Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 29 lip 2011, 17:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2302946
Samochód: SCANIA R420 oraz SCANIA 113H

Witam :)
Mam kilka pytań odnośnie robienia zdjęć ciężarówkom np na parkingach na szlaku itp...
1. Czy można podejść tak po prostu do ciężarówki i zrobić foto czy trzeba mieć pozwolenie kierowcy?
2.Czy można wrzucać zdjęcia ciężarówek na rożnego rodzaju fora bez wiedzy właściciela?

Pozdrawiam :D

Post Wysłano: 29 lip 2011, 17:36
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec

Najlepiej podejść do kierowcy i się zapytać o zgodę na fotografowanie. Ja jak chodzę to zawsze się pytam na parkingu jak stoi czy można zrobić zdjęcie i bez najmniejszego problemu kierowcy się godzą. Co do wrzucania zdjęć na różne fora to ja nigdy nie mówiłem, że wrzucam.

Dam Ci przykład z dzisiaj podeszliśmy z kolegą do kierowcy od Scanii czy można zrobić zdjęcie zgodził się bez najmniejszego problemu i sam się zapytał czy będzie mógł gdzieś zobaczyć te zdjęcia to podaliśmy mu stronę i powiedział, że odwiedzi.

Post Wysłano: 29 lip 2011, 19:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A kolego kwestia zdjęć na szlaku lub tzw. "polowań"?...
A poza tym wiesz na parkingach stoją ciężarówki, niekoniecznie jest możliwość spotkania kierowcy (być może zostawia zestaw i jedzie do domu) i wtedy normalnie można Fotke zrobić i wystarczy zamazać tablice tak?

Post Wysłano: 29 lip 2011, 19:46
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec

A co tu mówić o zdjęciach na szlaku idziesz stajesz koło drogi i robisz zdjęcia, czasami będzie to pozytywna reakcja, a czasami może być i negatywna wszystko już zależy od kierowcy.

Post Wysłano: 29 lip 2011, 19:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzięki kolego za pomoc :)

Post Wysłano: 29 lip 2011, 20:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6451835
Samochód: Crafter

Rozumiem twoje wątpliwości, sam się z takimi borykałem zaczynając robić zdjęcia ciężarówkom. :wink:
Cytuj:
1. Czy można podejść tak po prostu do ciężarówki i zrobić foto czy trzeba mieć pozwolenie kierowcy?
Niegrzecznie byłoby podejść i cykać ciężarówkę bez zgody kierowcy. :wink: Postaw się w jego sytuacji - chcesz mieć chwilę odpoczynku, jesz sobie kanapki w kabinie po całym dniu jazdy a tu ktoś robi Ci zdjęcia bez zgody, krępujące. :P Tak więc wiele lepiej i bezpieczniej będzie podejść lub zapukać w drzwi i zapytać o możliwość zrobienia fotki. Czasem może być ciężko się 'przełamać' z obawy na reakcję, ale zazwyczaj kierowcy są zgodni.
Nie robię zdjęć na parkingach, ale powiem Ci dwie sytuacje.
1. Kierowca zgodził się, ciężarówka jest jego i stawia ją na takim dużym placu niedaleko mojego domu. Pozwolił mi obcykać, nawet wejść do środka, etc. Powiedział tylko, bym jej nie wystawił na allegro. :mrgreen:
2. Dwaj kierowcy pozwolili robić zdjęcia pod warunkiem, że nie dostaną się one do internetu bo 'szeryf zobaczy brudne auta i będziemy mieć po wypłacie'. Ale jako, że często chodzę obok zakładu koło którego stali, wolałem nie wrzucać fotek do swojej fotogalerii - akurat zobaczą, lub szef, i będę miał kłopoty. :?
Cytuj:
2.Czy można wrzucać zdjęcia ciężarówek na rożnego rodzaju fora bez wiedzy właściciela?
Zależy czy kierowca zastrzeże, byś tego nie robił. :wink:
Cytuj:
A poza tym wiesz na parkingach stoją ciężarówki, niekoniecznie jest możliwość spotkania kierowcy (być może zostawia zestaw i jedzie do domu) i wtedy normalnie można Fotke zrobić i wystarczy zamazać tablice tak?
Jeśli nie ma nikogo, rób śmiało zdjęcia, przecież ani on nie widzi Ciebie, ani ty jego - nawet jeśli znajdzie swoje zdjęcie jakimś cudem, nie poda Cię do sądu. :)

A co do zdjęć przy drodze, MarecK10 ujął to bezbłędnie.

Trochę się rozpisałem, ale być może pomogłem.

Powodzenia w robieniu fotek! Uważaj, wciąga. :>

Post Wysłano: 30 lip 2011, 18:54

Użytkownik

Użytkownik

GG: 12345722

Nie masz obowiązku zamazywać tablic jakiegokolwiek pojazdu, którego zdjęcie zrobiłeś w miejscu publicznym!
Cytuj:
Cytuj:
Z tego co się orientuje, nie ma prawa zabronić nam publikowania zdjęć w internecie (czywiście mówię tu o publikowaniu w fotogaleriach) - ale co do tego mogę się mylić.
Cytuj:
Cytuj:
Jeśli nie ma nikogo, rób śmiało zdjęcia, przecież ani on nie widzi Ciebie, ani ty jego - nawet jeśli znajdzie swoje zdjęcie jakimś cudem, nie poda Cię do sądu. :)
Uważaj - niektóre majstry potrafią zatrzymać pojazd na środku drogi, podejść do Ciebie i opie*dolić od góry do dołu co najmniej ;)

Post Wysłano: 30 lip 2011, 19:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6451835
Samochód: Crafter

Cytuj:
Nie masz obowiązku zamazywać tablic jakiegokolwiek pojazdu, którego zdjęcie zrobiłeś w miejscu publicznym!
Cytuj:
Cytuj:
Z tego co się orientuje, nie ma prawa zabronić nam publikowania zdjęć w internecie (czywiście mówię tu o publikowaniu w fotogaleriach) - ale co do tego mogę się mylić.
Wydaje mi się, że to już jego wolna wola - jeśli tego zabroni, to nie wrzucaj, kilka zdjęć mniej Ci krzywdy nie zrobi, ja wychodzę z takiego założenia.

A co do fotek w ruchu - to jeszcze nie spotkałem się, by ktoś się zatrzymał. :mrgreen: Ogólnie jak mam za sobą kilka większych polowań, tak nikt nie reagował - ani pozytywnie, ani negatywnie. :wink: Niektórzy nawet mnie nie widzieli.

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]