Autor
Wiadomość
Tytuł: Re: Trolejbusy
Post Wysłano: 16 cze 2011, 20:04

Użytkownik

Użytkownik

GG: 12655334

aha,no dzięki wielkie o to mi właśnie chodziło :]

Post Wysłano: 16 cze 2011, 20:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Jeździ się jak normalnym autobusem miejskim z automatyczną skrzynią, tzn. dwa pedały, gaz i hamulec oraz wybierak RND.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Post Wysłano: 16 cze 2011, 20:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Skoro mamy znawców tematu, to napiszcie jeszcze, jak mniej więcej kształtują się koszty energii (prąd-olej napędowy) na przykładzie porównania nowoczesnego trolejbusu i nowoczesnego autobusu, oraz może bardziej przyziemny przyklad..... starego trolejbusu, z przeciętnym autobusem, powiedzmy pokroju ikarusa 415.

No i drugie porównanie - ogólne koszty utrzymania pojazdu.
Czy faktycznie trolejbusy biją normalne autobusy na łeb na szyję? To dlaczego mamy ich tak mało?

Fakt, że dużym minusem są sieci trakcyjne. Przykład - Salzburg. Wszędobylskie "druty" przesłaniają widoki na to piękne miasto:)

Nie piszmy może o oczywistych minusach - Poruszanie się ściśle po wytyczonych ścieżkach i wynikających z tego problemach, bo to jest chyba oczywiste.

BTW

W książce "samochody cięzarowe i autobusy" przedstawiono jeszcze bardzo ciekawy pojazd (nie pamiętam nazwy), który to ma zamontowane w "sobie" wiekie koło zamachowe o bardzo dużej masie.

Kiedy autobus zjeżdża z linii trakcyjnej, jest napędzany energią koła, które to kręci się bezwładnie, oddając duży moment obrotowy.

Nie pamiętam szczegółów, ale rozwiązanie jest ciekawe.
Nie wiem, czy ten mechanizm oddaje moment na koła stricte mechanicznie, podejrzewam że prędzej zasila prądnice.

edit;

Ciekawe info:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Trolejbus

http://pl.wikipedia.org/wiki/Trolejbusy_w_Tychach

Post Wysłano: 16 cze 2011, 21:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
W książce "samochody cięzarowe i autobusy" przedstawiono jeszcze bardzo ciekawy pojazd (nie pamiętam nazwy), który to ma zamontowane w "sobie" wiekie koło zamachowe o bardzo dużej masie.

Kiedy autobus zjeżdża z linii trakcyjnej, jest napędzany energią koła, które to kręci się bezwładnie, oddając duży moment obrotowy.

Nie wiem, czy ten mechanizm oddaje moment na koła stricte mechanicznie, podejrzewam że prędzej zasila prądnice.
http://www.youtube.com/watch?v=mtjglnsFqp0 nie wiem czy nie chodzi Ci o coś takiego jak na tym filmiku. Kiedyś ktoś mi mówił jakim cudem można poruszać się trolejbusem bez odbieraków, ale prawdę mówiąc zapomniałem :mrgreen:

Post Wysłano: 16 cze 2011, 21:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Opel Insignia ST

Cytuj:
Nie piszmy może o oczywistych minusach - Poruszanie się ściśle po wytyczonych ścieżkach i wynikających z tego problemach, bo to jest chyba oczywiste.
Nowoczesny trolejbus, np. Solaris Trollino jest w stanie przejechać kilka/kilkanaście kilometrów na akumulatorach. Robiono tak w Gdyni w czasie remontu. PKT Gdynia zamówiło kilka sztuk Solarisów Trollino 12, które zastąpią Jelcze oraz Mercedesy. Na TWB można znaleźć zdjęcia kilku gdyńskich Mercedesów 0405N przerobionych na trolejbusy.
Cytuj:

Jest to tzw. żyrobus. Sporo informacji na jego temat można znaleźć w sieci.

