Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 04 kwie 2011, 10:04

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: nissan cabstar

Witam,

Zastanawiamy się nad zakupem nowego samochodu - wywrotki 3 stronnej za około 200 000 zł netto.
Chodzi o samochód 2 osiowy, który może ciągnąć przyczepę niskopodwoziową, na której będzie koparka.
Jakie samochód wybrać? Jaka moc będzie wystarczająca? Czy za tą kwota kupie taki samochód? Jakiej nisko-podwoziówki i gdzie szukać?
Samochód będzie służyć do prac wzdłuż drogi (przywóz kruszywa, ziemi itp) oraz do przewiezienia maszyn na kolejną budowę.

Jestem laikiem w dziedzinie samochodów cieżarowych. Od niedawana mamy nissana cabstara wywrotkę do 3,5 t w firmie.

Dzięki za wyjaśnienia i podpowiedzi.
Pozdrawiam

ps. Jak zły dział to proszę przenieść.
Nie wiedziałem gdzie dać.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód z HDS, czy bez? DMC do 12 czy 18? Jak duża ta koparka, mała kopareczka czy coś większego?

Użytkownik

Użytkownik

bez hds, dmc 18t, przewóz koparko-ładowarki normalnej wielkości. jakby sie dalo przyszlosciowo kołówke to luksus

wiem że lepszy byłby 3 osiowy np 6x4 ale cena trzyma

Użytkownik

Użytkownik

Najwięcej wydaję się, że zależy od tego w jakim wieku chcecie ten samochód.
Myślę, że samochód ~10 letni o DMC 18t spokojnie jesteście w stanie kupić za mniej więcej 100 tys. zł. Coś pokroju takiego Mercedesa:
http://otomoto.pl/mercedes-benz-18-28-a ... 87762.html Oczywiście może to być młodszy samochód jak np.: http://allegro.pl/man-tgm-18-240-e4-wyw ... 75593.html ale trzeba się liczyć z tym, że "trochę" więcej będzie też kosztował.

W kwestii tych nieco starszych samochodów o DMC 18 mogę powiedzieć, że z moich obserwacji wynika, iż najpopularniejsze są silniki 250-300 KM. Jakiś czas temu rozmawiałem z Karolem (obecnie dies_nefastus), gdy jeździł Atego 1823 i twierdził, że przy 10t ładunku samochód zachowywał się nieco "ociężale". Sugerował, że silnik 280 KM lepiej by się sprawdził w takim pojeździe, tym bardziej, że Wasz miałby ciągnąć jeszcze przyczepę.
Prócz Mercedesów Atego 18xx popularne są jeszcze Scanie 94. Najczęściej można spotkać je z silnikami 220, 260 i 310 KM i nie wiem czy były jeszcze inne.. Czasem zdarzają się Scanie z większymi silnikami np. 11 lub 12 litrowymi, a co za tym idzie, o większych mocach, ale raczej rzadki to widok.
Z tego typu samochodów można znaleźć również sporo ofert sprzedaży MANów, trochę Iveco, rzadko DAFa i Renault. MANy wg wielu osób to bardzo poczciwe i wdzięczne samochody.

Wśród nowszych samochodów można również spotkać sporo MANów TGM, trochę więcej DAFów (LF), czasem jakiś Axor - http://otomoto.pl/mercedes-benz-axor-18 ... 25909.html , rzadziej Scanie, Renault i Iveco.
Volva świadomie nie wymieniłem, bo liczba ofert samochodów w tym tonażu jest naprawdę niewielka i z tego co zaobserwowałem starsze Volva bywały dość ciężkie, a co za tym idzie miały stosunkowo niewielką ładowność na tle konkurencji.

Jednak nie wiem czy za tą kwotę nie udałoby się kupić czegoś w 6x4, tyle, że nieco starszego. Były na forum tematy o wywrotkach do 100 tys i 150 tys (warto przejrzeć). A za pozostałe 50 tys. myślę, że jakaś przyczepa również by się znalazła.

Użytkownik

Użytkownik

Co sadzisz o takim kamazie:
http://www.autotrader.pl/kamaz-53605-4x ... 111073587/
akurat cena to 200 000 zł netto.

Za ile można wyciągnać scanie, volvo czy mana w podobnej konfiguracji?

Użytkownik

Użytkownik

Nie wiem jak sprawują się Kamazy. Kilka lat temu znajomy zastanawiał się nad zakupem nowego Kamaza, tyle że 6x4, a ostatecznie kupił używanego Mana, w takiej samej konfiguracji. Jednak nie pamiętam co zaważyło.

Myślę, że z nowym kompletnym samochodem w/w marek jest praktycznie niemożliwym zmieścić się w 200 tys. O konkretne oferty musiałbyś uderzyć do dilerów tych samochodów.

Użytkownik

Użytkownik

Użytkownik

Użytkownik

Ja Ci niestety kolego nie pomogę przy tym wyborze, ponieważ nie mam pojęcia jak sprawują się te Kamazy.

Użytkownik

Użytkownik

Dostałem ofertę na Volva
- dwuosiowym o DMC 18,0 t. ( Volvo FL 4x2) nówka (silnik 240km) wychodzi około 250 000 zł
- trójosiowym o DMC 26,0 t. ( Volvo FM 6x4) nówka (silnik 370km) wychodzi około 350 000 zł

Jakiej marki są najlepsze wywrotki 3 strony pod budowę chodników/kanalizacji/dróg?

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]