Rozumiem twoje wątpliwości, sam się z takimi borykałem zaczynając robić zdjęcia ciężarówkom.
Cytuj:
1. Czy można podejść tak po prostu do ciężarówki i zrobić foto czy trzeba mieć pozwolenie kierowcy?
Niegrzecznie byłoby podejść i cykać ciężarówkę bez zgody kierowcy.

Postaw się w jego sytuacji - chcesz mieć chwilę odpoczynku, jesz sobie kanapki w kabinie po całym dniu jazdy a tu ktoś robi Ci zdjęcia bez zgody, krępujące.

Tak więc wiele lepiej i bezpieczniej będzie podejść lub zapukać w drzwi i zapytać o możliwość zrobienia fotki. Czasem może być ciężko się 'przełamać' z obawy na reakcję, ale zazwyczaj kierowcy są zgodni.
Nie robię zdjęć na parkingach, ale powiem Ci dwie sytuacje.
1. Kierowca zgodził się, ciężarówka jest jego i stawia ją na takim dużym placu niedaleko mojego domu. Pozwolił mi obcykać, nawet wejść do środka, etc. Powiedział tylko, bym jej nie wystawił na allegro.
2. Dwaj kierowcy pozwolili robić zdjęcia pod warunkiem, że nie dostaną się one do internetu bo 'szeryf zobaczy brudne auta i będziemy mieć po wypłacie'. Ale jako, że często chodzę obok zakładu koło którego stali, wolałem nie wrzucać fotek do swojej fotogalerii - akurat zobaczą, lub szef, i będę miał kłopoty.
Cytuj:
2.Czy można wrzucać zdjęcia ciężarówek na rożnego rodzaju fora bez wiedzy właściciela?
Zależy czy kierowca zastrzeże, byś tego nie robił.
Cytuj:
A kolego kwestia zdjęć na szlaku lub tzw. "polowań"?...
A poza tym wiesz na parkingach stoją ciężarówki, niekoniecznie jest możliwość spotkania kierowcy (być może zostawia zestaw i jedzie do domu) i wtedy normalnie można Fotke zrobić i wystarczy zamazać tablice tak?
Jeśli nie ma nikogo, rób śmiało zdjęcia, przecież ani on nie widzi Ciebie, ani ty jego - nawet jeśli znajdzie swoje zdjęcie jakimś cudem, nie poda Cię do sądu.
A co do zdjęć przy drodze,
MarecK10 ujął to bezbłędnie.
Trochę się rozpisałem, ale być może pomogłem.
Powodzenia w robieniu fotek! Uważaj, wciąga.