Post Wysłano: 17 cze 2011, 21:46

Użytkownik

Użytkownik

Z tego co udało mi się dowiedzieć,trolejbus(ze strony eksploatacji,bez budowy linii,zakupu pojazdu)jest tańszy o ok.30-40%(zależy od kraju,cen paliw ,prądu)zauważcie,że w krajach które produkują większość energii elektr. w elektrowniach jądrowych czyli mających "czystą" energię jest ich naprawdę dużo np. w Czechach,Słowacji,Węgrzech czy Włoszech,więc musi się to opłacać 8)

Post Wysłano: 18 cze 2011, 12:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Bez budowy linii. Dolicz sobie koszt jej budowy, konserwacje, podstacje trakcyjne, całkowity koszt wychodzi drożej niz autobusu.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Post Wysłano: 18 cze 2011, 12:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Cytuj:
TWB można znaleźć zdjęcia kilku gdyńskich Mercedesów 0405N przerobionych na trolejbusy.
Niestety nie prawda, były specjalnie zakupione używane Mercedesy 0405N które zostały przerobione na trolejbusy.
Dobrze się przyjrzyj na tych zdjęciach to zobaczysz różnicę między niemieckim 0405N z których zrobili trolejbusy a 0405N made in Jelcz. W Gdyńskiej komunikacji czyli w PKA i PKM jeżdżą podajże tylko dwa niemieckie 0405N reszta jest z Jelcza.
Wykończenie obu autobusów w środku jest diametralnie różne na plus niemieckiego busa
Notabene kiedy te autobusy przychodziły do Gdyni z Jelcza to odbywałem praktyki w komunikacji miejskiej :wink:

Filmy z tras

Post Wysłano: 19 cze 2011, 14:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Opel Insignia ST

Cytuj:
Cytuj:
TWB można znaleźć zdjęcia kilku gdyńskich Mercedesów 0405N przerobionych na trolejbusy.
Niestety nie prawda, były specjalnie zakupione używane Mercedesy 0405N które zostały przerobione na trolejbusy.
Dobrze się przyjrzyj na tych zdjęciach to zobaczysz różnicę między niemieckim 0405N z których zrobili trolejbusy a 0405N made in Jelcz. W Gdyńskiej komunikacji czyli w PKA i PKM jeżdżą podajże tylko dwa niemieckie 0405N reszta jest z Jelcza.
Wykończenie obu autobusów w środku jest diametralnie różne na plus niemieckiego busa
Notabene kiedy te autobusy przychodziły do Gdyni z Jelcza to odbywałem praktyki w komunikacji miejskiej :wink:
Przecież o tym samym napisałem. Z Niemiec przyszło parę sztuk autobusów, które przerobili na trajtki. Wiem, czym różni się Jelcz M122MB od Mercedesa 0405N. Obszerne porównanie można znaleźć na TWB.

Post Wysłano: 19 cze 2011, 21:13

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Bez budowy linii. Dolicz sobie koszt jej budowy, konserwacje, podstacje trakcyjne, całkowity koszt wychodzi drożej niz autobusu.

dlatego włąśnie napisałem,że tylko koszt samej eksploatacji,bez linii itd bo to jest największy minus.i rozmieszczenie drutow to też minus.Nieraz zdarza się,że przewody napinające montowane są przy samych oknach itp. a nawet przez środek balkonu(zaintersowany tematem dzisiaj się przyjrzałem :mrgreen: )

Post Wysłano: 19 cze 2011, 23:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Master

Cytuj:
i rozmieszczenie drutow to też minus.Nieraz zdarza się,że przewody napinające montowane są przy samych oknach itp. a nawet przez środek balkonu
Z całym szacunkiem, ale ilekroć korzystając z usług TLT nigdy nie spotkałem się z tym, żeby przewody były bliżej niż ~5-6m od budynku (tym bardziej mieszkalnego).

Post Wysłano: 20 cze 2011, 0:33

Użytkownik

Użytkownik

No ja mieszkam kolego na Węgrzech w Budapeszcie i niestety takie coś widziałem:)

Post Wysłano: 20 cze 2011, 21:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Rav

Cytuj:
Cytuj:

dlatego włąśnie napisałem,że tylko koszt samej eksploatacji,bez linii itd bo to jest największy minus.i rozmieszczenie drutow to też minus.Nieraz zdarza się,że przewody napinające montowane są przy samych oknach itp. a nawet przez środek balkonu(zaintersowany tematem dzisiaj się przyjrzałem :mrgreen: )
Kolego, pewnie mówisz o drutach podtrzymujących- one nie są "pod prądem":D

Post Wysłano: 20 cze 2011, 23:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Master

Cytuj:
No ja mieszkam kolego na Węgrzech w Budapeszcie i niestety takie coś widziałem:)
Nie zwróciłem uwagi na miejsce Twojego zamieszkania :P Masz jakieś zdjęcia rozmieszczenia tych drutów?

Post Wysłano: 21 cze 2011, 12:20

Użytkownik

Użytkownik

zrobię po niedzieli,bo dziś lecę na trasę :wink: