Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MAN

Zakupiłem przyczepę rolniczą 300km od domu i chcę ją przyciągnąć samochodem firmy w której pracuje i jestem kierowcą.
Jak ma wyglądać pozwolenie od szefa na taką usługę w razie kontroli ITD?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 31115452
Samochód: SCANIA R420

twoja firma wypisze cmr lub jakiś inny papierek i tyle mi się wydaje...wtedy nie będzie żadnych komplikacji. jeśli nie będziesz miał dokumentu to w tedy mogą się przyczepić zkąd dokąd i po co wieziesz... jeśli się mylę to proszę poprawić:D

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
Zakupiłem przyczepę rolniczą 300km od domu i chcę ją przyciągnąć samochodem firmy w której pracuje i jestem kierowcą.
Przyczepę rolniczą samochodem? Nie wiem, czy jest to bezpieczne, bo sensowne na pewno nie jest. Chociaż, wygodniej jechać 40 km/h samochodem, niż starym Ursusem ;)

Nie potrzebujesz żadnego pozwolenia z firmy. ITD nie interesuje, co ciągasz firmowym autem, pojazd ma być sprawny technicznie i mieć odpowiednie dokumenty (OC, dowód rejestracyjny i badania). Bierzesz zaświadczenie o działalności, odpowiednie dokumenty, robisz OC auta i wio. Po powrocie do firmy rozliczasz delegację i już.

Żadnych CMR na pusty pojazd. CMR nie jest od ciągania pustych przyczep, szczególnie rolniczych. Chyba że jest ładunkiem, przewożonym na innej przyczepie/naczepie.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 539082

Ostatnio jechał przez moją wioche Volvo laweta miał na tej lawecie ciągnik a na końcu przyczepiona przyczepa od traktora i cisnął z nią równo 90 km/h a skakała od krawędzi do krawędzi jezdni....

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Opel Insignia ST

Cytuj:
Trzy lata temu korzystaliśmy z firmowej ciężarówki do przewiezienia paru rzeczy. Szef kazał tylko wystawić wuzetkę na nasze nazwisko i wpisać nasz adres domowy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 31115452
Samochód: SCANIA R420

Cytuj:
Cytuj:
Przyczepę rolniczą samochodem? Nie wiem, czy jest to bezpieczne, bo sensowne na pewno nie jest. Chociaż, wygodniej jechać 40 km/h samochodem, niż starym Ursusem ;)

Nie potrzebujesz żadnego pozwolenia z firmy. ITD nie interesuje, co ciągasz firmowym autem, pojazd ma być sprawny technicznie i mieć odpowiednie dokumenty (OC, dowód rejestracyjny i badania). Bierzesz zaświadczenie o działalności, odpowiednie dokumenty, robisz OC auta i wio. Po powrocie do firmy rozliczasz delegację i już.

Żadnych CMR na pusty pojazd. CMR nie jest od ciągania pustych przyczep, szczególnie rolniczych. Chyba że jest ładunkiem, przewożonym na innej przyczepie/naczepie.
Hmm myślałem że będzie przewoził ją na naczepie... przyczepa rolnicza na ciągnikiem siodłowym... lub innym to nie wiem czy jest to w ogule dopuszczalne...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: służbowy

potrzebujesz zaświadczenie od właściciela pojazdu, że pożycza Ci samochód - NIEODPŁATNIE- celem wykonania transportu niezarobkowego na Twoje potrzeby własne.
Wtedy nie obwiązują Cię przepisy AETR,

zabrali mi VOLVO dostałem "ROBURA" teraz mnie wszyscy wyprzedzają

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]