak dostaniesz chłodnie i pod rampą będziesz musiał podniesc auto do góry, to powiesz, że nie, bo ty sie bez wiatru w miechach ładujesz?

Ostatnio zmieniony 17 wrz 2011, 21:03 przez Mr.X, łącznie zmieniany 2 razy.

Post Wysłano: 17 wrz 2011, 20:57

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
W czteroośce poduszki? haha :D
no nie narzekaj w 4 osce sa poduszki ale ........pod siedzeniem kierowcy :D

Post Wysłano: 18 wrz 2011, 10:50

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
W czteroośce poduszki? haha :D W ogóle to co to ma do rzeczy jak nawet z naczepy na zaladunku/rozładunku powietrze spuścisz? A jak dostaniesz chłodnie i pod rampą będziesz musiał podniesc auto do góry, to powiesz, że nie, bo ty sie bez wiatru w miechach ładujesz?
Chyba rozminąłeś się z tematem, mówimy tu o wywrotkach i im podobnym. Pojedź bez napompowanych poduszek to będziesz wiedział co może ci się zdarzyć, szef na pewno się ucieszy. Jak wcześniej napisałem na wszystkim się nie znam, wiedzy na temat 4-osiek nie mam, więc o co chodzi Panowie?Nie wszystkim miałem jak do tej pory okazji jeździć, ale widzę za to niektórzy w tym temacie rozumy pozjadali.

Post Wysłano: 18 wrz 2011, 17:09

Użytkownik

Użytkownik

Przy wózkach, w 3 i 4 osiowych samochodach najczęściej zakłada się resory trapezowe:
http://ofertyfirm.info/foto/1270037802_0.jpg Paraboliczne, o ile w ogóle, to rzadko. Przez to jak jedzie asfaltem na pusto taka wywrotka, widać że charakterystycznie "podskakuje".
Chociaż raz widziałem bodajże Mana, przyprowadzonego zdaje się z Austrii, 3 osiowego, na poduszkach.

W 2 osiowych rzadko, bo rzadko, ale zdarzają się poduszki, z tym że zazwyczaj są to samochody 4x2. W 4x4 ze względu na trudniejszy teren już zazwyczaj resor.

Przykładowa wywrotka Scania 4x4: http://www.truck.pl/pl/article/805/scan ... mog,mk_048
zawieszenie:
Zawieszenie przednie: resory paraboliczne z drążkiem skrętnym i amortyzatorami
Zawieszenie tylne: resory trapezowe

A tu 8x6:
http://www.truck.pl/pl/article/696/nowo ... hz,wd_1114
Zawieszenie przednie: resory paraboliczne, amortyzatory
Zawieszenie tylne: resory trapezowe

Post Wysłano: 19 wrz 2011, 12:29

Użytkownik

Użytkownik

Ludzie nie ma się co kłócić naprawdę. Chciałbym tylko się jeszcze dowiedzieć odnośnie tej kwalifikacji co mi zrobią kiedy będę jeździł bez, zaznaczam jednak ze egzamin mam pod koniec września co mi grozi. Pozdrawiam

Post Wysłano: 19 wrz 2011, 12:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

jest to prowadzenie pojazdu bez uprawnień, jeżeli złapią Cię, a zakładasz najbardziej optymistyczną wersję to jakieś grosze, jeżeli ktoś w Ciebie wjedzie, Ty jako osoba bez uprawnień będziesz automatycznie sprawcą, a ubezpieczyciel nie wypłaci żadnego odszkodowania.

natomiast jezeli w wyniku wypadku będzie poszkodowana osoba, to już zajmie się Tobą prokurator.