Marix, fotka zrobiona chwilę po wypoziomowaniu i zgaszeniu auta, stoi tak jak powinno w czasie jazdy, kostka jest równa.
Dziś na załadunku były pustki więc miałem trochę czasu żeby zrobić mały eksperyment, co prawda nie miałem do dyspozycji wagi do ważenia pojedynczych osi, ale po wjechaniu każdej ośki na wagę zatrzymywałem się do ustabilizowania wskazania i wyszło mi coś takiego:
1 oś na wadze: 6580 kg
2 osie: 16480 kg
3 osie: 24440 kg
4 osie: 32200 kg
5 osi: 39840 kg
po wykonaniu skomplikowanych działań matematycznych na poziomie 1 klasy szkoły podstawowej

wychodzą takie naciski:
oś kierowana: 6580 kg
oś ciągnąca: 9900 kg
naczepa 1 oś: 8000 kg
naczepa 2 oś: 7760 kg
naczepa 3 oś: 7640kg
Waga wskazywała z dokładnością do 20kg, stąd po zsumowaniu wszystkich osi wychodzi o 40 kg więcej niż waga całości.
Czyli wychodzi że faktycznie jest trochę więcej na przedzie, Przejmować się tym? Szczerze mówiąc spodziewałem się większych różnic
Cytuj:
Najlepiej jest zajrzeć do specyfikacji i albo zamienić siodło na wyższe, albo przestawić wysokość na poduszkach w Renacie.
O i to jest myśl, naczepa jest nowa, więc pewnie gdzieś w firmie mają jakieś papiery, jak się do nich dokopię to wszystko będzie jasne. Dziś na serwisie coś mówili o możliwości ustawienia wysokości na poduchach, więc jeśli rzeczywiście ta naczepa jest do wyższego siodła to powinno dać się z tego wybrnąć w ten sposób.