[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Zawodowy kierowca od 18 roku życia? - Strona 5 - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 21 sie 2011, 11:24

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: BMW serie3

Cytuj:
Panowie, mając np 20 lat i jak sie zrobi KW przyspieszoną , to i tak bedzie sie miec wbity kod 95 w PJ i ten kod i wpis sie niczym nie różni od kodu i wpisu z KW Pełnej. To przy kontroli kto wam udowodni jaka kw robiliscie?? :D Przeciez w PJ nie jest napisane jaka kw to była.
Czyli jeśli dobrze rozumiem robiąc KW przyspieszoną służby zatrzymujące nie dojdą jaką kwalifikacje ukończyliśmy i te całe przyspieszenia i pełne nie mają znaczenia?

Post Wysłano: 21 sie 2011, 12:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dojdą. :) Po pierwsze, wszystko jest w jakiejś tam bazie do której jesteś zgłaszany po zdaniu egzaminu na KW, a po drugie na świadectwie kwalifikacji jest wyszczególniona kwalifikacja jaką ukończyłeś. Także nie radzę kombinować z przyspieszoną jeśli nie ma się ukończonych 21 lat. No chyba, że nie zamierzacie do tego czasu jeździć to nie widzę problemu.

Fotogaleria, Trasy - zapraszam do przeglądania i komentowania.

Post Wysłano: 24 sie 2011, 16:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Duży

Widzę że zrobił się tu niezły OT. Mam pytanie.
Jeżeli mam C+E (jestem w trakcie C) i trzeba skoczyć ciągnikiem po nową naczepę do germani to czy potrzebuje KW??

Post Wysłano: 24 sie 2011, 17:14

Cytuj:
to ja mam takie pytanie czy jest coś takiego jak transport na potrzeby własne
Nie ma.

Post Wysłano: 24 sie 2011, 23:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
to ja mam takie pytanie czy jest coś takiego jak transport na potrzeby własne
Przewóz na potrzeby własne, owszem jest, ale transport na potrzeby własne, nie istnieje.
Cytuj:
Jeżeli mam C+E (jestem w trakcie C) i trzeba skoczyć ciągnikiem po nową naczepę do germani to czy potrzebuje KW??
Nie, ponieważ nic nie przewozisz. To tak jak byś sobie pojechał na wycieczkę.

Post Wysłano: 25 sie 2011, 20:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Jeżeli mam C+E (jestem w trakcie C)
Jakim cudem, tudzież sposobem?

Post Wysłano: 25 sie 2011, 21:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Jeżeli mam C+E (jestem w trakcie C)
Jakim cudem, tudzież sposobem?
Cytuj:
Jeżeli mam C+E
wg mnie to założenie, przypuszczenie, coś w stylu: Gdybym miał; Załóżmy, że mam.
Cytuj:
(jestem w trakcie C)
a to jest fakt, obecny stan.

Post Wysłano: 25 sie 2011, 21:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Aaa, spoko loko. :mrgreen:

Muszę chyba nadrobić brak snu. :lol:

Post Wysłano: 25 sie 2011, 21:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania R420

Trzeba trzeba. Do wyra a nie koczować a forum :mrgreen:

Post Wysłano: 29 sie 2011, 20:07

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2268480

Panowie i Panie zapisałem się dziś na kurs C. Mam takie pytanie mam 18 lat, chcę zrobić kat. C, C+E i mam takie pytanie czy po zrobieniu KW itp mam jakieś ograniczenia tonażowe ? bo z tego co słyszałem są ograniczenia do 7,5t czy to prawda? i jeszcze takie pytanko ile KW pełna teraz kosztuje? ?
Pozdrawiam

Post Wysłano: 29 sie 2011, 20:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 440

Jeśli zrobisz KW przyśpieszoną 140 godzin, to tak, a jeśli zrobisz pełną 280 godzin, to nie obowiązują Cię ograniczenia. Było tysiąc razy na forum...

Post Wysłano: 29 sie 2011, 20:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja mam 18 lat, czekam na egzamin na kat C oraz jestem w trakcie KW. Dodam że KW kosztowała mnie 4,5 tys (pełna) także nie jest to tani koszt jak na 18 latka. Wszelkie info w tym temacie jestem w stanie udzielić

Post Wysłano: 29 sie 2011, 20:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ja mam 18 lat, czekam na egzamin na kat C oraz jestem w trakcie KW. Dodam że KW kosztowała mnie 4,5 tys (pełna) także nie jest to tani koszt jak na 18 latka. Wszelkie info w tym temacie jestem w stanie udzielić
skończ prawo, zostań wziętym prawnikiem z dochodem 10-20tyś/miesiąc i wtedy gdy zbudujesz już dom i zabezpieczysz się na przyszłość, w wieku 40-50 lat spokojnie możesz zrobić KW i nie będziesz miał kłopotów finansowych oraz ograniczeń wiekowych.

