Cytuj:
Cytuj:
...
Druga sytuacja niedawno dostalem rowniez mandat od niemieckiej policji (nie BAG) i po krotkim czasie przyszlo mi do domu powiadomienie BEZALEN (zaplata jak sie dobrze orientuje) i potraktowalem to jako moj mandat ktory zaplacilem:) wiec mysle maja racje bez obaw.Najlepiej niech spedytor badz sam jak znasz jezyk latynosow zadzwon pod numer telefonu na mandacie napewno jest.
Z niemieckimi służbami jest trochę inna sytuacja, gdyż niezależnie od mandatu na drodze sprawa idzie do sądu który orzeka czy za dane wykroczenie mandat został nałożony w odpowiedniej kwocie.
Z reguły okazuje się że trzeba dopłacić, ale podobno są sytuacje że niemieckie służby zwracają nadpłaconą część mandatu jeśli okaże się że zapłaciliśmy za dużo.
sami od siebie nigdy nie stwierdzają zawyżonej kaucji bo tak to jest traktowane w Niemczech,ale jeżeli mamy poczucie czepialstwa z ich strony warto!!! pisać odwołanie (mamy na to 14 dni bodajże) ,ja składałem wielokrotnie nie tylko w swoim imieniu i jeszcze nigdy nie było takiej sytuacji że nic nie ugraliśmy
tylko pisać i jeszcze raz pisać co myślimy do nich to wcale nie jest to tak jak to sie potocznie mówi że POLIZEI w Niemczech to wyrocznia