Cytuj:
Na co zwracać uwagę aby się nie wkopać?
Pojechać w jedną trasę, pogadać z kierowcą który jeździ w tej firmie. Później na placu zaczepić innych kierowców, zebrać kilka opinii wypośrodkować "zeznania" i podjąć decyzję czy chcesz się męczyć czy nie.
Cytuj:
Wiem, że bez doświadczenia mogę nie mieć wielkiego wyboru- jak z tym jest naprawdę?
Zależy od kierunków i od firmy. Do dobrej Cię nie zatrudnią bez doświadczenia. W złej będziesz jeździł za ochłapy, ale trochę trzeba się przemęczyć.
Cytuj:
Czy lepsze są trasy po kraju czy miedzynarodówka
Międzynarodówka zdecydowanie. Po kraju ciężko jest świeżemu kierowcy jeździć. Wszędzie zakazy, nakazy itd.
Cytuj:
Nie wiem czy będzie taki wybór czy nie?
Samego nikt normalny Cię nie puści. Miesiąc minimum będziesz jeździł w podwójnej.
Cytuj:
I ile mniej więcej kilometrów można przejechać na "jednej zmianie" /tacho/ w kraju a ile za granicą?
Wszystko zależy, jeśli masz załadunki/rozładunki to prędzej skończy Ci się czas pracy. Ja ostatnio po kraju zrobiłem przez 8h 350km. Później czas pracy się skończył.
Cytuj:
No i jeszcze sprawa kasy.
Ustalaj wszystko z góry. Nie jedź w trasę jeśli nie będziesz wiedział ile za nią dostaniesz. Wiem że łatwo tak mówić, ale ja już się nauczyłem drugi raz... Za 600km dostałem całe 100zł... Tak więc ustalaj z góry, jeśli stawka będzie mała to podziękuj. Jeśli jedziesz w podwójnej na przyuczeniu to oczywiście możesz godzić się na mniejszą. Ale jadąc sam żądaj normalnej pensji.
Cytuj:
I jakich pieniędzy mogę się spodziewać na początku
Zależy od firmy.
W jednej będziesz jeździł za minimum (1386zł brutto) w innych dostaniesz w miarę normalniejszą stawkę. Aczkolwiek bez doświadczenia, raczej wpadniesz w to pierwsze...
Cytuj:
jak się to rozlicza czy od trasy czy od km?
Jedni mają płacone za kurs inni za kilometry.
Cytuj:
Ile mniej więcej można zarobić
Znowu zależy

Jeśli jesteś ze wschodu to stawki są mniejsze i robota gorsza (przerzuty 3-4 tygodnie)
Zarobki w przedziale 3000-4500. Chociaż nie którzy twierdzą że 8000 zarabiają (żyją w swoim świecie)
Dużo nie pomogę, bo sam dopiero stawiam pierwsze kroki i już się uczę na błędach. Dlatego ucz się na moich

Szczególnie z tymi zarobkami. Pamiętaj żeby z góry była ustalona stawka.
Powodzenia.