Post Wysłano: 29 sie 2011, 20:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
skończ prawo, zostań wziętym prawnikiem z dochodem 10-20tyś/miesiąc i wtedy gdy zbudujesz już dom i zabezpieczysz się na przyszłość, w wieku 40-50 lat spokojnie możesz zrobić KW i nie będziesz miał kłopotów finansowych oraz ograniczeń wiekowych.
o co Ci chodzi ? Ograniczenia wiekowe są, a pieniądze też nie są małe. Może dla Ciebie 4,5 tys to mało ale dla chłopaczka który się uczy bądź dopiero jest po szkole 4,5 k to majątek jeśli nie ma zarobionych rodziców. Nie wiem do czego pijesz. Ja chłopakowi wytłumaczyłem na jakiej to jest zasadzie. Ja w ten sposób to robie

Post Wysłano: 30 sie 2011, 5:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

chodzi mi o to, że KW nie jest płatna tylko i wyłącznie dla Ciebie. mało tego nie tylko uprawnienia w zawodzie kierowcy kosztują.

spróbuj zdobyć zawód np. szewca, złotnika, introligatora itp.
tak jest w życiu, że trzeba płacić i w zawodzie kierowcy też. Ty nie jesteś pierwszy i ostatni który zapłaci i nie powinieneś być zdziwiony.

Post Wysłano: 30 sie 2011, 8:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Czy ja jestem zdziwiony ?

Szewc, Złotnik - w tych zawodach na pewno nie potrzebujesz wydać ponad 7tys zł gotówką w ciągu "jednego dnia" (4,5tys kw, 2,2tys kat c, + badania, psychotesty, dwa egzaminy o ile zdamy oba za 1 razem)

Post Wysłano: 30 sie 2011, 9:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

czy uważasz, że w innych zawodach staje się fachowcem w ciągu jednego dnia?
czasem uczy się rok, czasem dwa, czasem dłużej.
więc czy prawo jazdy C, C+E i KW w ciągu 3 miesięcy to większe koszty i uciążliwość?

musisz po prostu zapomnieć na chwilę, że jesteś pępkiem świata. i przestać myśleć jak dziecko.

czy wyobrażałeś sobie, że zdobycie jednego z bardziej odpowiedzialnych zawodów odbędzie się za darmo i wciągu jednego dnia?

Post Wysłano: 30 sie 2011, 10:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Cytuj:

musisz po prostu zapomnieć na chwilę, że jesteś pępkiem świata. i przestać myśleć jak dziecko.
Święte słowa, więcej pokory jeśli chce się coś w życiu osiągnąć.

Recykling 1 tony papieru pozwala oszczędzić 17 drzew, 26 500 litrów wody, od 2,3 m3 miejsca na składowisku śmieci, 320 litrów ropy, 24kg zanieczyszczeń odprowadzanych do atmosfery, 4200 kWh energii- jest to wystarczająca ilość energii, aby zasilić nią przeciętny dom przez 6 miesięcy !

Post Wysłano: 30 sie 2011, 13:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

bo tutaj widzę podwójną ocenę sytuacji.

większość kandydatów na kierowców chciałoby aby kurs na C, C+E trwał 3 dni. przepisy można pominąc bo to głupoty. egzamin powinien polegać na przejechaniu ciężarówką 10m do przodu i to wszystko. natomiast KW to tylko wyrzucanie kasy, więc powinno się ten kurs kończyć zaocznie, z nadania, bezpłatnie.

ale co się dzieje gdy ten chłopak już zdobędzie te uprawnienia, a no siada do komputera i wypisuje o tym ile to osób przypadkowych trafia za kierownicę i wogóle wymagania w stosunku do kierowców są stanowczo za niskie.

Post Wysłano: 30 sie 2011, 14:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Cyryl zrobiłem pełną kw na zasadach e-learningu i nie ukrywam że przynajmniej 80% polegało na graniu w pasjansa, klikaniu następne i takie tam.
Nie ukrywam że czytałem te ciekawsze zagadnienia ale większość można sobie szczerze wsadzić w buty włączenie z tym egzaminem który jest totalnym nieporozumieniem z czym byłem nawet w urzędzie wojewódzkim ale panowie urzędnicy nie dali sobie tego wytłumaczyć chociaż prosili o sugestie jak można system udoskonalić.
Za dużo rzeczy zbędnych którymi mydli się oczy aby zapchać ten czas, za mało praktyki (prawdziwej praktyki bo tutaj też miałem epizod nie z tej ziemi) i wałkowania przepisów oraz ich interpretacji, a do tego ta kosmiczna kwota do zapłacenia.
Nic jednak nie zastąpi prawdziwej praktyki za prawdziwą kierownicą z prawdziwym instruktorem a nie panem władkiem na symulatorze czy nawet w ośrodku.

Recykling 1 tony papieru pozwala oszczędzić 17 drzew, 26 500 litrów wody, od 2,3 m3 miejsca na składowisku śmieci, 320 litrów ropy, 24kg zanieczyszczeń odprowadzanych do atmosfery, 4200 kWh energii- jest to wystarczająca ilość energii, aby zasilić nią przeciętny dom przez 6 miesięcy !