Cytuj:
Cytuj:
w zawodzie kierowcy nie musisz być, ani inżynierem, ani technikiem, ani mechanikiem, ale musisz znać podstawy mechaniki, elektryki itp.
nie musisz kończyć szkół - możesz uczyć się sam. z książek z internetu.
w znacznym stopniu ułatwia to pracę kierowcy.
Z książek to raczej ciężko się nauczyć.
Ja też na mechanice samochodów ciężarowych praktycznie się nie znam. Liczę, że jeżdżąć w podwójnej nauczę się tego i owego. A jak nie to kiedy już coś mi padnie na drodze, poproszę kogoś o pomoc, a kiedy już wrócę do domu pójdę do szefa i powiem, że chcę zostać przez miesiąc na warsztacie, żeby nauczyć się podstaw mechaniki.
W sumie jestem ciekawy jak inni młodzi sobie radzą.
Nie zgodzę się, dorwałem sobie ostatnio książkę o budowie skrzyń biegów, dyfrów itd. Była to publikacja jakiegoś tam profesora jako materiał dla studentów. Mimo tego, zawierała wiele cennych informacji. Chociażby cały dział poświęcony holowaniu pojazdów, gdzie zostało wytłumaczone, jak holować pojazd ze skrzynią manualną, jak automatyczną. Do tego ukazana cała zasada działania skrzyni biegów, w tym objaśnienie skrzyni dolnej/górnej. Niby głupoty, ale czytając forum widzę, że sporo osób nie jest w stanie powiedzieć kiedy używane są np. tarcze sprzęgła, albo do czego służy docisk. Tak samo wyjaśnione były chyba zwalniacze. Dużo specjalistycznego słownictwa, bełkotu szaleńca, ale także kilka drobiazgów, które mogą zwiększyć twoją wiedzę nie tyle o naprawie, co eksploatacji samochodu. Jak chcesz dokładnego tytułu do daj znać, postaram się znaleźć.