Heh ja nie mam pojęcia, ale strzelam. Włączamy jedynkę, na dwójkę przeskakujemy przełącznikiem, trójka wajhą, czwórka znów przełącznikiem, 5 i 6 tak samo a do 7 musi być drugi przełącznik, żeby przebić się do dużej skrzyni. A R i C to jasne, wsteczny i muł.
Cytuj:
Ja też nie wiem, ale myśle że Pażdzioch dobrze kombinuje
dokładnie <<Paździoch>> mądrze mówi napewno ta skrzynia ma tzw. góra dół tylko jak sie przełącza 1 i 2 bieg na jednym położeniu lewarka stanowi zagadkę, ale myślę że to będzie coś w stylu fullera bo w Liazach z tego co wiem były skrzynie bez synchronizacji.
_________________ http://www.GLOBETRUCKER.org
Is it better to loose 5 minutes or 50 years ?
preferite perdere 5 minuti oppure 50 anni ?
Preferez-vous predre 5 minutes ou 50 ans ?
verlieren Sie lieber 5 Minuten oder 50 jahre ?
Wolisz stracić 5 minut czy 50 lat ?
ale myślę że to będzie coś w stylu fullera bo w Liazach z tego co wiem były skrzynie bez synchronizacji.
Nom tylko, ze w Fullerce były trzy przełożenia (A,B i C) na jednym przełożeniu lewrka i również nie było połówek. Ta skrzynia jest bardzo interesująca. Miejmy nadzieję, że wypowie się ktoś obeznany w tym.
jest to prosta skrzynia biegów mniej więcej taka jak ZF, tylko posiada o jedno przełożenie mniej, a za to bieg pełzający.
1 R1 i R2 to biegi wsteczne z pólbiegiem lub bez, dlatego są dwa, działają tylko na dolnej skrzyni.
2 C1 i C2 to biegi pełzające, używane tylko w ciężkich warunkach, również działają tylko na dolnej skrzyni.
3 w pozostałych oznaczeniach to normalne biegi z czego na jasnym polu to niska skrzynia, na czarnym - górna.
w niektórych samochodach było oznaczenie dla analfabetów z wizerunkiem żówia i zająca oznaczające dolną i góną skrzynię.
Włączamy jedynkę, na dwójkę przeskakujemy przełącznikiem, trójka wajhą, czwórka znów przełącznikiem, 5 i 6 tak samo a do 7 musi być drugi przełącznik, żeby przebić się do dużej skrzyni
Też tak kombinowałem, ale ogolnie chciałem znać zdanie innych i oczywiscie poznać prawde.
w niektórych samochodach było oznaczenie dla analfabetów z wizerunkiem żówia i zająca oznaczające dolną i góną skrzynię.
Hehe Cyryl. W IVECO Stralis ze skrzynią manualną jest właśnie takie oznaczenie na LCD. Gdy jedziemy na małej skrzynii wyświetla się żółw a na dużej zając.
Od razu dla analfabetów,lepsze oznaczenia symbolami zrozumiałymi dla wszystkich niż jakiś napis. Na przykład w rosyjskich autach, przynajmniej kiedyś zamiast symbolu oznaczającego olej na wskażniku pisało "masło". Ja tam wolę piktogramy
więc dla tych o innym poczuciu abstrakcji:
auta Liaza były w dobie komuny eksportowane do egzotycznych krajów, gdzie zamiast liter są robaczki, więc zastosowanie symboli było prostsze.
z drugiej strony skąd ja bym wiedział co znaczy: rizek, hranolki tatarska omasta, gdybym nie musiał zamawiać w czeskiej restauracji słownie. gdyby tak jak obecnie były zdjęcia do dzisiaj nie znałbym nawet słowa po czesku.
Bardzo podobna skrzynia do Volvo albo Scanii,tylko Czesi trochę skomplikowali oznaczenia.W szwedzkich samochodach to jest bardziej czytelne.Zasada jest ta sama,skrzynia niska,wysoka i połówki
prosze pamiętać, że oznaczenie jest istotne przez pierwsze pół godziny jazdy, przeciętny kierowca jeździ ciężarówką trochę dłużej, więc samo oznaczenie jest sprawą dalszego planu.
A Tu przedstawiam schemat z Renault Magnum, silnik Mack-a rok auta 1993. Ciekawi mnie jedynie oznaczenie nad schematem układu biegów, czy to oznacza że gdy prędkość spada to należy zmienić bieg z 5 na 4... Proszę o odpowiedź.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 1 gość