Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 cze 2011, 18:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Witam!

Nie wiem do końca czy ładować to tu, czy do mechaniki, ale chyba bardziej tu...

Sprawa jest tego rodzaju, że w naszym manie 8.153 jest strasznie gorąco. Chcemy dołożyć do niego szyberdach. Pytanie jest czy warto się w to ładować. Szyberdach można kupić na allegro za 200 czy 300zł, bo jest jeden, ale możemy też wsadzić od naszego starego Mana F8 i będziemy mieli free. Jest sens? W starym manie szyberdach dawał dużo gdyż można go otworzyć całkiem do góry, tylko tył podnieść, tylko przód podnieść (wtedy to ładnie wieje) lub podnieść prawa lub lewa stronę.

Dam radę z ojcem założyć taki szyber? Czy może pomyśleć o klime? Tylko ile ona $$ ?

Post Wysłano: 26 cze 2011, 19:08

Użytkownik

Użytkownik

szyber ci za wiele nie da ;) tylko klima.

Post Wysłano: 26 cze 2011, 19:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jak się jedzie to jest nawet spoko, ale u nas się więcej stoi niż jeździ...

A kompletna od jakiejś osobówki nie podjedzie?

Post Wysłano: 26 cze 2011, 19:15

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Witam!

Nie wiem do końca czy ładować to tu, czy do mechaniki, ale chyba bardziej tu...

Sprawa jest tego rodzaju, że w naszym manie 8.153 jest strasznie gorąco. Chcemy dołożyć do niego szyberdach. Pytanie jest czy warto się w to ładować. Szyberdach można kupić na allegro za 200 czy 300zł, bo jest jeden, ale możemy też wsadzić od naszego starego Mana F8 i będziemy mieli free. Jest sens? W starym manie szyberdach dawał dużo gdyż można go otworzyć całkiem do góry, tylko tył podnieść, tylko przód podnieść (wtedy to ładnie wieje) lub podnieść prawa lub lewa stronę.

Dam radę z ojcem założyć taki szyber? Czy może pomyśleć o klime? Tylko ile ona $$ ?
a może masz uszkodzony zawór od nagrzewnicy?
pytam bo w moim mańku nie dawał się zamknąć do końca i cały czas dmuchało ciepłym powietrzem dopiero jak zamknąłem dopływ powietrza z zewnątrz trochę pomogło.

Post Wysłano: 26 cze 2011, 19:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Całkiem walnięte są te suwaki:

Obrazek

Więc wyprowadziłem linkę ciepło-zimno całkiem na wierzch i ręcznie się przesuwa.

Post Wysłano: 26 cze 2011, 19:38

Użytkownik

Użytkownik

w moim był inny panel na pokrętła okrągłe.
wszystko chodziło jak trzeba tylko zawór się nie zamykał - sprawdzałem po przewodach oba były cały czas gorące.

Post Wysłano: 26 cze 2011, 19:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Gdzie te przewody?

Post Wysłano: 26 cze 2011, 19:58

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Gdzie te przewody?
wodne idące do nagrzewnicy są pod przednią atrapą

Post Wysłano: 26 cze 2011, 21:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ona się na takich wkręciach trzyma? :)

BTW. Te klawisze pasują do L2000?

http://allegro.pl/wlacznik-przelacznik- ... 68082.html

http://allegro.pl/wlacznik-przelacznik- ... 68177.html

Post Wysłano: 27 cze 2011, 10:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

a może masz uszkodzony zawór od nagrzewnicy?
pytam bo w moim mańku nie dawał się zamknąć do końca i cały czas dmuchało ciepłym powietrzem dopiero jak zamknąłem dopływ powietrza z zewnątrz trochę pomogło.

My w Scanii też mieliśmy ten sam problem, ale potem węża się zaślepiało
(z czasem powstał taki zaworek w wężu, jak w kranie :D ).

Lepsza byłaby klima, bo pewnie jeździcie po dystrybucji, to szyberek Wam dużo nie da. Klimę zapytaj na jakiś szrotach, od osobówki może nawet pasować, bądź taką nawiewaną z agregatem, jak te pierwsze gdzieś może się trafi ?

Post Wysłano: 27 cze 2011, 20:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Zawór od nagrzewnicy jest chyba ok, bo silnik ciepły a leci chłodne powietrze. Dziś na dwójeczce i lekko uchylonym oknie było nawet spoko, ale dziś gorąco nie było.

Mam chęć przełożyć ten szyberdach od Mana starego, bo jego można otworzyć pod wiatr, dzięki czemu powietrze fajnie zawiewa do samochodu. Ale najpierw ogarnę sprawę klimy, tylko jaka ta klima stara, bo trochę nie kapuje?

Post Wysłano: 28 cze 2011, 13:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Stare auta z lat 70 miały taką, jakby agregat na dachu. A może zadzwoń do firmy, które robią agregaty do chłodni, to oni też robią takie bajery :?

Post Wysłano: 29 cze 2011, 15:08

Użytkownik

Użytkownik

klima takze wg mnie za duzo nie da
mamy w osobówke klime to zeby bylo chlodno trzeba jechac non stop na 3-4 biegu wentylatora a ich jest 5 juz wole dac na 0 i otworzyc tylne okna

Post Wysłano: 29 cze 2011, 15:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Opel Insignia ST

Cytuj:
klima takze wg mnie za duzo nie da
mamy w osobówke klime to zeby bylo chlodno trzeba jechac non stop na 3-4 biegu wentylatora a ich jest 5 juz wole dac na 0 i otworzyc tylne okna
Klima w ciężarówce dużo daje - w L2000 kabina jest niewielka, więc klimatyzacja to dobra rzecz.

