Dzieki chlopaki za wszelkie informacje juz mniej wiecej mam obraz tego jak to bedzie wygladac i widze ze tak latwo nie bedzie chodz tak jak wielu z was mowi wszystko przyjdzie z czasem i wszystko jest do ogarniecia.
Cytuj:
...pewnie jakies papiery dostales (ksiazki czy kserowki) tam gdzies na kursie za ktory placiles, daj to doswiadczonemu kierowcy z ktorym bedziesz jezdzil niech ci objasni, mi to pomoglo. bo na papierze jest napisane tak jak jezykiem prawniczym, gdzie po przeczytaniu nic nie bedziesz wiedzial.
dokladnie tak jak piszesz MaX771 mam taka 1 przykladowa rozpiske wlasnie z kursu i nie zabardzo sie orientowalem ,a prowadzacy tez tylko opisali to tak od niechcenia oby wziasc kase za kurs i dziekuje
Cytuj:
Silverfox to zależy też od czego chcesz zacząć i na jakie wyrzeczenia jesteś gotów.
Jeśli to będą trasy nie w "koło komina" tylko krajówka lub międzynarodówka, zaopatrz się w dobry atlas/mapę nawet jak masz nawigację. Niejednokrotnie spotykałem się z sytuacją, że komuś nawalił laptop z mapami albo navi i był brzydko mówiąc w czarnej d.pie.
Na poczatek myslalem o transporcie krajowym abym wlasnie zlapal jakies doswiadczenie ,pozniej mozna pomyslec o EU ,chodz niektorzy mowia ze lepiej nawet zaczac odrazu po EU bo u nas wieczne korki problemy itd.
Cytuj:
Staraj się też znaleźć pracę na umowę o pracę (żadnych umów zleceń na okres próbny). Żadnych weksli. Moim zdaniem dobrze jest jak w umowie jest klauzula nakazująca Ci przestrzegać czas pracy kierowcy. Daje Ci to gwarancję, że szef nie będzie od Ciebie wymagać przeginania tacho (choć może zmuszać do jazdy na magnesie, więc takiego czegoś też unikaj).
Wlasnie jestem na etapie poszukiwania takiej firmy ,poniewaz z tego co czytalem po forach i roznych stronach pracodawcy czesto nakazuja aby jechac ponad norme a tego chce uniknac ,zwlaszcza ze jestem poczatkujacy w tym zawodzie i moge sie nie orientowac jeszcze jak stary kierowca.
Cytuj:
Poszukaj firmy z w miarę świeżym sprzętem. Na takim łatwiej się uczyć).
Wiadomo wkoncu to tak jakby 2-gi twoj dom ,dobrze by bylo jesli sprzet bylby w miare swiezy ze wzgledu na wygode i komfort oraz bezpieczenstwo.
Cytuj:
Licz się z tym, iż na początku mogą zdarzać się różne wpadki).
jestem na to przygotowany ,tak mysle ^^
Cytuj:
Dokumenty przewozowe. Najważniejsze to czytelnie podpisana (i podbita) CMRka razem z datą. Często będziesz mieć do kompletu jeszcze inne dokumenty (specyfikacje, dodatkowe listy przewozowe). Z ich podpisywaniem jest różnie i z zostawianiem na rozładunku. Jeżeli te dodatkowe dokumenty są wyszczególnione w CMRce jako dokumenty dodatkowe, na pewno musisz je mieć ze sobą po rozładunku (jeżeli jest za mało kopii, poproś o ksero)
Cenna uwaga roznie to bywa wlasnie z papierami i czesto jest tak ze to z nimi jest najwiekszy klopot tak mi sie wydaje ;p
Cytuj:
System pracy. Możesz iść na przerzuty (3/1, 4/1 6/2 etc.). Ja jeździłem tak przez 4 miesiące i wiem, że to nie dla mnie. Są firmy z wyjazdami tygodniowymi i powrotem na weekend. Są też firmy, gdzie jest raz krótka, raz długa trasa. Raz zjedziesz w tygodniu, raz nie będzie Cie przez 1,5-2 tygodni.
Co do systemu pracy to tydzien w trasie i weekend w domku nie szukam takiej gdzie jezdzi sie 3/1 badz 4/1 ze wzgledu na czas jaki nie bylo by Cie w domu ,a rodzina tez jest i sie liczy.