Cytuj:
robilem co jakis czas wydruki a to chyba nie mozna tak bez powodu robic ??
Wydruk robisz dopiero wtedy, gdy musisz go opisać. Np. przedłużona jazda z powodu braku parkingu, dojazd do bazy, itp. Tylko pamiętaj, że w tych wypadkach wydruk robisz od razu po zakończeniu jazdy i od razu go opisujesz. Jeśli praca przebiega bez niespodzianek i nie narusza się czasu pracy to wydruków nie trzeba robić. I pamiętaj, że w aucie ZAWSZE powinieneś mieć co najmniej 2 rolki papieru do tachografu, bo za ich brak też można dostać mandat.
Cytuj:
co mam zrobic jesli np zaladowywuja mnie godzine ? wcislac lozko czy nic nie robic bo samo sie zmieni na inna prace ?
Jeśli wiesz, że będziesz pod rampą stał dłuższy czas to przez pierwsze 15-20min nic nie wciskaj i niech leci Ci inna praca i dopiero po tym czasie włącz łóżeczko i niech 45'tka się kręci, albo nawet i 15'tka żeby później w drodze zbędnego czasu nie tracić. Wiadomo, jak za każdym razem będziesz wciskał pauzę na rozładunku/załadunku to później przy kontroli też się przyczepi, że cały czas jeździłeś i pod rampę w ogóle nie podjeżdżałeś, także nawet wskazane jest mieć kilkanaście/dziesiąt minut ciągłej, innej pracy. Co do drugiej części pytania to w nowych tachografach inna praca po jakimś czasie (dokładnie nie wiem po jakim) zmienia Ci się automatycznie na pauzę, w tych starszych z pierwszych lat musisz robić to ręcznie.
Cytuj:
konieczne jest wpisywanie miesjca zakonczenia i startu ?
Konieczne.
Apropo instrukcji:
http://www.strychalski.eu/UserFiles/Fil ... iemens.pdf