Może masz nienabitą klimę w osobówce, u nad chłodzi już na pierwszym biegu.

Post Wysłano: 29 cze 2011, 16:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Na pewno ma nienabitą klimę. Sprawna klimatyzacja na wyjściu z nawiewów ma nawet poniżej 10 stopni, więc wystarczy lekki nadmuch żeby w środku było chłodno (nie licząc pierwszych minut po wejściu do rozgrzanego auta).

Post Wysłano: 30 cze 2011, 9:04

Użytkownik

Użytkownik

klime w osobówce nabijalem i robilem kompl we kwietniu i nawet mi sprawdzali termometrem to na wyjściu z kratek miałem 8,5C na biegu 1 i 9C na max biegu wentylatora
jednak ja nigdy nie ustawiam kratek w pysk tylko na szyby i inne miejsca tak zeby nie wialo na głowe no to wtedy ta klima nie wiele daje trzeba cały czas jechac na 3-4 wentylatorze a nawet 5 czyli na maxa a jak dam na twarz kratki tak prosto w oczy, głowe to nawet na 1 jest chłodno ale po takiej jezdzie to jak rano wstanę to leje mi sie z nosa i boli okropnie gardło
dodam ze jak pracuje klima i otwieram okno to nie czuje zeby cieple powietrze, skwar wlewał sie do auta a nawet przyjemniej jest dać klime na 0 i uchylic okna tylko przeszkadza hałas aut i wiatru
powietrze z klimy jest chłodne wyłącznie jak wieje prosto w twarz, ręce itp ale jest takie jakby dziwne, specyficzne, suche, nieprzyjemne wg mnie
aha i jak wyjezdzam autem w upał z garazu to nawet na 1-2 jest chłodno ale jak auto postało troszke na słońcu to nie jestem w stanie ochłodzić wnętrza tak zeby było chłodno wyłącznie czuje klime jak auto stało w garazu i ja wyjezdzam i jade np z punku a do b
auto jest czarne i bardzo sie nagrzewa od słońca
a jak bym ustawił nawiew na szyby to juz calkiem klima nic nie daje

Post Wysłano: 30 cze 2011, 14:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

kiepski, montaż klimatyzacji może wiązać się z rozebraniem deski rozdzielczej. Myślałeś o takich małych wiatraczkach podłączanych do zapalniczki?

U nas w Seacie klima była nabijana w zeszłym roku. Wczoraj, przy ok. 28 stopniach na zewnątrz i ustawieniu klimatyzacji na 1 biegu (w Climatronicu), skierowaniu zewnętrznych kratek na boczne szyby, a wewnętrznych w górę, na tylnych siedzeniach było zimno.

Post Wysłano: 30 cze 2011, 15:00

Użytkownik

Użytkownik

zimno na 1? bez jaj
u mnie nigdy nie jest zimno co najwyzej ok :/
przy 28C w słońcu na max wydajności klimy uzyska sie we wnętrzu podejrzewam jakies 20-22C ale powtarzam na wiatraku 5 czyli max obrotach
w cieniu to wiadomo ze mniej jakies 17-20C
wystarczy ze silnik wylacze to po parenastu sekundach we wnetrzu robi sie jak w piekarniku
zastanawiam sie powaznie nad jazdą na klimie najmniejszym biegu went czyli 1 ale na skierowaniu 1-2 kratek prosto w "pysk" wtedy jest mi chłodno ale mozna tak?
ostatnio jezdzilem autem na wentylatorze 0 i klimie off tocząc sie po wiosce jest ok ale jadąc powyzej 70km/h i w mieście jest okropny hałas
macie wrazenie ze powietrze z klimy jest specyficzne takie? suche jak cholera?

Post Wysłano: 30 cze 2011, 15:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
zimno na 1? bez jaj
Piszę poważnie, na jedynce na tylnych siedzeniach była lodówka :mrgreen: . Kwestia dbania o układ klimatyzacji.

Całkiem niedawno był tutaj user, który też miał problemy z klimą i chciał zarabiać po 5 tys. będąc codziennie w domu. Może to ten sam?

Post Wysłano: 30 cze 2011, 16:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
macie wrazenie ze powietrze z klimy jest specyficzne takie? suche jak cholera?
To nie wrażenie, to fakt. Cała wilgoć z powietrza zostaje skroplona na parowniku. Dlatego pod samochodami z pracującą klimatyzacją zazwyczaj tworzy się mała kałuża. Taki sam efekt uzyskasz, jak wyjmiesz zimne piwo z lodówki - butelka po kilku chwilach jest cała mokra.

Co do skuteczności schładzania - w różnych autach różnie jest. U mnie dostawcza kia chłodzi średnio na jeża, jednak jeżeli wnętrze nie jest nagrzane przez długie stanie na słońcu, to przeważnie wystarczy pierwszy bądź drugi bieg wiatraka żeby utrzymać w środku przyjemną temperaturę. Natomiast w grand vitarze rodziców nawet przy 40 stopniach na zewnątrz, w kilka chwil można schłodzić wnętrze do kilkunastu stopni. Do utrzymania takiej temperatury wiatrak później pracuje tak wolno, że praktycznie bezszelestnie.